Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa’nın ilk Türk partisi seçimde | Dış Haberler

        Mustafa ALKAN / HT GAZETE

        Fransa’da bugün ilk turu yapılacak il seçimlerinde bir Türk partisi de yarışıyor. Ocak ayında kurulan kısa adı PEJ olan Eşitlik ve Adalet Partisi (Parti Egalité Justice) 101 ilden 10’unda aday gösterdi. Yasa gereği her ilde ikişer aday gösteren PEJ’in adaylarının büyük bir kısmı Türk asıllı Fransa vatandaşları. Ancak parti adayları arasında Arap ve Fransızlar da bulunuyor. Seçimde ilk turda en çok oyu alan iki partinin adayları 29 Mart’taki ikinci turda yarışacak.

        Parti yeni kurulduğu için kısıtlı zamanda diğer bölgelerde aday çıkaramadıklarını belirten PEJ Başkanı Hikmet Hüseyinbaş, Habertürk’e “En az 2 ilde seçim şansımız yüksek” dedi. Hüseyinbaş yıl sonunda yapılacak bölgesel seçimlere bütün bölgelerden aday çıkaracaklarına inandığını da sözlerine ekledi.

        600 BİN TÜRK’ÜN TEMSİLCİSİ YOK

        Hikmet Hüseyinbaş, partiyi kurma amacının “Türklerin Fransa siyasetinde ağırlığını artırmak” olduğunu söyledi. Hüseyinbaş, “Fransa’da Türkler geleneksel partilerde siyaset yapmaya çalışıyordu. Ancak Türk adaylar bu partiler tarafından ‘vitrin’ olarak kullanılıyor, siyasette yükselmeleri engelleniyordu. Fransa’da 500-600 bin Türk yaşamasına rağmen değil bir Türk milletvekili bir Türk belediye başkanı bile yok” diye konuştu.

        Kastamonu doğumlu PEJ Başkanı Hikmet Hüseyinbaş (42) Strasbourg’da oto tamir atölyesi sahibi.

        HÜSEYİNBAŞ: EZİLENLERİN YANINDAYIZ

        PEJ’in sadece Türklerin değil “Varoşların, ezilmişlerin ve dışlanmışların partisi” olduğunu da belirten Hüseyinbaş, ocak ayında Paris’te terör olaylarının ardından Türk ve Müslüman topluma yönelik baskıların arttığına dikkat çekti.

        Aşırı sağcılardan iktidardaki Sosyalist Parti’ye kadar bütün siyasetçilerin ülkedeki göçmen ve azınlıkların “kimliklerini unutup asimile olması gerektiğini” savunduğunu belirten Hüseyinbaş, “Ülkedeki terörden, işsizlikten ve her türlü meseleden azınlıkları suçluyorlar. Üniversitelerde başörtüsünün yasaklanmasını, okullarda helal mönülerin kaldırılmasını istiyorlar. Bu baskılar Avrupa’nın hiçbir yerinde Fransa’daki kadar ağır değil. Biz bu gidişe ‘Dur’ demek istiyoruz. Biz, Türk ve Müslüman kimliğimizin Fransa için bir zenginlik olduğunu savunuyoruz. Biz bu kimliklerimizle var olmak istiyoruz ve çok kültürlülüğümüzü sonuna kadar savunacağız” dedi.

        Kamuoyu yoklamalarına göre bugün yapılacak seçimlerde aşırı sağcı Marine Le Pen’in lideri olduğu Ulusal Parti yüzde 30 oy oranı ile birinci parti olacak. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Halk Hareketi Birliği (UMP) partisinin yüzde 28 oyla ikinci olarak çıkacağı seçimde iktidardaki Sosyalist Parti’nin oy oranının yüzde 20’nin altında kalacağı tahmin ediliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa