Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji BP Enerji Görünümü 2017 Raporu Tanıtımı - Enerji Haberleri

        Enerji Uzmanları Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen BP Enerji Görünümü Raporu 2017 tanıtım toplantısında konuşan Yılmaz, enerji pi̇yasalarına yöneli̇k karar alma süreçlerinin çok fazla değişkeni olduğunu ve hem geçmişteki gelişmeleri iyi okumak hem de yarına yönelik doğru öngörülerde bulunmak gerektiğini söyledi.

        Bu kapsamda, enerji pi̇yasalarına ilişkin veri̇leri̇n toplanmasının ve doğru anali̇z edilmesinin şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, BP Enerji Görünümü Raporu'nun, enerji sektörü için önemli ve değerli bi̇r referans oluşturduğunu kaydetti.

        Yılmaz, EPDK olarak kendilerinin de i̇stati̇sti̇k ve raporlama çalışmalarını yeni̇den değerlendirdiklerini ve içeriğinde zengi̇n bilgi bulunan raporlar üretmeye başladıklarını anımsatarak, "Her ay 4 piyasaya yönelik en doğru verileri paylaşıyor, bu veriler ışığında sektörün yatırım ve uygulamalarına ışık tutmaya gayret edi̇yoruz. Bu konuda sizlerden alacağımız geri bildirimlerin de bizim içi̇n çok önemli olduğunu özellikle belirtmek isterim." diye konuştu.

        REKLAM

        "TÜRKİYE'NİN STRATEJİSİNİN DOĞRULUĞUNU GÖSTERİYOR"

        Bu yılki BP Enerji Görünümü Raporu'nun, 20 yıllık dönem içerisinde dünya ekonomisinin ikiye katlanacağını ve enerji talebi̇ni̇n 2035’e kadar yüzde 30 artacağını öngördüğünü aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

        "Raporun önemli bi̇r diğer saptaması da elektrik enerjisine olan talebin birincil enerjiye olan talepten daha hızlı artacağı... Bu bağlamda yenilenebilir enerji̇ kaynaklarının önümüzdeki̇ 20 yılda dört katına çıkacak olması ve ilave kapasi̇teni̇n yarısından fazlasının yeni̇lenebi̇li̇r ve nükleerden sağlanacak olması, altı çi̇zi̇lmesi̇ gereken hususlar. Bu tespi̇t ülkemi̇zi̇n enerji̇ vi̇zyonunun ne kadar isabetli̇ olduğunu da gösteri̇r ni̇teli̇kte.

        Yeni̇lenebi̇li̇r enerji̇ alanında Türki̇ye sahi̇p olduğu potansi̇yelle bölgesi̇ni̇n li̇deri̇ olmaya aday. Yabancı yatırımcı da bu durumun farkında. Geçti̇ği̇mi̇z günlerde güneş enerji̇si̇ alanındaki̇ ihalede yabancı ortakların yer aldığını bi̇rli̇kte müşahade etti̇k. Rüzgar YEKA’sı içi̇n yapılan hazırlık çalışmalarında da yabancı yatırımcıların yerli̇ ortaklarla bi̇rli̇kte çalışma yürüttükleri̇ni̇ duyuyoruz."

        REKLAM

        "KARARLAR TÜRKİYE'NİN TİCARET MERKEZİ OLMASINI DESTEKLİYOR"

        Yılmaz, BP Enerji̇ Görünümü Raporu'nda hızla yaygınlaşan LNG'nin global düzeyde bi̇r doğalgaz pazarı oluşturacağının ifade edildiğini ve kendilerinin de enerji arz çeşitliliğinin artırılmasına büyük önem verdiklerini anlattı. LNG'nin yaygınlaştırılması yönünde aldıkları kararların bunun kanıtı olduğunu belirten Yılmaz, "Tıpkı 2016 yılında hizmete gi̇ren yüzen LNG termi̇nali̇mi̇z gi̇bi̇ yeni̇ termi̇nal başvurularını değerlendiriyoruz.

        LNG'nin karayolu taşıtlarında kullanılmasına imkan sağlayan kararımız istihdam ve yatırım boyutu ile sektörümüze büyük kazanımlar sağlayacaktır. Ayrıca yine geçtiğimiz günlerde karara bağladığımız Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası Yönetmeliği'nin Türkiye'nin bir ticaret merkezi olma hedefine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Yılmaz, yatırımcıların temel olarak iki ana faktörü değerlendirmeye aldığına değinerek, bu faktörlerden ilkinin rekabet ortamının olduğu ve kuralları belirlenmiş bir piyasanın varlığı, ikincisin de yatırım ortamının büyüme potansiyeli olduğunu aktardı.

        EPDK olarak düzenleme yaparken piyasaya girmek isteyen yatırımcıların önlerini uzun vadede net olarak görebilmelerini sağlamaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Ben Türkiye’nin bölgesinde yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen enerjide küresel bir aktör olma kararlılığını sürdüreceğine eminim." değerlendirmesinde bulundu.

        Yılmaz, bugün doğalgaz dağıtımında son ihaleyi de tamamlayacaklarını ve 81 ilin tamamına doğalgaz ulaştırılması için son virajda olduklarını hatırlatarak, "Sadece 81 ili tamamlamayacağız. 200-250 ilçede yaklaşık 1 milyon aileyi gelecek iki yılda doğalgaz konforuyla da buluşturacağız." dedi

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa