Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye'yi engellemem

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Beyaz Saray ziyaretinde, “Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerini engellemeyeceğim” dedi. Sarkozy, Washington’a, “ABD’nin kalbini fethetmeye geldiğini” de söyledi

        ABD Başkanı George Bush’un Beyaz Saray’da onuruna verdiği yemekte görüştüğümüz Sarkozy, Türkiye’nin AB’yle sürdürdüğü üyelik müzakerelerini engellemeyeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, konuğu olduğu ABD Başkanı George Bush’un bu konuda Türkiye’ye destek verdiğini, kendisinin ise AB’nin daha fazla genişlemesine karşı olduğunu hatırlatarak, “Ancak Türkiye ile müzakerelerde, -tam üyeliği hedef alanlar dışında- yeni dosyaların açılmasına karşı değilim. Ülkenizin AB’yle sürdürdüğü üyelik müzakerelerini engellemeyeceğim” dedi.

        BUSH FORMÜL BULUR

        “Türkiye’nin, terör örgütü PKK’ya yönelik, Kuzey Irak’ta olası bir sınır ötesi operasyon yapmasına nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna, Sarkozy, “Bu konuyu Başbakanınız ve Başkan Bush’un derinlemesine ele aldıklarını biliyorum. Irak’ı kaosa götürecek yeni girişimlere sıcak bakmıyoruz. Başkan Bush’un Irak konusunda ne kadar hassas olduğunu biliyorum. Eminim Turkiye’nin ve Irak hükümetinin kaygılarını giderecek bir formül bulunacaktır” cevabını verdi. Nicolas Sarkozy, Bush’la görüşmesinde, “İran’ın nükleer programı, Irak ve Ortadoğu’ya istikrar ve barışın getirilmesi” konuları üzerinde durduklarını da söyledi.

        ABD’NİN KALBİNİ FETHETMEK...

        Sarkozy, ABD ziyaretiyle ilgili olarak da, “Bu ziyaretimin asıl amacı, altını çizerek belirtmek istiyorum ki, ABD’nin kalbini yeniden fethetmekti ve bunu başardığıma inanıyorum. Fransa’da, ABD yanlısı bir aday olarak seçimleri kazandım. Bunu şöyle yorumlayabiliriz: Bu seçimle Fransız halkı ABD dostu bir cumhurbaşkanını Elysee Sarayı’nda görmekten memnun olacağını belirtti. Biz Fransa olarak ABD’nin II. Dünya Savaşı sırasında bizim için yaptıklarını unutmadık. ABD’yle geçmişe dayanan çok sağlam bir dostluğumuz var ve bunu sonsuza dek sürdüreceğiz” dedi.

        O DEFTERİ KAPATTIK

        Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, “Boşanmanın ardından kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” sorusunu, “Evliliğimiz maalesef sürmedi ve biz Cecilia’yla beraber o sayfayı kapattık” diye yanıtladı. Sarkozy, yaşadığı çalkantılı günlere rağmen oldukça neşeli görünmesini ise “bir devlet adamı olarak ülkesine hizmet etmekten duyduğu büyük memnuniyete” bağladı.

        ABD’nin dostu olacağım

        FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’den boşalan “Bush’un finosu” unvanını alacağı söylentileri ABD ziyaretinden önce ayyuka çıkmıştı. Nitekim, Sarkozy, Bush’la ilk resmi buluşmasında bu söylentileri boşa çıkarmadı ve “iki ülke arasındaki tarihi dostluğun baki kalmasını istedikten sonra, “Irak konusundaki farklılıkların ittifakı şüpheye atmaması gerektiğini” söyledi. Zaten Sarkozy, ABD’yle “yakınlaşması”nın sinyallerini, “Amerikalıların dostu olacağım. Bana işkence etmeyin, zaten itiraf ediyorum” sözüyle vermişti. “Tarihteki en Amerikan yanlısı Fransa Cumhurbaşkanı” olarak görülen Sarkozy için Fransız Sosyalist Partisi’nin uluslararası ilişkiler sözcüsü Pierre Moscovici de, “Hesap kitap yapmadan, eleştirmeden Washington’la dostluk kurup tehlikeli bir oyun oynuyor. Ya Bush İran’ı bombalarsa ne yapacak?” demişti.

        ‘Blair’in unvanını o devralacak’

        Newsweek Dergisi, Irak savaşı ve ardından yaşanan kaosun, Avrupa’da milyonlarca insanı sokağa döktüğünü, Bush yanlısı çok sayıda iktidarı düşürdüğünü ya da sarstığını hatırlatatmış, ancak bu sürecin yeni liderler sayesinde tersine döndüğünü yazmıştı. Newsweek, Amerikan yanlısı politikalar konusunda başı, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in çektiğini savunmuştu. Londra’daki El Kuds El Arabi gazetesinin başyazarı Abdulbari Atvan da, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Irak işgali sırasında ABD’nin en yakın müttefiki olarak hareket

        eden İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in rolünü üstlenmeye çalıştığını, selefi Chirac’ın belirlediği dış poltika anlayışından uzaklaşarak ABD’nin politikalarına destek verdiğini, Bush’la görüşmek üzere geleneği bozarak tatilini

        ABD’de geçirdiğini vurgulamıştı.

        Akşam

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa