Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Japonlar'ı kurtarma operasyonu film oldu

        Erdal Güven'in ‘Tahran'dan Kaçış' kitabından senaryoya uyarlanan ‘Yuvaya Dönüş' adlı sinema filminin çekimleri Kapadokya'da başladı. Yapımcılığını Macmedya'nın üstlendiği ve ‘Yüzyılın Operasyonu' olarak da nitelendirilen 215 Japon vatandaşın Türkiye'ye getiriliş öyküsünün anlatıldığı filmi Hakan Kurşun yönetiyor. Fatih Özcan ve Şeyda Delibaşı'nın senaryolaştırdığı filmde başrolleri Furkan Palalı, Burhan Öcal ve Megumi Masaki paylaşıyor.

        İran - Irak Savaşının devam ettiği 1985 yılında bombalanan Tahran'dan 215 Japon yolcu, Türk Hava Yolları uçağı ile İran'dan kaçabilmiş; Türkiye bu yolcuları İstanbul'a getirerek hayatlarını kurtarmıştı. İşte bu olay iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst seviyeye ulaşmasını sağlamıştı.

        'Yuvaya Dönüş', beyazperdeye sadece 215 Japon yolculunun kurtarılmasını değil aynı zamanda bir Japon kızın 30 yıl sonra öğrendiği Türk babasının izini sürme hikâyesini de aktaracak. Çekimleri Kapadokya'nın yanı sıra İstanbul ve Tokyo'da gerçekleştirilecek film gösterime Japonya ve Türkiye'de 30 Nisan 2019'da girecek.

        'Yüzyılın Operasyonu' Nedir?

        1985 yılının ilkbaharında İran-Irak Savaşı son hızıyla devam etmektedir.18 mart 1985'te Saddam Hüseyin bir gün sonra büyük bir hava saldırısı başlatacağını, askeri - sivil hedef göstermeksizin İran hava sahasındaki her şeyi vuracaklarını tüm dünyaya duyurmuştu. Tüm dünya İran'da bulunan vatandaşlarının tahliyesine başlamıştı. Ne var ki 215 Japon vatandaşı İran'dan çıkmayı başaramamış, kendilerini savaş hattının dışına taşıyacak bir uçak bulamamışlardı.

        Japonya'nın Tahran büyük elçisi ülkesinden uçak talep etmiş ama Japonya'ya ait hava yolları şirketleri İran ve Irak'tan herhangi bir garanti alamadıkları için Tahran'a uçmayı reddetmişlerdi. Avrupalı hava yolları şirketleri de buna yanaşmamıştı.

        Japonya'nın Tahran büyük elçisi Yutaka Nomura çaresiz bir şekilde Türkiye'nin tahran büyük elçisi İsmet Birsel'i arayarak durumu anlattı ve Türk Hava Yolları'nın Tahran'a özel bir sefer düzenleyip düzenleyemeyeceğini sordu. Büyük elçi İsmet Birsel durumu Başbakan Turgut Özal'a bildirdi. Özal, Tarhan'a bir uçak göndererek 215 Japon vatandaşını Türkiye'ye getirtti.

        Ankara'dan Tahran'a gidecek ve Japonlar'ı alıp Ankara'ya getirecek kurtarma operasyonunun kaptanlığına Pilot Ali Özdemir seçildi. Özdemir'e, THY'nin özel seferinde Pilot Koray Gökberk ile 8 kişilik uçuş ekibi eşlik edecekti. Uçak, gece yarısı tüm hazırlıklarını tamamlayan ekip, 15 Mart 1985'te, günün ilk ışıklarıyla, TC-JAY İzmir DC 10 Tipi uçakla yola çıktı.

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa