Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mardin'de Michael Jackson için anıt dikildi

        Dünyaca ünlü Amerikalı pop sanatçısı Michael Jackson'un gıyabi cenaze namazını kılan, helvasını dağıtan ve ölüm yıldönümünde mevlit okutan dernek, şimdi de Mardin'in Mercimekli köyünde 'popun kralı' için 'Kıyam' anıtı dikti.

        Dünya Mıhallemiler Birliği tarafından yaptırılan Michael Jackson anıtı, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Mercimekli (Habsunnes) köyünde düzenlenen törenle dikildi. Merkezi köyde bulunan Mıhallemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği'nin binasına ait balkona konulan 3 metre boyundaki anıtın açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Michael Jackson'un ölüm yıldönümü nedeniyle köyde düzenlenen anma etkinlikleri çerçevesinde anıtın açılışı gerçekleştirildi, ardından çocuklar tarafından Jackson'un şarkıları eşliğinde çeşitli dans gösterileri sunuldu. Daha sonra tüm katılımcılara üzerinde ?Hepimiz Mikailiz' yazılı tişörtler, çörek, ayran ve helva dağıtıldı.

        Michael Jackson'un meşhur ?Ay Yürüyüşü' figüründen esinlenilerek hazırlanan anıtın kaide kısmı ve çevresi Midyat'ın ünlü nahit taşından, diğer kısımları özel ahşap, boya, aksesuar ve çizimler kullanılarak yapıldı. "Şırd" denilen özel yabani badem ağacından kısımlar da anıtta kullanıldı. Birçok dil, din ve rengi temsil eden figürlerin işlendiği anıt, 3 metre yüksekliğinde, 1,5 metre genişliğinde ve 950 kilo ağırlığında.

        Mıhallemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, "Bu anıt, insanlık onuru ve haysiyetinin yücelmesi için, insanlıktan çıkmış müstebitlere, Mikail ?Michael Jackson' gibi, inançlarının verdiği şevkle, canları pahasına kıyam eden onurlu insanların anısına dikilmiştir" dedi.

        Anıtın mimarı M. Hifzi Turkut ise anıtın özelliklerini şöyle sıraladı:

        "Anıtın ayaklarını, uzay gemisinin ayaklarına benzettik. Anlamı insanoğlunun daima ilerlemesini temsil ediyor. Her iki yanındaki renkler yeryüzündeki ırkları temsil ediyor, renklerin sıralanışı ebemkuşağı gibi özgürlüğü temsil ediyor. Yan taraflarda, ortasında dünya olan bölüm, etrafında yeryüzündeki inançları temsil ediyor. Kalbin buradaki anlamı; insanoğlunun elde ettiği maddi ve manevi başarılar kalbinin eseridir. Kalpteki 3 tane siyah nokta, bizim 3 zayıf noktamızı alatıyor. Bunlar, maddiyat, şan, şöhret ve karşı cinse ilgi. Eğer bu 3 zayıf noktamıza hâkim olabilirsek, kalbimizden süzülerek, akan sıvı ab-ı-hayat olur ve bu çeşmeden akar. Kalbin üzerinde yükselen kısım Arapça (Lam-Elif harfinin şekli olup) kıyam, başkaldırı, karşı çıkmak, reddetmek demektir. Özetlersek, kıyam, direniş, zulme başkaldırı, insanlara zarar veren bütün düzenleri reddetmek anlamı taşıyor. Bu nedenle anıt çeşmenin adını kıyam ?ayağa kalkmak, ayakta dik durmak, direnmek' koyduk. Dokuz tane daire, Jackson'un ailesini temsil ediyor. Diğerlerinden daha büyük daire abisi Jermain'i temsil ediyor. Sağ tarafta üzerinde öldüğü yer ve tarihi. Sağ taraf en uçta, parmak ile şahadet işareti, kıyamın anlamını net olarak göstermekte Bütün tanrıları reddedip Tek Allah (c.c.) inancını simgeliyor. Sol elde, aşağı doğru görünen özgürlük işareti ise; şahadet inanç özgürlüğü olmadan, insanlar, mutlak manada özgür olamazlar. Anıtın arka kısmında yer alan şekiller güneş sistemimizi ve 9 gezegeni içine alan galaksimizi anlatmaktadır."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa