Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in, otomobiller için hurda teşviki önerisi, geçmişte defalarca uygulanan hurda teşviklerini yeniden gündeme getirdi.

Türkiye'nin ilk kez 2003 yılında tanıştığı hurda teşviki, belirli bir yaşı tamamlamış olan araçların hem çevre ve insan sağlığı üzerinde yaratmış olduğu olumsuzlukları önlemeyi hem de otomotiv endüstrisinde sürdürülebilirlik açısından kullanılan parçaların geri dönüşümünü hedefliyor.

Ekonomik ömrünü tamamlamış bir taşıtın yüzde 85’inin geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilen parçalardan oluşuyor olması ise bu teşviki daha anlamlı hale getiriyor.

İlknur Korkmaz Aras ve Yasin Acar'ın International Journal of Public Finance'de yayınlanan ve Türkiye’de otomotiv sektörüne verilen vergi teşviklerini inceleyen analizi, geçmişteki hurda teşviklerine ve yarattıkları etkiye ışık tutuyor.

İLK KEZ 2003'TE UYGULANDI

Buna göre, Türkiye'de ilk defa 2003 yılında uygulanan hurda teşviki politikası, yıllar içinde şekil değiştirerek farklı yıllarda uygulanmaya devam etti.

Türkiye'de otomobiller için ilk hurda teşviki 12 Ağustos 2003 ile 31 Aralık 2004 tarihleri arasında uygulandı. Uygulanan ilk hurda teşvikinin hem belirli bir yaşın üzerindeki araçları piyasadan çekilmesine hem de otomotiv sektöründeki satışların artış yaşanmasına katkı sağladığı söylenebilir.

2004 sonunda sona eren uygulama, 2010 yılında tekrar gündeme geldi ve 4 Ekim 2010'dan 31 Aralık 2021'e kadar ikinci hurda teşviki yürürlükte kaldı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ