Libor faizi kaldırılıyor
Dünyanın en ünlü faizi tarihi oluyor. Artık piyasalarda 'libor artı' ile başlayan cümleler kurulamayacak. Çünkü İngiliz Finans Otoritesi (FCA), 350 trilyon dolarlık finansal ürün için gösterge konumundaki Libor'u 2021 yılından sonra kaldırmaya hazırlanıyor. Onun yerine daha güvenilir bir sisteme geçiş yapılacak
ABONE OLİngiliz Finans Otoritesi FCA Başkanı Andrew Bailey, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, Libor sisteminin sürdürülemez olduğunu söyledi. Bailey, buna gerekçe olarak da Libor'a veri sağlayan işlemlerin yetersizliğini gösterdi.
Libor son dönemde yolsuzluklar nedeniyle bankacılık camiasında çok tartışılan konuların başında geliyor. Libor gösterge faizi üzerinde manipülasyon yaptığı iddiasıyla olaylarda adı geçen bankacılara toplamda 9 milyar dolarlık ceza kesilmişi, bazıları da hapis cezasına çarptırılmıştı.
Bailey, "Eğer piyasalar Libor'a mevcut hali ile güvenmeye devam ederlerse işlem tabanlı göstergelere yönelik yolumuzu tamamlayacağımızı düşünmüyoruz" dedi.