Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yerel seçimlerinin bakanlığını çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Bazı belediyelerde üzerinde okul inşa edebileceğimiz imar süreçlerine göre organize edilmiş arazi bulmakta zorlanıyoruz. Bazı bölgelerde okullarımızın bulunduğu yerleşkelerde inşaat ve ruhsatlandırma süreciyle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bu tür sorunlar yaşanınca yatırımlarımız gecikiyor ve kamuoyunun beklentileri ve sabırsızlıkları artıyor. Eğitim öğretim süreçlerine destek vadeden destek olacağını göreceğimiz, bildiğimizin seçilmesini arzu ederim" dedi.

        Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir Alsancak Gar'da Eğitim-Öğretim Yatırım Programı'na ilişkin basın açıklamasında bulundu. Toplantıya, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ ve AK Parti Konak Belediye başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı da katıldı.

        Bakan Yusuf Tekin, açıklamasında, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak haziran ayından itibaren yaptığımız tüm işlerde, istişare kültürüyle hareket ediyoruz. Burada sabah faklı illerden gelen 300 öğretmen arkadaşımızla çok verimli bir sohbet gerçekleştirdik. Bunun dışında gittiğimiz illerde ziyaret ettiğimiz okullarda da öğretmenler arasında güzel sohbetler yapıyoruz. Kendi adıma öğretmen arkadaşlarınızın bulunduğu ortamda da söyledim, söylüyorum da. En çok keyif aldığım ortamlardan biri. Toplantılarımız sonunda Valimizin koordinatörlüğünde İl Milli Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nı yaptık. İzmir'le ilgili olarak eğitim öğretim sürecinde yaşanan sorunlar varsa, sorunları test ettik. Çözüm önerilerimiz varsa, oluşturduğumuz çözüm yollarını tartıştık. Ayrıca biz buraya yaklaşık 10 genel müdür arkadaşımızla geldik. İzmir'de bu 3 gün içerisinde bütün ilçelere bir genel müdür arkadaşımız gitti. Oradaki öğrenci ve öğretmenlerimizle sohbet etti. Problemleri tespit etti. Son toplantımızda 750 okul yöneticisi arkadaşımızla burada oldu. Onların da dertlerini, meramlarını aldık, dinledik" dedi.

        "Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, bir anlamda rekabet edercesine, bugüne kadar yapılanların tamamından daha fazla okul, derslik ve öğretmen ataması yapmak üzere ciddi bir seferberlik ilan edildi" diyen Bakan Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Türkiye'nin tamamında 2002- 2003 eğitim, öğretim yılındaki derslik sayısı, öğretmen sayısı ve benzeri sayısal göstergeler minimum iki katına çıkartılmış durumda. İzmir için de aynı şey geçerli. Ancak İzmir gibi büyüyen, gelişen şehirlerde artan nüfusa değişen yerleşim yerlerine göre eğitim öğretimi ihtiyaçları çeşitleniyor. Bu nedenle güncellenmek durumunda."

        'BAZI YERLERDE SORUNLAR YAŞIYORUZ’

        Yerel seçimlere de değinen Bakan Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı'nı yerel seçimler çok yakından ilgilendiriyor. Özel sektör ve resmi olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmeni bünyesinde barındıran, yaklaşık 76 bin farklı yerleşkede kuruma sahip olan bir bakanlığız. Hal böyle olunca gerek öğretmenlerimizin gerek 20 milyona yaklaşan öğrencilerimizin gerekse de üzerinde okul inşa ettiğimiz gayrimenkullerimizin yönetimi, yatırımların planlanması, ihtiyaçlarının giderilmesi için yerel yönetimlerle çok yakın ilişki halindeyiz. Yerel yöneticiler bize destek verdiği yerlerde işlerimiz çok rahat bir şekilde yürüyor. Bazı yerel yöneticilerimiz hem bize destek oluyorlar hem de okul, spor salonu, oyun alanı, kütüphane gibi yatırımlarla da bizim yürüttüğümüz faaliyetlerin daha efektif hale gelmesi için destek oluyorlar. Ancak bazı yerlerde de sorunlar yaşıyoruz. Bazı belediyelerde üzerinde okul inşa edebileceğimiz imar süreçlerine göre organize edilmiş arazi bulmakta zorlanıyoruz. Bazı bölgelerde okullarımızın bulunduğu yerleşkelerde inşaat ve ruhsatlandırma süreciyle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bu tür sorunlar yaşanınca yatırımlarımız gecikiyor ve kamuoyunun beklentileri ve sabırsızlıkları artıyor. Eğitim öğretim süreçlerine destek vadeden destek olacağını göreceğimiz, bildiğimizin seçilmesini arzu ederim" dedi.

        EĞİTİME DESTEK ÇAĞRISI

        Eğitim ve öğretim sorumluluğunun sadece Bakanlık ve öğretmenlerde olmadığını da belirten Bakan Tekin, bu süreçte aileler, veliler, sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler, siyasetçiler ve mülki idare amirlerinin desteklerini, katkılarını beklediklerini kaydetti. Bakan Tekin şunları söyledi:

        "Eğer bize bu anlamda destek olur, sorun çıkarmazlarsa, inşallah en geç 2 yıl içerisinde projelerimizi İzmir'de eğitim ve öğretim sürecinin hizmetine sunmuş olacağız. Halihazırda yatırım kurumuna alınan ihalesi yapılmış ya da yapılmak üzere ya da inşaatı devam eden 90 projemiz var. Bunlar; 1 fen lisesi, 12 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, özel eğitim uygulama okulu, çok programlı lisesi, spor lisesi, öğrenci pansiyonu, anaokulu, ilkokulu, ortaokulu ve imam hatip lisesi. Bu projelerin bir kısmı devam ediyor. Bir kısmı ihale sürecinde, bir kısmı ihalesine çıkılmış imar ve inşaatla ilgili problemlerin çözülmesi için bekleniyor. Dolayısıyla bu bahsettiğimiz yatırımlarla ilgili süreç tamamlandığında toplamda İzmir'deki derslik sayısına 1907 derslik ilave edilmiş olacak. Ayrıca 6 atölye, 7 öğrenci pansiyonu, 2 spor salonu, 1 konferans salonu da 2023 yatırım programımızda var olan projelerin dökümü. Bu proje bedelleri de yaklaşık olarak 6 milyar 800 milyon TL. Bunlara ilave olarak, 2024 yatırım programı açısından iki yaklaşımımız var. Bunlardan birisi yıkılıp, yeniden yapılması düşünülen okullarımız. Diğeri de deprem süreci sonrasında güçlendirme analizleri yapılıp güçlendirme kararı verilen okullarımız. 2024 yatırım programımızda İzmir için biz 956 dersliğe tekabül eden toplam 23 yeni okul projesini yatırım kılavuzumuza aldık. Ayrıca deprem güçlendirmesi kapsamında toplam 17 okulumuzda 2023 yılı içerisinde deprem güçlendirme çalışmaları başlamış ve 329 dersle tekabül ediyor. Onları da tamamlayacağız. Ayrıca deprem güçlendirmesi yapılması gereken 48 okulumuzu deprem güçlendirmesi sürecini almış olacağız. Onların da karşılığı 683 derslik. Dolayısıyla şöyle baktığımızda halihazırda İzmir'de 30 bin civarında dersliğimiz var. 2 yıl içerisinde mevcut dersliklerimiz de tamamlandığında bu rakam yaklaşık olarak 33 binin üstüne çıkmış olacak. Yüzde 10 civarında bir derslik artışı öngörmüş oluyoruz."

        'GASTRONOMİ LİSESİ TASARLIYORUZ'

        Çocukların küçük yaştan itibaren, mesleki teknik eğitim, sportif eğitim ve sanatsal eğitim almaları konularında yeni süreç başlattıklarını aktaran Bakan Tekin, şöyle devam etti:

        "Bu kapsamda ilk adımımızı da Ankara'da atarak, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başı itibarıyla müzik ilkokulu, müzik ortaokulu devamında ve müzik lisesi olarak devam edecek şekilde başlattık. İzmir'de de bu türden altyapısı kurumsallaşmış bir sanat ilkokulu, ortaokulu ve lisesi organize edebiliriz diye düşündük. Ayrıca çalışıp, uygun lokasyon ve fiziksel altyapıyla beraber onu da ilave olarak planlayacağız. Bir de özellikle turizm sektörü konusunda ara eleman sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Mesleki eğitimindeki ara eleman sorunu çözmek için ciddi tedbirler aldık. Ancak bilhassa turizm sektöründeki dostlarımızla konuştuğumuzda orada da bir eksiklik var. O ihtiyacı gidermek için Türkiye genelinde başlangıçta 7 bölgede 7 tane olmak üzere bir meslek formatı geliştirdik. Bünyesinde mutfak sanatları buna ilişkin servis programı ve turizm işletmeciliği bölümü olan bir gastronomi lisesi tasarlıyoruz. Bu gastronomi formatı; bulunduğu bölgenin 'Annelerimizin reçeteleri' diye tanımladığımız yöresel yemeklerin hem mutfak sanatı olarak hayata geçirilmesi anlamında hem profesyonel servis anlamında hem de dil işletmecilik kültürü doğrultulması anlamında liseler oluşturulması. İstanbul'da bunun ilk örneğini 2024-2025 eğitim üretim yılı başı itibarıyla başlatmış olacağız. Boğaza nazır bir restoran işletmesinde çocuklarımızın ürettiklerini İstanbul halkıyla ve misafirlere ikram edecekleri bir uygulama restoranıyla beraber hayata geçireceğiz. Genel yöneticilerimiz ve mülki idare amirlerimizle de uygun bir lokasyon temin edilirse ikinci örneğini de İzmir'de planlamak istiyoruz. Bunun da yapımını bir hayırseverimiz üstlendi. İzmir'de öğretmenlerimizin, İzmir'e dışarıdan gelen kamu görevlilerinin misafir edilebilecekleri bir öğretmenevi sıkıntımız var. Konak Öğretmenevimizi yeniden yatırım programımızı aldık. En kısa zamanda bu Konak Öğretmenevimizi de yine burada hizmete açılmış olacak. Bunları yapmak için öngördüğümüz süre 2 yıl."

        'ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ İZMİR ŞUBESİ'Nİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

        Hizmet içi eğitim merkezlerine de değinen Bakan Tekin, "Yatırım programında, Foça'daki hizmet içi eğitim merkezimizi yakın bir zamanda kurumsallaştırmasını planladığımız Öğretmen Akademileri İzmir Şubesi olarak hayata geçireceğiz. Orada da hem hizmet içi eğitim kapsamında İzmir'e gelen öğretmen arkadaşlarımızı hem de İzmir'e misafirleriyle gelen öğretmen arkadaşlarımızın konaklayacakları bir alan bulacağız. İnşallah bütün bunları hayata geçirdikten sonra İzmir'de eğitim-öğretim altyapısı itibarıyla önemli bir eşiği aşmış olacağız" dedi.

        'BAKANLIĞIN YAPACAĞI OKULLARIN YÜZDE 10'NU, BİZ YAPIP TESLİM EDECEĞİZ'

        AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ ise açıklamasında, "Önümüzdeki süreçte eğitim ve öğretim alanında sorumlu olduğumuz alanlarda elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Günümüze baktığımızda küreselleşmenin ve teknolojinin getirdiği yeniliklerin etkisiyle hızlı dönüşümlerin olduğu bir süreçten geçiyoruz. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak gelecek 5 yıl içerisinde evlatlarımızın her anında yanında olacağız. Anne ve babaların gönül rahatlığıyla çocuklarını teslim edecekleri 100 yeni kreşi hayata geçireceğiz. Çocuklarımızın sanatsal, kültürel ve bilimsel birçok alanda çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimler alabileceği Çocuk Gelişim Akademilerimizi hayata geçireceğiz. Çocuk üniversiteleri kurarak, çocuklarımızın ilk yaşlarda yeteneklerini keşfedecek ve ailelerimize rehberlik hizmeti sunacağız. Çocuk Yaşam Parkı projemizle çocuklar toprağa dokunacak, bitkilerin nasıl büyüdüğünü gözlemleyecek, köy yaşamını öğrenecek, doğanın döngüsünü ilk elden deneyimleyecek. Evlatlarımız doğayı bilecek ama çağımızın gerçeği olan teknolojiden de uzak kalmayacak. 'Keşfet, Büyü ve İleriye Taşı' anlayışıyla çalışan Bilişim Vadisi'ni hayata geçireceğiz. Robotik ve kodlama atölyeleri, oyun ve animasyon teknolojileri, yazılım geliştirme ve girişimcilik merkezleriyle 5 yıl sonra yazılım dünyasında İzmirli gençlerimizin imzasını, izini göreceğiz. Şehrimizde yaşayıp üniversiteyi kazanmış her gencimize tek seferlik 10 bin lira eğitim destek bursu vereceğiz. Evlatlarımızı kültür ve sanatta da geri de bırakmayacağız. Ege Bölgesi'nin en büyük kültür sanat merkezini hayata geçireceğiz. Şehrimize üç farklı noktasında 7 gün 24 saat boyunca hizmet edecek, içerisinde dijital ve matbu yüzbinlerce kaynağa erişim sağlayabileceğimiz şehir kütüphanelerimizi hayata geçireceğiz. Çayı, keki ve çorbası ücretsiz olacak. Burada ifade ettiğim ve daha saymaya fırsatımın olmadığı birçok proje ile şehrimizde bütüncül bir eğitim sistemi oluşturacağız" diye konuştu.

        Dağ, okulların temizlik ve güvenlik konusunda da zorluk yaşadığına da dikkati çekerek, "Milli Eğitim Bakanlığı çözmeye devam ediyor, biz de belediye olarak yanlarında olacağız. Birçok şehirde belediyeler okul inşa edip Milli Eğitim'e teslim ediyor. Biz 5 yıllık süreçte belediye olarak bakanlığın yapacağı okulların yüzde 10'nu yapıp teslim edeceğiz. Bakanlığın öğrenciler için her okulda spor salonu var. Bizim de talebimiz oldu. Okul saatleri dışında spor salonlarını işletme imkanı bulabilmeyi amaçlıyoruz" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa