Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güney Kore'de neden sıkıyönetim ilan edildi? | Dış Haberler

        Dünyanın gözü bu kez Güney Kore'de. Akşam saatlerinde Güney Kore'de ilan edilen sıkıyönetim dünya gündemine oturdu. Güney Kore Cumhurbaşkanı'nın sıkıyönetim kararı, parlamentoda saatler sonra yapılan oylamayla kaldırıldı. Peki Güney Kore'de sıkıyönetim kararına neden gelindi?

        Güney Kore'de siyasi kriz
        Haberi Görüntüle

        Öncelikle Güney Kore'de "Başkanlık Sistemi" uygulanıyor, Cumhurbaşkanı'nın 5 yılda bir halk tarafından seçildiği bir şekilde yönetiliyor. Nisan ayında gerçekleşen seçimlerde, 300 koltuklu parlamentoda çoğunluk muhalefete geçti.

        Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un partisi Halkın Gücü Partisi 108 koltuğa sahip. Muhalefetin ise toplamda 192 koltuğu bulunuyor, bunun çoğunluğu da 171 ile ana muhalefet partisi Kore Demokratik Partisi'nde.

        SIKIYÖNETİM SÜRECİNE NASIL GELİNDİ?

        Bir süredir siyasi baskı karşısında olan Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, ülkede 50 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez sıkıyönetim ilan etti. Peki bu akşam Güney Kore'de yerel saatle 23:00 sularında ilan edilen sıkıyönetim sürecine nasıl gelindi?

        REKLAM

        Ulusal televizyon kanalında gece yarısı duyuru yapan Güney Kore Cumhurbaşkanı, Kuzey Kore'yi tehdit olarak gösterdi ve "Kuzey Kore yanlısı, devlet karşıtı güçleri ortadan kaldırmak ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum" ifadelerini kullandı.

        Dünyanın şaşkına döndüğü bu açıklama, Güney Kore ve dünya basınında Yoon'un aslında kendi üstündeki siyasi baskıdan kurtulmak istediği şeklinde yorumlandı.

        Bu yılın başında parlamentoda çoğunluğunu kaybetmiş olan Yoon, muhalefet tarafından hükümetin iktidarını zayıflatmaya amaçlayan bir dizi muhalefet tasarısı ve önergesiyle mücadele ediyordu.

        NİSAN AYINDAN BERİ 'TOPAL ÖRDEK'

        Yoon, muhalefetin ezici bir çoğunlukla kazandığı Nisan ayındaki Güney Kore genel seçimlerinden bu yana 'topal ördek' bir başkandı. O zamandan beri hükümeti istediği yasa tasarılarını geçiremedi ve bunun yerine muhalefetin geçirdiği yasa tasarılarını veto etmekle yetindi.

        Yoon ve First Lady'e yönelik de bazı yolsuzluk iddiaları da medyada yer almıştı. Yoon, geçtiğimiz ay, First Lady'nin görevlerini denetleyecek bir ofis kurduğunu söyleyerek ulusal televizyonda özür dilemek zorunda kalmıştı. Ancak muhalefet partilerinin talep ettiği daha geniş ve bağımsız bir soruşturmayı reddetti.

        REKLAM

        Bu hafta başında ise muhalefet, hükümetin bütçe kesinti yapmasını önerdi. (Bütçe tasarısı veto edilemez). Aynı zamanda, muhalefet, First Lady'i soruşturmadıkları için hükümetin denetim kurumunun başkanı da dahil olmak üzere kabine üyelerini görevden almak için harekete geçti.

        Yoon'un bu beklenmedik sıkıyönetim ilanı da üzerinde artan baskıdan kaçmanın bir yolu olarak yorumlandı.

        SAATLER SONRA SIKIYÖNETİM HÜKÜMSÜZ HALE GELDİ

        Güney Kore'de sıkıyönetim en son 1979'da, başkanın darbe sırasında suikasta uğraması üzerine ilan edilmişti. Ülkede 1987'de parlamenter demokrasiye kavuştuğundan beri hiç sıkıyönetim uygulanmadı.

        Yoon'un kararının ardından saatler sonra parlamento sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti. Sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etmek üzere Ulusal Meclis'te acil oturum düzenlendi. Meclisin 300 üyesinden 190'ının katılabildiği kurulda sunulan önerge, oybirliğiyle kabul edildi.

        Güney Kore Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetimin yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiği belirtildi.

        EĞİTİM VE ULAŞIM NORMAL İŞLEYİŞİNDE SÜRECEK

        Güney Kore'de, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanı, Parlamento'nun da bu kararı oylayıp kaldırılmasını kabulünün ardından ülkede eğitim ve ulaşımın olağan akışında faaliyet göstermeye devam edeceği belirtildi.

        Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim kararının kaldırılması için Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonrası, Devlet Başkan Yoon’un oylamaya ilişkin tepkisi bekleniyor. Güney Kore yasalarına göre, Devlet Başkanı oylamaya uymakla yükümlü.

        Diğer yandan Güney Kore Eğitim Bakanlığı, ülkedeki basın mensuplarına eğitimin normal akışında süreceğine ilişkin açıklama gönderdi.

        Açıklamada, okul ve eğitim kurumlarının kapanmayacağı, olağan akışında faaliyetine devam edeceği belirtildi.

        Aynı şekilde, Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı'ndaki acil toplantının ardından duruma ilişkin açıklama yapıldı.

        Açıklamada, insanların günlük yaşamında aksaklıkları önlemek için kara yolları, demir yolları, hava taşımacılığı ve inşaat alanlarının normal şekilde çalışmasının sağlanacağı belirtildi.

        Güney Kore Merkez Bankasından yapılan açıklamada da sıkıyönetim ilanının piyasa üzerindeki etkisini ölçmek ve gerekli müdahaleleri görüşmek üzere acil toplantı yapılacağı bilgisi yer aldı.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa