Avrupa'nın işletme ruhsatlı tek ametist ocağı ilgi bekliyor!
Avrupa pazarına sunmak için uğraşıyor
ABONE OLBalıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Guğü köyünde bulunan, Avrupa'nın işletme ruhsatlı tek ametist ocağı ilgi bekliyor.
Dünyanın en kaliteli kristalinin çıktığı Dursunbey'deki ocakta, şimdilerde tek bir işçi bile yok. Madende hem patron hem işçi hem de bekçi olarak çalışan Mustafa Öztürk, elindeki 3 ton kristal ve 25 ton ametist kökünü, özellikle Avrupa pazarına sunmak için uğraşıyor.
Dursunbey'e 18 kilometre mesafedeki Guğü'de bulunan, yarı değerli taş olan daha çok süs eşyası olarak kullanılan dünyanın en kaliteli ametist kristalinin çıktığı ocakta şimdilerde sadece işletme sahibi Mustafa Öztürk bulunuyor. Brezilya'daki ocaklardan çıkanlardan 10 kat daha değerli olan Dursunbey ametisti, ciddi anlamda pazar sıkıntısı yaşıyor. 2004 yılından beri ocakta işletmeci olarak çalıştığını belirten Öztürk, ametisti kristal olarak çıkardıklarını söylüyor. İşlendikten sonra yüzük, kolye ve küpe gibi süs eşyaları yapılan taşın, bazı rahatsızlıklara da iyi geldiğini belirtiyor. "Stresi alıyor, yorgunluğu gideriyor, radyasyonu önlüyor. Ayrıca sedef hastalığı ve migrene iyi geldiği söyleniyor. Elimizden geldiği kadar işimizi yapmaya çalışıyoruz. Bu işi bilmiyorduk. Buradaki ametist maden ocağını, yaklaşık 10 yıldan beri işletiyorum. İnşallah bundan sonra daha güzel işler yapmaya çalışacağız."