Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya New York Belediye Başkanı'na usulsüz bağış topladığı gerekçesiyle dava açıldı | Dış Haberler

        New York Belediye Başkanı Eric Adams'a 2021 yılındaki seçim kampanyasında yabancı kurumlardan usulsüz olarak bağış aldığı gerekçesiyle dava açıldı.

        New York Belediye Başkanı Adams hakkındaki 57 sayfalık iddianame açıklandı. İddianamede Adams'ın seçim kampanyasında yabancı kurumlardan bağış almakla suçlandığını öne sürüldü.

        İddianamede yabancı uyruklu bir kişiden bir yılda 25 bin dolardan fazla bağış almakla suçlanan Adams’ın "bilerek haksız çıkar kabul ettiği" yabancı uyruklu kişiler Türk iş insanları ve en az bir "Türk yetkili" olarak anılıyor.

        REKLAM

        İddialar arasında bir Türk iş kadınının, Adams'a sahip olduğu bir lüks otelde bedava ya da büyük bir indirimle kalma imkanı sağladığı belirtiliyor. Bu otellerden birinin İstanbul’da gecelik konaklamanın 7 bin doları bulduğu lüks bir otel olduğu, Adams'ın ise bu otelde 600 dolara kaldığı iddia ediliyor. Söz konusu iş kadınının 2021 seçim kampanyası için bağış topladığı da iddialar arasında yer alıyor.

        ABD Savcısı Damian Williams, Adams'ın varlıklı Türkler ve en az bir Türk yetkiliden aldığı hediyelerin ve seyahat indirimlerinin 100 bin doların üzerinde olduğunu belirtti.

        İddialar arasında Türk yetkili ve bazı iş insanlarının Adams'ın seçim kampanyasına dolaylı destek vermek, kendi ve çalıştığı kişileri THY ile indirimli ya da bedava business class uçurmak da bulunuyor.

        Savcı Damian Williams, suçlamaları anlatırken.
        Savcı Damian Williams, suçlamaları anlatırken.

        İddianamede çeşitli hediyeler arasında İstanbul'da yat turları ve lüks restoranlarda ve eğlence mekanlarında ağırlanmak da yer alıyor.

        Savcının bunların hiçbirinin kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çektiği iddianamede Adams'ın sahte belgelerle bunları örtbas ettiği öne sürüldü.

        REKLAM

        İddianamede yine çeşitli hediyeler karşılığında, Adams'ın New York'taki 36 katlı Türkevi binasıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler için "devreye girdiği" belirtiliyor. Adams, Manhattan'da inşa edilen Türkevi gökdeleninin itfaiye izinleri karşılığında da Türkiye'den kampanyasına yasadışı bağış almakla suçlanıyor.

        Türkevi
        Türkevi

        Belediye başkanlığı seçimi kampanyasında kamu fonlarını milyonlarca dolarlık zarara uğratmakla suçlanan Adams, kampanya sırasında halkın bağışlarına karşılık kamu fonlarından sekiz kata kadar katkıda bulunuyordu. Adams'ın sahte bağışlar göstererek bu fonlardan 10 milyon dolara yakın para aldığı iddia ediliyor. Sahte bağışların iddianamede bahsedilen Türk yetkilinin desteğiyle gerçekleştiği belirtiliyor.

        Eric Adams ile ilgili soruşturmalar ve yasal konularla bağlantılı olan kişilerin listesi

        ADAMS: MÜCADELE EDECEĞİM

        Hakkındaki dava haberlerinin ardından konuşan Adams, görevinden ayrılmayacağını ve karşılaşabileceği suçlamaların "tamamen yalanlara dayalı" olduğunu söyledi.

        Adams, "Hepiniz için yerimi korursam hedef olacağımı her zaman biliyordum ve hedef oldum. Bu adaletsizliklerle tüm gücümle ve ruhumla mücadele edeceğim." ifadelerini kullandı.

        Adams istifa etmeyeceğini de söyledi.

        GÖREVDEYKEN SUÇLANMASI İLK

        FBI, soruşturma kapsamında Adams'ın bazı elektronik cihazlarına el koymuştu. Adams, New York City tarihinde görevdeyken suçlanan ilk belediye başkanı oldu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa