Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Duvarların ardındaki tarih: İşte Berlin Duvarı'ndan Çin Seddi'ne kadar en ünlü 5 sınır yapısı!
        • 1

          Tarihin en ünlü sınır duvarları, yalnızca fiziksel bariyerler olmanın ötesine geçerek kültürlerin, imparatorlukların ve halkların kaderinde önemli rol oynayan yapılardır. Çin Seddi'nden Hadrian Duvarı'na, Berlin Duvarı'ndan Kuzey İrlanda'nın Barış Duvarlarına kadar bu yapılar, bir yandan güvenlik sağlarken diğer yandan da siyasi ve toplumsal mesajlar taşıdılar. Haberimizde dünyanın en ünlü sınır duvarlarının hikayelerini derledik. İşte, detaylar...

        • 2

          1. ÇİN SEDDİ

          Tartışmasız en bilinen sınır duvarı olan Çin Seddi, dünyanın en büyük inşaat projelerinden biridir. Yaygın olarak yaklaşık 8 bin 851 kilometre uzunluğunda olduğuna inanılsa da, 2012'de Çin, duvarın aslında yaklaşık 21 bin kilometre uzunluğunda olduğunu iddia eden bir çalışma yayınladı; bu, Dünya çevresinin yarısından daha fazladır.

        • 3

          Ayrıca bu inşaat, M.Ö. 7. yüzyılda kuzey Çin'de başladı ve iki bin yıl boyunca devam etti. İnşası sırasında bir milyona kadar işçinin öldüğü bilindiğinden bu duvara "Dünyanın en uzun mezarlığı" deniliyor. Ayrıca bu duvar, istilaları önlemek için çok az şey yaptı. Örneğin, 13. yüzyılın başlarında Cengiz Han ve Moğol ordusu bariyeri kolayca aştı. Yani bilim insanlarına göre duvar asla işe yaramadı.

        • 4

          2. BERLİN DUVARI

          Almanya'nın bölünme döneminde Sovyet kontrolündeki Doğu Almanya'dan yaklaşık 2.5 milyon kişinin kaçmasının ardından ülkenin hükûmeti, Batı Almanya'ya erişimi engellemek için bir duvar inşa etti. Bu inşaat, 12-13 Ağustos 1961 gecesi başladı ve duvarlarla diğer güvenlik önlemleri sonunda Berlin boyunca yaklaşık 45 kilometre ve Batı Berlin etrafında 120 kilometre boyunca uzanan bir duvar oluşturuldu.

        • 5

          Gözetleme kuleleri, silah mevzileri ve mayınlar içermesine rağmen yaklaşık 5 bin Doğu Alman'ın bu duvarı aştığı düşünülüyor. Ayrıca Berlin Duvarı, Soğuk Savaş'ın önemli bir sembolü haline gelmişti ve 1987'de ABD Başkanı Ronald Reagan, Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov'a bu duvarı yıkması çağrısında bulunduktan 2 yıl sonra, Sovyetler Birliği'nin çöküşe başlamasıyla duvar açıldı.

        • 6

          3. BELFAST BARIŞ DUVARI

          Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde 1969 yılında inşa edilen Barış Duvarları, Katolik ve Protestan mahallelerini ayırmak amacıyla dikilmişti. O dönemde Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmak isteyen birlikçiler (çoğunlukla Protestanlar) ile İrlanda'ya katılmak isteyen milliyetçiler (Katolikler) arasında yaşanan şiddetli bir çatışma olan "Sorunlar" (Troubles) içindeydi.

        • 7

          Bu yüzden iki grubun çatışması ortasında yaklaşık 100 duvar ve bariyer inşa edildi. Ancak bu çitler zamanla komşuluk ilişkilerini iyileştirmekten ziyade "anormallik atmosferi" yaratmakla eleştirildi. 2013 yılında Kuzey İrlanda hükûmeti, tüm duvarları 2023 yılına kadar kaldırma taahhüdünde bulundu ve ilk Barış Duvarı 2016 yılında yıkıldı.

        • 8

          4. GORGAN BÜYÜK DUVARI

          Gorgan, Sāsānîler döneminde 5. ve 6. yüzyıllarda inşa edilen ve esas olarak Hephthalitler ve Türkler'in saldırılarını püskürtmek amacıyla tasarlanmış bir duvardır. Duvar, Golestan eyaletinde yaklaşık 200 kilometre boyunca uzanmakta ve neredeyse 40 kale içermektedir. Bariyerin yanı sıra, 200 milyon tuğlanın üretimi için su sağlamak amacıyla karmaşık bir kanal sistemi inşa edilen bu duvarın tuğlaları kırmızı renkte olduğu için duvar, "Kızıl Yılan" olarak da bilinir.

        • 9

          5. HADRIAN (ROMA) DUVARI

          Roma İmparatoru Hadrianus'un emriyle kuzeybatı Britanya'yı barbarlardan korumak amacıyla inşa edilen Hadrian Duvarı, yaklaşık 15 bin piyade askeri tarafından altı yıl süren çalışmalar sonucunda tamamlandı. Bu duvarın yanı sıra kuleler, küçük kaleler ve kışlalar da inşa edildi. Yaklaşık 117 kilometre uzunluğa kadar genişletilen Hadrian Duvarı, yaklaşık 410 yılına kadar kullanıldı.

          Kaynak: Britannica

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa