Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya "Geleneksel medyanın ruhuna fatiha okuyabilirsiniz"

        ZEYNEP YILDIRIM / GAZETE HABERTÜRK

        Sosyal medyanın, geleneksel medyanın geleceğini tehdit edebileceği tartışma yarattı.

        TÜRKİYE, sosyal medya kullanımında Amerika’dan sonra dünya 2’ncisi oldu. Financial Times’a göre Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının sayısı 36 milyonun üzerinde. Geleneksel medyanın artık biteceği ve yerini sosyal medyaya bırakacağı tartışmaları yapılırken, HABERTÜRK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı da konuyu köşesinde ele aldı. Altaylı, “Sosyal medya geleneksel medyayı öldürmüyor, tam aksine geleneksel medyaya yani ‘eski medyaya’ güç veriyor, popülerleştiriyor, etkisini artırıyor. Ancak asla ve asla yerini almıyor. Alması da mümkün değil” dedi. Alanında uzman isimlere, “Sosyal medyanın yaygınlaşması, geleneksel medyanın geleceğini tehdit eder mi?” sorusunu yönelttik.

        ‘Geleneksel medyanın ruhuna Fatiha okuyabilirsiniz’

        Gazeteci Cüneyt ÖZDEMİR: “ŞU anda Türkiye’nin tek özgür platformu sosyal medyaya dönüşmüş durumda. İnsanların düşüncelerini ifade edebildiği, tartışabildiği, espri yapabildiği tek mecra sosyal medya. Sosyal medya bütün bu yükü omuzlamış gözüküyor. Türkiye’de ifade özgürlüğü bu düzeyde seyrettiği sürece yakın bir zamanda dünyanın da bir numarası olur. Gazeteciler sosyal medyadan gelir elde etmeye başlandığı gün geleneksel medyanın ruhuna Fatiha okuyabilirsiniz.”

        ‘Geleneksel medya değişmeli’

        Gazeteci Tufan TÜRENÇ: “GÖRSEL medyadan çok yazılı basını etkileyeceğini söyleyebiliriz. Bu etki daha da artacak. Geleneksel medya artık farklı ve değişik habercilik üretmek zorunda, değişmek zorunda. Halkın sosyal medyada bulamayacağı, görsel medyada bulamayacağı özel haberlerle çıkmalı. Ancak siz ne yaparsanız yapın çağın gerçeği değişmez ve hiç kuşkusuz geleneksel medya etkilenir. Sosyal medya, internet, dijital teknoloji bunların hepsi yazılı ve görsel basının önüne zamanla geçecek. Çünkü hepsi sosyal medyada bir arada toplanıyor.”

        ‘Televizyonlar aksesuvar olacak’

        Şarkıcı Hilal CEBECİ: “SOSYAL medyayı çok iyi kullanıyoruz normal olarak bu durum geleneksel medyayı da elbette etkiler. Zaten gazete satışlarında da bir düşüş oldu. Ama gazete ve televizyonlar da bu duruma göre önlem alıyor. Hepsinin artık bir internet sitesi var. Bundan sonra televizyonlar aksesuvar olacak. Gazeteler ücretsiz dağıtılmaya başlandı. Sosyal medyanın gelişimi geleneksel medyayı etkiler fakat tehdit etmez.”

        ‘Geleneksel biriyim gazeteyi elimle çevirmeyi seviyorum’

        Ressam Bedri BAYKAM: “SOSYAL medyada denetim olmadığı için atış serbest, isteyen istediğini yazabiliyor. Ancak geleneksel medyada durum böyle değil. Bu alanda denetim olduğundan dolayı, sosyal medyanın etkileyip etkilemeyeceğini yine geleneksel medya kendi belirler. Ancak geleceğini tehdit eder mi derseniz; ben gazeteyi elime alıp çevirmeyi seviyorum, geleneksel biriyim. İşyerime de evime de 2’şer tane gazete alırım. Bu anlamda böyle düşünen kişileri çok fazla etkileyeceğini söyleyemem. Gazeteyle temas kurmayı seviyorum.”

        ‘Gazete keyfi diye bir şey var’

        Kadir Has Ünv. Öğr. Üys. Prof. Dr. Hasan DAĞ: “GELENEKSEL medya bir süre daha devam edecektir ancak geleneksel medyada çıkan haberler özetlenerek izleyici kitleye daha yaygın sunulacaktır. Şu an bir program var; ilgilendiğiniz haberleri işaretliyorsunuz. Tüm dünya basınını tarayıp size sunuyor. Okuyucu okumak istediklerini seçiyor, yani özelleştiriyor. Geleneksel medya birden kaybolmaz. Hafta sonu gazete okumak diye bir keyif var, televizyon izlemek de öyle.”

        ‘Gazeteler de çağa ayak uyduruyor’

        Gazeteci Nazlı ILICAK: “SOSYAL medyada Twitter, Facebook gibi platformlar çok sık tercih ediliyor. Bir de internet haberciliği ve internette yayın yapan haber portalları yaygınlaştı. Üstelik bu platformda daha özgürce haber yapılabiliyor. Bir sürü haber ağı var, çok tıklanan ve okunan yorumcuları var. Bu anlamda uzun vadede gazeteleri tehdit edebilir. Gerçi günümüz gazeteleri de çağa ayak uyduruyor, internet sitelerini geliştiriyor.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa