Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Sosyal Bilimler Sınavı’na ‘Çok kolay’ eleştirisi

        PERVİN KAPLAN -GAZETE HABERTÜRK

        Üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan 5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), dün Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başladı.

        Tarih, iletişim, gazetecilik, radyo televizyon gibi Türkçe Sosyal (TS) puanlarıyla tercih yapacak adayların girdiği sınava girmek için başvuran sayısı 517 bin 12. Saat 10.00’da başlayan ve 135 dakika süren, Kilis dışında tüm illerde yapılan sınavda adaylara 44 tarih, 14 coğrafya-2 ile 32 felsefe grubu ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersi soruları yöneltildi. Adayların LYS puanlarının hesaplanabilmesi için 2 sınava girmeleri ve lisans programı tercihi yapabilmek için de 180 barajını aşmaları gerekiyor.

        ‘AYIRT EDİCİ SORULAR YOK’

        İlk LYS zorlamadı ama adaylar sosyal medyada “Bu kadar kolay soru olursa bizi nasıl sıralayacaksınız? Ayırt edici sorular yok” diye eleştirdi. Aynı eleştiriyi adaylar Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ardından da dile getirmişti. Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, Bilfen Liseleri Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Aslıhan Sezer, Nesibe Aydın Okulları uzmanları, Uğur Okulları Akademik Kurulu üyeleri Davut Gürler, Ayşin Dağlı ile Gülay Ataç soruları şöyle değerlendirdi:

        TARİH

        Bilgi ölçen sorular ama zor değil. Çalışan ve soru kökünü dikkatli okuyan öğrencilerin yapabileceği nitelikte sorular. Öğrencilere göre ayırt edici nitelikte soru yok.

        COĞRAFYA-2

        Hem bilgi hem yorum isteyen sorular. Konuyu bilenlerin ful çıkaracağı kolaylıkta. Sorularda çevre, doğa, insan teması ön planda. 11. ve 12. sınıf ağırlıklı sorulardan oluşmuş. Ayırt edici soru yok.

        FELSEFE

        Felsefe grubu sorularının içinde sosyal medyaya etkileşimli, güncel sorular da vardı. Sosyoloji, psikoloji ve mantık soruları müfredatlar doğrultusunda bilgi, kavram ve paragraf soruları olarak hazırlanmış. İşlem yapma, bilgi kullanma gerektiren mantık sorularının bazıları öğrencileri zorladı.

        DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

        YGS’de zorlandılar ama LYS’de kolaydı.

        BUGÜN MATEMATİK SINAVI VAR

        863 bin 176 aday bugün Matematik Sınavı’na (LYS-1) girecek. Saat 10.00’da başlayacak sınav 135 dakika sürecek. Adaylar 50 matematik, 30 geometri sorusu yanıtlayacak. Bu sınavın tamamlanmasının ardından ÖSYM hem dün yapılan LYS-4 hem de LYS-1 sorularını internet sitesinden yayınlayacak. Önümüzdeki hafta sonu ise 3 LYS daha yapılacak.

        ‘FİJİ’ SORUSU GÜLDÜRDÜ

        Sınavın ardından öğrenciler LYS-4’ü sosyal medyada değerlendirdi. Soruları kolay bulan adaylar, “Fiji’de kilo almışsın lafı iltifat sayılıyor” sözünün yer aldığı sorunun kendilerini güldürdüğünü söyledi. İşte Twitter’da sosyal medya:

        -Fiji iyi güldürdü, beni de yollayın oraya.

        -Sınavdan sonra hayallerim Fiji’ye gidip mutlu mesut yaşamak oldu.

        -LYS 4’ten sonra Fiji’ye taşınmak isteyenlerin ezikliği.

        -Trivia Crack oynar gibi LYS-4 çözdüm.

        -Bu kadar kolay bir sosyal LYS olamaz, teşekkürler ÖSYM, cidden bayağı basitti.

        -Sosyal sınavına bu kadar kolay denildiğine göre edebiyatta ve matematikte canımızı çıkarabilirler.

        KİLİSLİ 3 BİN ÖĞRENCİ GAZİANTEP'E GİTTİ

        LYS’nin yapılmadığı tek il, güvenlik gerekçesiyle Kilis oldu. ÖSYM’nin kararıyla bu ildeki yaklaşık 3 bin öğrenci Gaziantep’te sınava girdi. LYS-4’e girecek adaylar sabah belediyenin verdiği minibüslerle Gaziantep’e hareket etti.

        İllerine sürekli düşen roketler nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen öğrenciler ise “Moralimiz bozuk, sınavlara hazırlanamadık, ek puan istiyoruz” diyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa