Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Merkezi Kahramanmaraş olarak kayda geçen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremle 9 saat arayla ülke olarak sarsıldık. Bu depremlerin arasında Gaziantep merkezli 6.5 ve 6.4’lük iki deprem meydana geldi. Bunlara aynı gün içinde Hatay’da 5.8 büyüklüğünde bir deprem eşlik etti.

Kahramanmaraş Pazarcık 7.7, Gaziantep Islahiye 6.5, Kahramanmaraş Elbistan depremi 7.6 büyüklüğündeydi. Aynı gün, üç farklı merkezde üç büyük deprem meydana geldi.

Depremden 45 dakika sonra, afet seviyesi 4 olarak ilan edildi. Etki alanı 120 bin kilometrekare olan afetten 14 milyon kişi etkilendi. Maalesef 53 bin 537 canımızı yitirdik. Kayda geçen yaralı sayısı 107 bin 213…

18 ilimiz; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Kilis, Sivas, Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman’ı vuran depremlerden; bu 18 ilimizde 124 ilçe, 7 bine yakın mahalle etkilendi.

Yalnızca ülkemizin değil, aynı zamanda insanlık tarihinin en büyük afetlerinden biri olarak görülen depremler dünyanın en yıkıcı ve en ölümcül 5’inci depremi olarak kayda geçti. Yüzlerce atom bombasının tahrip gücünden daha fazla yıkıcı enerjiyi açığa çıkardı. Hiroşima’ya atılan atom bombasından 2 bin kat fazla yıkıcı etki oluşturduğu ifade edildi.

6 Şubat depremleri, Tsunamiler dışında karada meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak sayılırken, farklı fay zonlarında toplam 400 kilometreye yakın fay hattını kırdı. Depremlerde 38 bin 901 bina yıkılırken, 200 bin 250 bina ağır hasar aldı. 11 il ve 124 ilçede 39 bin enkazda arama, 26 bin 32 enkazda arama-kurtarma çalışması yapıldı.

Birçok ülkenin yüzölçümünden daha büyük bir alanı vurdu. Avrupa’daki 33 ülkenin yüzölçümünden daha geniş bir alanda yıkıma yol açtı.

Mısır’dan İran’a, Irak’tan Lübnan’a kadar 1.2 milyon kilometrekarelik alanda hissedilen deprem, komşu ülke Suriye’de de can kayıplarına yol açtı. Türkiye dışında 5 ülkede daha hissedildi.

Depremden sonraki altı ayda 46 bin 100 tespit edilen artçı şok meydana geldi.

DEVLET-MİLLET SEFERBERLİĞİ

Depremin ilk günlerinde yaşanan koordinasyonsuzluk ve müdahale ekiplerinin yetersizliği, “Bu büyüklükte bir afete ülke olarak hazır değiliz miyiz?” tartışmasını beraberinde getirdi.

Her türlü olumsuzluğa rağmen, devlet-millet kaynaşmasının, toplumdaki yardım ve dayanışma duygusunun en çarpıcı örnekleri sergilendi.

Yüreği yanan Türk milletinin kalbi deprem bölgesindeki halkımızla birlikte attı. Büyük bir özveriyle toplumun her kesimi yaraları sarmak ve acil ihtiyaçları karşılamak için seferber oldu.

Devlet görevlilerinin, mülki idare amirlerinin ve gönüllülerin katılımıyla bölgede büyük bir seferberlik başlatıldı.

11 bin 488’i uluslararası olmak üzere 35 bin 250 arama-kurtarma personeli ve 142 bin güvenlik personeli bölgede görev yaptı.

Deprem bölgesinde toplam 650 bin personel, müdahale ve iyileştirme çalışmalarında görev aldı.

Afet bölgesinden toplam 3 milyon 500 bin afetzede tahliye edildi. Eş zamanlı olarak 280 bin kamu personeli bölgeye sevk edildi.

Seçim zamanı bölgeden 1 milyona yakın vatandaşımızın gidiş ve dönüşleri sağlandı; aynı zamanda 120 bin öğrencinin YKS sınavına gidiş-dönüşleri gerçekleştirildi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ