"Diaspora Ermeniler'e zarar veriyor"
Bağış: Ermeni diasporası, Ermenistan'ın gerçek ulusal çıkarlarını gasbediyor
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ermenilerin 1915'teki olayların yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü dolayısıyla yaptığı açıklamaya ilişkin, "Bu konuya açıklama ve kelimelerin ötesinde bakmak lazım. Ortak çıkarlara odaklanmalıyız. Bugün ne yazık ki Ermeni diasporası, Ermenistan'ın gerçek ulusal çıkarlarını gasbediyor" dedi.
Bağış, başkent Washington'da, SETA-DC ve German Marshall Fund tarafından düzenlenen panelin başlangıcında, Ermenilerin 1915 yılı olaylarına yönelik iddialarına değindi.
Türk-Amerikan ilişkilerinde her 24 Nisan'ın "yegane bir gün" olduğunu belirten Bağış, Türk Amerikalıların ve Ermeni Amerikalıların, ABD Başkanı Barack Obama tarafından yapılan resmi açıklamada hangi kelimenin kullanılacağına dair Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığında lobi yapmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştığını dile getirdi.
Bağış, "Bence bu konuya açıklama ve kelimelerin ötesinde bakmak lazım. Ortak çıkarlara odaklanmalıyız. Bugün ne yazık ki Ermeni diasporası, Ermenistan'ın gerçek ulusal çıkarlarını gasbediyor" ifadesini kullandı.
"Nefret tüccarları geçmişin üzücü anılarından faydalanmaya çalışıyor"
Türkiye ve Ermenistan'ın eşsiz komşular olarak iyi bir partner olabileceklerini ifade eden Bağış, "Ancak bu ilişkileri zehirlemeye çalışmak isteyenler, ben onları nefret tüccarları olarak tanımlıyorum, geçmişin üzücü anılarından faydalanmaya çalışıyor" diye konuştu.
Bağış, Türkiye'nin 1915 yılında ne olduğuna objektif baktığını ve bakmaya da devam edeceğini bildirerek, "9 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin tüm desteğiyle Ermenistan Cumhurbaşkanı'na mektup gönderdi. Başbakan Erdoğan, 'Tarihimle yüzleşmeye hazırım eğer siz de hazırsanız' diyen belki de ilk Türk siyasetçi" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin Ermenistan ve ilgili tüm ülkeleri davet ederek, araştırmacılara ve tarihçilere tüm Osmanlı arşivlerini açtığını hatırlatan Bağış, "Arşivlerimiz bize bunun Birinci Dünya Savaşı'nda bir iç savaş olduğunu söylüyor ama diğerleri başka bilgilere sahipse biz bunları birlikte incelemeye hazırız. Tarihçiler, araştırmacılar akademik olarak objektif tarihsel bir perspektif ortaya koyarlarsa biz siyasetçiler olarak bakarız ve bir karara varırız ama Türkiye'yi, şu anın Türkiye'sinde işlenmemiş olası bir suçu kabul etmeye zorlamak adaletli değil" değerlendirmesinde bulundu.
Açık ve geniş bir anlayışa sahip olmak gerektiğini söyleyen Bağış, bunun olmaması halinde yanlış sonuçlara gidebileceğini kaydederek, "Hepimiz geleceğe odaklanmalıyız ve uzun dönemli vizyonla bazı problemlerin üstesinden gelmeliyiz" görüşünü belirtti.
AA