Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya'da alışveriş merkezinde silahlı saldırı! Münih'te OHAL ilan edildi

        Almanya'nın Münih kentindeki bir alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıda saldırgan dahil 10 kişinin öldüğübildirildi.

        Reuters'ın dünya basınına son dakika haberi olarak duyurduğu bilgiye göre, akşam saatlerinde Münih'te olağanüstü hal ilan edildi.

        18 YAŞINDA İRAN ASILLI ALMAN

        Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih kentindeki bir alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıyı, 18 yaşında İran asıllı Alman Ali Sonboly'nin gerçekleştirdiği bildirildi.

        Münih Emniyet Müdürü Hubertus Andrae, düzenlediği basın toplantısında, soruşturma kapsamında yerel saat ile 20.30'da alışveriş merkezinin yakınında intihar eden bir kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi. Andrae, görgü tanıklarının ifadeleri ve kamera kayıtlarının değerlendirmesi sonucu failin bu kişi olduğunu belirlediklerini aktardı.

        Soruşturmaya göre, failin 18 yaşında İran asıllı bir Alman olduğunu bildiren Andrae, olayda, saldırgan dahil 10 kişinin öldüğünü açıkladı.

        Saldırıda 3'ü ağır olmak üzere 16 kişinin yaralandığı ve bunlardan bazılarının çocuk olduğu dile getirildi.

        "SALDIRGAN ÇİFTE VATANDAŞ"

        Andrae, failin 2 yıldır Münih'te yaşadığını anlattı. "Failin şimdiye kadar poliste bir kaydı yok." diyen Andrae, bu kişinin hem Alman hem de İran vatandaşlığına sahip olduğu bilgisini verdi.

        Andrae, saldırganın önce bir restoranın önünde, daha sonra "Olympia Einkaufszentrum" adlı alışveriş merkezinde insanlara ateş ettiğini, ardından kaçtığını belirtti. Olayda hayatını kaybedenlerin kimliğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Andrae, öncelikle aileleri ve yakınlarına bilgi verilmesi gerektiğini ifade etti.

        Hubertus Andrae, özel timin de bulunduğu yaklaşık 2 bin 300 polisin saldırıyla ilgili görev yaptığını sözlerine ekledi.

        MÜNİH POLİSİ: OLAY ÇOK KARMAŞIK

        Münih polisi, sosyal paylaşım sayfasından yaptığı açıklamada, olayın çok karmaşık olduğunu ve Mosach ilçesindeki "Olympia-Einkaufszentrum" adlı alışveriş merkezindeki saldırıda çok sayıda kişinin öldüğünüduyurdu.Münih Polisi aynı zamanda, can güvenliği nedeniyle Münihlilerin evlerinden çıkmamasını istedi.

        Münih polisi, ayrıca vatandaşlardan operasyonun sürdüğü bölgelerden çektikleri fotoğraf ve videoları sosyal medyada paylaşmamalarını da istedi. Söz konusu uyarılar Almanca, İngilizce, ve Fransızcanın yanı sıra Türkçe de yapıldı.

        3 TÜRK VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "İnsanlığın ortak değerlerini hedef alan terörizm belasıyla mücadelede uluslararası dayanışma ve işbirliği elzemdir. Bu mücadelede tam dayanışma içinde olduğumuz müttefikimiz Almanya’ya bu zor zamanda her türlü desteği vermeye hazırız.

        Birden fazla terör örgütüne karşı eşzamanlı mücadele yürütmekte olan ve terörün acısını en yoğun biçimde hisseden Türkiye, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türüne karşı uluslararası toplum ve müttefikleriyle birlikte kararlılıkla mücadele etmeyi sürdürecektir." ifadesine yer verildi.

        Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıda 3 Türk vatandaşının da hayatını kaybettiğini açıkladı.

        Çavuşoğlu bu kişilerinCan Leyla ve Selçuk Kılıç adlı 15 yaşındaki iki genç ve 1971 doğumlu Sevda Dağ olduğunu söyledi.

        ERDOĞAN'DAN ALMANYA'YA TAZİYE MESAJI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Münih'teki silahlı saldırı dolayısıyla Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'a taziye mesajı gönderdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, silahlı saldırının, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesi ve yaralanmasıyla sonuçlanmış olmasından ötürü derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

        "Bu alçakça saldırıyı nefretle kınadığını ve lanetlediğini" belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gauck'a gönderdiği mesajında şunları kaydetti:

        "Uzun yıllardır sayısız terör saldırısına ve şiddet eylemine hedef olan Türkiye, çok sayıda insanımızın yaşadığı Almanya’nın acısını paylaşmaktadır. Türkiye, dost ve müttefik Almanya ile bu zor günde işbirliği ve dayanışma içindedir. Milletim ve şahsım adına, zat-ı alilerine ve bu elim hadisede yaşamını yitirenlerin aileleri ile dost Alman halkına en içten taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum."

        AA-CHA-REUTERS

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa