Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye Türkmen Meclisi Başkanı: Türkmen Dağı’nda 3 köy kaldı | Dış Haberler

        GAZETE HABERTÜRK

        SuriyeTürkmen Meclisi’nin yeni başkanı Emin Bozoğlan, bölgedeki gelişmelerle ilgili HABERTÜRK’e konuştu.

        Bozoğlan, Türkmen Dağı’nda ciddi bir toprak kaybı yaşadıklarını, ellerinde sadece 3 köy kaldığını belirterek, “Türkmen Dağı henüz düşmedi. Sarraf, Karaman ve İsapınarı köyleri dün düştü. Şu an için durum böyle ama yarın ne olur bilinmez. Kardeşlerimiz mücadeleye devam ediyor. Rejim güçlerince Rusya destekli hava saldırılarıyla insansız hava araçlarıyla tespit edip nokta hedefler vurularak Türkmenlere ciddi zarar yaşatıldı. Zayiatımız büyük. Şu an tek başımıza zor bir şekilde baş ediyoruz. Türkmen Dağı Türkiye açısından stratejik önemli, güvenliği açısından da çok önemli. Türkiye Ortadoğu’ya güney sınırından açılıyor. Bir tarafı IŞİD, diğer tarafı kantonlarla sarılırken, Türkmen Dağı’nın düşmesi bu yolu tamamen kapatıyor. Türkmen Dağı’nın düşmemesi gerekiyor” diye konuştu.

        ‘TÜRKİYE HAREKETE GEÇMELİ’

        Türkiye’ye bugüne kadar yaptıklarından dolayı teşekkür eden Bozoğlan, “Ama birtakım hassasiyetlerin farkındalığının artırılması gerekiyor. Lojistik ve insani yardımlar devam ediyor. Türkiye’nin harekete geçmesi gerek” dedi.

        'TÜRKMEN DAĞI İÇİN HAREKETE GEÇİRECEK GÜÇTE DEĞİLİZ'

        Uluç Özülker (Emekli büyükelçi)

        “Türkiye'nin Rusya’ya yönelik adımları ile Türkmen Dağı’ndaki gelişmelere karşı tepkisiz kalması, birbirinden çok bağımsız iki konudur. Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından sınır bölgesinde gücünün azalması, uçuş bile yapamaması ve dış politika hamlelerinde yalnızlığı, Türkmen Dağı meselesinde uluslararası toplumu harekete geçirecek bir güçte olmamasına bağlıdır. Kimsenin Türkmen Dağı’nı taktığı yok açıkçası.”

        TRUMP SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE İSTİYOR

        ABD’de başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, göçün önlenmesi için Suriye’de “güvenli bölgeler” oluşturulmasını istedi. Göçün ABD’de olmasını istemediğini söyleyen milyarder işadamı Trump, “Bu büyük göçü izlemek korkunç. Benim de herkes gibi büyük bir yüreğim var. Orada güvenli bölgeler oluşturmalıyız ve insanlara orada bakmalıyız. Bunu Körfez ülkelerine ödetmeliyiz. Muazzam miktarda paraları var. Zaten onların bölgesi, onlara ödetmemiz gerek” dedi.

        'MENBİÇ İÇİN MÜZAKERE BAŞLADI'

        Ajansakonuşan PYD yetkilileri, 3 köyün yanı sıra IŞİD’den alınması planlanan Menbiç’in de yeni anayasayla kurulacak “Rojava Demokratik Federasyonu” adını verecekleri bölgede yer almasını arzuladıklarını söyledi. Menbiç’in plana dahil edilmesi için şehri yönetecek konseyle toplantıların da yapıldığı ancak henüz nihai bir karara varılmadığı belirtiliyor.

        Reuters’a göre, yeni bir anayasa hazırlığı içinde olmalarına rağmen PYD yetkilileri Suriye’yi bölmek istedikleri yönündeki suçlamaları reddediyor.

        ‘SURİYE İÇİN FEDERAL ANAYASA YAZILIYOR’

        Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan SDG (Suriye Demokratik Güçleri), bir yandan Menbiç operasyonunun birinci aşamasını tamamlarken, bir yandan da Suriye’nin geleceğine yönelik kritik adımlar atmaya hazırlanıyor.

        Reuters Haber Ajansı’na göre, SDG’nin önemli ortaklarından olan YPG’nin siyasi kolu PYD, Suriye için yeni bir anayasa hazırlıyor. Ajans, ABD’nin desteklediği güçler tarafından hazırlanan anayasanın yaklaşık 3 ay içinde tamamlanıp ilan edilebileceğini yazdı.

        Federal sisteme dayanması öngörülen anayasanın PYD’nin kontrolündeki bölgelerde uygulanması planlanıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa