Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Öcalan'ın avukatlarına yasak!

        İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, İmralı Cezaevi'nde hükümlü olan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile haftalık görüşmelerini gerçekleştiren ve ''terör örgütü PKK'ya yardım ettikleri'' iddiasıyla yargılanan avukatlarından 4'ünün, Öcalan'ın avukatlığını yapmalarını bir yıl süreyle yasakladı.

        İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ''terör örgütü PKK'ya hiyerarşik yapıya dahil olmadan yardım ettikleri '' iddiasıyla yargılanan avukatlar Ergün Canan, Servet Demir, Cengiz Çiçek ve Davut Uzunköprü'nün, hükümlü Abdullah Öcalan'ın müdafi ve vekliliğini yapmalarının CMK'nın 151. maddesinin 3 ve 4. fıkraları gereğince, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu da göz önüne alınarak bir yıl süreyle yasaklanmasını kararlaştırdı.

        CMK'nın 151. maddesinin 3 ve 4. fıkraları ''149. maddeye göre seçilen veya 150. maddeye göre görevlendirilen ve Türk Ceza Kanunu'nun 220 ve 314. maddelerinde sayılan suçlar ile terör suçlarından tutuklu ve hükümlü olanların müdafilik veya vekillik görevini üstlenen avukat hakkında bu fıkrada sayılan suçlar nedeniyle kovuşturma açılması halinde tutuklu veya hükümlünün müdafilik veya vekilliğini üstlenmekten yasaklanabilir.

        Cumhuriyet savcısının yasaklamaya ilişkin talebi hakkında, müdafi veya vekil hakkında açılan kovuşturmanın yapıldığı mahkeme tarafından gecikmeksizin karar verilir. Bu kararlara karşı itiraz edilebilir. İtiraz sonucunda yasaklama kararının kaldırılması halinde avukat görevini devam ettirir. Müdafilik görevinden yasaklama kararı, kovuşturma konusu suçla sınırlı olmak üzere bir yıl süre ile verilebilir. Ancak, kovuşturmanın niteliği itibariyle bu süreler 6 aydan fazla olmamak üzere en fazla 2 defa uzatılabilir. Kovuşturma sonunda mahkumiyet dışında bir karar verilmesi halinde, kesinleşmesi beklenmeksizin yasaklama kararı kendiliğinden kalkar'' hükümlerini içeriyor.

        SAVUNMA YAPMADI

        İmralı Cezaevi'nde hükümlü olan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapması 1 yıl süreyle yasaklanan 4 avukattan Cengiz Çiçek, ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan yargılandığı davada, Öcalan ile yaptığı görüşmelerin kayıt altına alınıp hukuki delil olarak kullanılmasını doğru bulmadığını belirterek, savunma yapmadı.

        İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Cengiz Çiçek katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Ergün Canan, Servet Demir ve Davut Uzunköprü ise duruşmaya gelmedi.

        Duruşmada savunması sorulan sanık Cengiz Çiçek, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, ''Müvekkilim Öcalan ile aramdaki ilişki, vekil-müvekkil ilişkisidir. Bununla ilgili yaptığım görüşmelerin kayıt altına alınmasını hukuki bulmuyorum ve aleyhimize hukuki delil olarak kullanılmasını da doğru bulmuyorum. İnfaz yasası ve diğer ilgili yasalara aykırıdır. Bu nedenle esasla ilgili savunma yapmayacağım'' dedi.

        Sanık Çiçek'in avukatı Özcan Kılıç da, Ceza İnfaz Yasası'nın 59. maddesine göre görüşmelerin kayıt altına alınabileceğini ve ancak kayıtların çözümlerinin delil olarak kullanılamayacağını savunarak, bu kayıtların istihbarat veya bilgi amaçlı değerlendirilebileceğini kaydetti.

        Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 151. maddesinin 3. ve 4. fıkraları gereğince Öcalan'ın 4 vekilinin müdafililik ve avukatlık görevinden kısıtlanması kararı verilmesini istedi.

        SADECE ÖCALAN'A UYGULANAN YASA

        Bunun üzerine yeniden söz alan sanık avukatı Kılıç, ''151. madde sadece Türkiye'de Abdullah Öcalan'ın avukatlarına uygulanan bir maddedir. Başka kimseye uygulanmadığını tespit ettik. Sadece avukat Behiç Aşçı'ya da uygulanmış, 15 gün sonra itirazla geri kaldırılmıştır. Daha yargılamanın başında sonucu belli olmayan bir davada böyle bir karar verilmesi peşin yargı anlamına gelir. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sözleşmesine aykırıdır'' dedi.

        Mahkeme heyeti, sanık avukatlar Ergün Canan, Servet Demir, Cengiz Çiçek ve Davut Uzunköprü'nün, hükümlü Abdullah Öcalan'ın müdafi ve vekilliğini yapmalarının CMK'nın 151/3. ve 4. maddeleri uyarınca, dosya kapsamı ve mevcut delil durumu da dikkate alınarak bir yıl süreyle yasaklanmasını hükme bağladı.

        İDDİANAMEDEN

        Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianamede, avukatlar Ergün Canan, Servet Demir, Davut Uzunköprü ve Cengiz Çiçek'in, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda terör suçlarından hükümlü Abdullah Öcalan ile 12 Ocak 2011'de yaptıkları görüşmenin ses kaydına ilişkin, Bursa 1. İnfaz Hakimliğinin 11 Ocak 2011 tarihli kararıyla bilirkişi incelemesi yaptırıldığı anlatılıyor.

        İddianamede, çözüm tutanağındaki diyaloglarla ilgili avukatlar hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilerek, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma dosyasının 25 Şubat 2011'de, ''görevsizlik'' kararı verilerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği hatırlatılıyor.

        Hakkari Barosuna kayıtlı avukatlar Davut Uzunköprü ile Ergün Canan, İstanbul Barosuna kayıtlı avukat Cengiz Çiçek ve İzmir Barosuna kayıtlı avukat Servet Demir'in, hukuki yardımla ilgisi olmayan görüşmede, örgüte yönelik yapılan operasyonlara ilişkin, örgütün kaybı, stratejisi, operasyonların amacı ve gelişimi konusunda müvekkilleri Öcalan'a ayrıntılı bilgi verdiklerinin tespit edildiği belirtilen iddianamede, avukatların bu eylemleriyle, ''avukatlık görevlerinin dışına çıkıp yasa dışı örgüt elebaşı Öcalan'ın terör örgütüne ve müzahir kitleye yönelik talimat ve telkinlerine kuryelik yapmak suretiyle silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım ettiklerinin'' anlaşıldığı savunuluyor.

        İddianamede, avukatların ''terör örgütü PKK'ya hiyerarşi yapılanmasına dahil olmadan yardım etmek'' suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa