"İyi ki bu yüzyılda yaşıyorum" dedirten eski zamanların hijyenden uzak uygulamaları
Modern yıllarda yaşayan insanlar için hijyene ulaşmak oldukça kolay. Ancak eski zamanlarda böyle değildi. Hijyenik koşullar yaratmak zor olduğu kadar bu konu hakkındaki kısıtlı bilgi, durumu daha sağlıksız bir hale getiriyordu.
- 5
Çinliler, tuvalet kağıdını ilk kullanan toplumdu ancak dünyada yayılması 1857'ye kadar gerçekleşmedi. Bu tarihten önce çoğu insan yaprak, paçavra, çubuğa takılı ıslak bez hatta ellerini kullanıyordu.
- 6
1920'li yıllarda henüz saç maşası yoktu. Kadınlar, kömür üzerinde ısıtılan ahşap kulplu yuvarlak demir miller kullanarak kendi saç maşalarını yapıyordu. Bu yöntemde sıcaklık kontrolü yoktu ve bu nedenle kadınların saçları sıklıkla yanıyordu. Yanık saç kokusuna ek olarak, istedikleri görüntüyü yakalayan kadınlar günlerce saçlarını yıkamıyordu.
- 7
17. yüzyılın asil kadınları, gençliklerini korumak ve antiseptik özelliklerden yararlanmak için yüzlerini idrar ile yıkardı.
-
- 8
Roma döneminde insanlar diş macunu yerine püre haline getirilmiş fare beyni kullanırdı. Aynı şekilde Yunanlılar istiridye, Mısırlılar ise ezilmiş biber ve tuz kullanırdı.
- 9
18. yüzyılın uzun peruklarını bilirsiniz. Oldukça havalı gözükebilirler ancak bu görüntüyü yakalamak için gerçek saç, biraz peruk ve domuz yağı kullanılırdı. Görüntüyü bozmamak için de saçlar haftalar boyunca yıkanmazdı. Böylece birçok bakteri ve böcek, peruklarda yaşardı.
- 10
Bugün hiçbir anlam ifade etmeyen eski bir güzellik akımı dişleri karartmaktır. Gelenek Japon ve Vietnam kültürlerinde yaygındı ve siyah dişlerin olgunluk ve medeniyetin sembolü olduğuna inanılıyordu.
İşlem, diş minesini aşındırmak ve onlara parlak siyah bir görünüm vermek için bir kimyasal karışımı kullanmayı içeriyordu. Kimyasallar teknik olarak dişleri çürümekten korurken, aynı zamanda geri dönüşü olmayan ciddi hasarlara da yol açıyordu.
Kaynak: Past Factory
-