Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İspanya'da kıran kırana seçim - Dünyadan haberler | Dış Haberler

        İspanya'da bugün yapılan erken genel seçimler büyük bir çekişmeye sahne oluyor. Sigma Dos adlı şirketin açıkladığı anket sonuçlarında ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) kazandığı belirtilirken, resmi sonuçlara göre oyların yüzde 100'ü sayıldı ve seçimi iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi, ana muhalefetteki PP'nin gerisinde tamamladı.

        Yaklaşık 37,4 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu İspanya'da, saat dilimi itibarıyla bir saat farkın olduğu Kanarya Adaları dışında ülke genelinde oy kullanma işlemi saat 20.00'de (TSİ 21.00) sona erdi.

        Resmi sonuçlara göre iktidardaki PSOE 122, ana muhalefet PP ise 136 vekil kazandı. Bu sayı iki partiyi de tek başına iktidar yapmaya yetmiyor.

        REKLAM

        İktidardaki PSOE her ne kadar ikinci parti konumuna düşmüş olsa da lideri olduğu sol blok 172 vekile ulaştı. Seçimi ilk sırada bitiren PP'nin liderliğini yaptığı sağ blok ise 170'te kaldı.

        PP, 2019 Genel Seçimleri'ndeki vekil sayısını neredeyse ikiye katlarken, iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi de en az 7 vekil kazanmış görünüyor. PP'nin koalisyon ortağı olması muhtemel aşırı sağ Vox partisi ise büyük bir kayıp yaşayarak 33 vekilde kaldı.

        SEÇİMLERE KATILIM DÜŞTÜ

        Diğer yandan seçimlere katılımın düşük olduğu görüldü. Katılım oranı yüzde 70 seviyesinde kaldı.

        Ülke tarihinde ikinci kez yaz döneminde yapılan genel seçimlerde aşırı sıcaklardan dolayı birçok sandığın yanına vantilatör konuldu.

        Tatil döneminden dolayı posta yoluyla kullanılan oyların sayısında rekor bir artış olurken, son seçimlere oranla iki kat artışla yaklaşık 2 milyon 470 bin İspanyolun bu yöntemle siyasi tercihini yaptığı bildirildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa