Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Kurbanlık seçerken bunlara dikkat!

        Anıl Ekin GÜMÜŞ / HABERTURK.COM

        anilgumus@haberturk.com

        Kurban bayramında Türkiye genelinde 700 binden fazla büyükbaş, 3 milyona yakın küçükbaş olmak üzere toplam 4 milyondan fazla hayvanın satışı ve kesiminin yapılmasının beklendiğini söyleyen İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, sağlıklı kurban alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ve kurban keserken dikkat edilmesi gerekenlerleri açıkladı.

        Prof. Dr. Murat Arslan, kesinlikle satın alınmaması gereken hayvanları şöyle sıraladı;

        * Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmayan

        * Büyükbaş hayvanlarda küpesiz ve kimlik kartı (pasaportu) bulunmayan

        * Küçük baş hayvanlarda kulak küpesi bulunmayan

        * Gebe veya yeni doğum yapmış olan

        * Damızlık değeri yüksek dişi hayvanların

        * Deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmamış hayvanlar

        * Öksürüğü ve nefes güçlüğü olan

        * Yutma zorluğu bulunan ve iştahsız hayvanlar

        * Tüyleri karışık ve mat halde olan

        * Anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız ve kısmi/genel felçli olan hayvanlardan uzak durulmalı.

        KURBANLIK HAYVANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ CANLI VE SAĞLIKLI OLMALI

        Prof. Dr. Murat Arslan, hayvanın canlı ve genel görünüşünün sağlıklı olması gerektiğini vurgularken, her kurban satış ve kesim alanında Veteriner hekimlerin görevlendirildiğini, Kurban satın alırken görevli Veteriner hekimden destek istenilebileceğini ifade etti.

        Kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve kesimden önce 12 saat boyunca yem verilmemesi gerektiğini söyleyen Aslan, hayvanların kesim alanına taşınması ve kesim sırasında strese sokulmaması gerektiğini belirtti.

        Kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini ifade eden eden Aslan, "Hayvanların kesilen diğer hayvanları görmemeleri onları strese sokacaktır. Gerek kesimden önce gerekse kesim sırasında hayvanların strese girmeleri hem hayvan refahı açısından sakıncalıdır, hem de hayvanlardan elde edilen etlerin kısa sürede bozulmasına neden olacaktır" dedi.

        CADDE VE SOKAKLARDA KESİM YAPILMAMALI

        Kurbanların , belediyelerce belirlenmiş teknik ve hijyenik şartlara sahip yerlerde kesilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, "Özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar da yasalarca belirlenmiştir. Buna göre; Kesim yeri beton, beton asfalt vb. sızdırmaz malzemeden yapılmalı, çıkan kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılmalı, gerektiğinde kireçlenmelidir. Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve bayram süresince hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilmelidir. Bu hizmetlerin verilmediği yerlerde bahsedilen atıklar ve var ise hastalıklı bölümler kesim yapanlar tarafından en az iki metre derinliğinde çukura gömülmelidir." dedi. Aslan ayrıca, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamayacağının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

        HİJYEN KURALLARINA UYMAYANLARA VE HAYVANA EZİYET EDENLERE CEZA

        Gerek uygunsuz kesim yerlerinde kesim yapılması gerekse acılı kesime karşı cezaların uygulanacağını belirten İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması gerektiğini ifaede edip buna uymayan kişilere "Hayvanları Koruma Kanunu"na göre ceza verilebileceğini söyledi.

        Hayvanlar kesilirken dinî kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda kesim yapılması gerektiğini belirten Aslan, bu kurallara uymayan kişilere hayvan başına 1.002 TL idari para cezası uygulanabileceğini söyledi.

        Prof. Dr. Murat Arslan, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan ve fiziksel ve psikolojik acı çektiren kişilere de 499 TL idari para cezası uygulanabileceğini belirtti.

        İSTANBUL VETERİNER HEKİMLER ODASI GEREKLİ DENETİMLERİ YAPIYOR

        İstanbul Veteriner Hekimler Odası olarak vatandaşların dini ibadetlerini gerçekleştirirken olumsuzluklar yaşamaması için her yıl çeşitli etkinlikler ve çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Murat Arslan, "Kurban satış yerleri ile kesim yerleri çeşitli zamanlarda denetlenerek aksaklıklar rapor haline getirilmekte ve ilgili kurumlara iletilmektedir" dedi. Aslan ayrıca meslek odası olarak bayram öncesi bilgilendirme çerçevesinde hazırlanan kurban kitapçıklarını kesim yerleri ile kalabalık alanlarda dağıtımınının yapılacağını söyledi.

        "Hekimler olarak bu bayramda kesim için mutlaka en az acı veren şekilde kesim yapılmasını, çocuklarımızı derinden etkileyen dehşet verici görüntülerin önüne geçilmesini umuyoruz" diyen Prof. Dr. Murat Arslan, çocuklarda kalıcı travmaya neden olabilecek görüntüler yayınlanmaması konusunda basın kuruluşlarını daha dikkatli davranmaya davet etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa