Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Çığ yıkmasın diye minareyi bu yıl da yatırdılar

        Rize'ninİkizdere ilçesine bağlı Meşeköy sakinlerinin yaz aylarında çıktığı 2 bin 100 metre rakımlı Karzavan Yaylası'nda inşa edilen tek katlı cami için üst üste konulan çelik varillerin birleştirilmesi ile 7 metre uzunluğunda minare yapıldı. Ancak kış şartlarının zorlu geçtiği yaylada minareçığnedeniyle birkaç kez yıkıldı. Minareyi korumak isteyen köylüler de ilginç bir çözüm geliştirdi. Elle çevrilebilen makaralı bir sisteme çelik telle bağlanan minare, kış aylarındaçığdan korunması için 10 yıl önce yere yatırıldı. Köylüler bu kış da makaralı düzeneğe bağlı minareyi yere yatırarak korumaya aldı. Köylüler,yaz geldiğinde de yine aynı sistemle minareyi kaldıracak.

        REKLAM

        "MİNAREYİ YATIRMAZSAK ÇIĞ ALACAK"

        DHA'da yer alan habere göreMeşeköy Muhtarı Ahmet Tığcı,kış mevsimindeçığınminareyi yıkmaması için böyle bir yöntem geliştirdiklerini söyledi. Tığcı,"Bu bölgeçığalanı ve her kış büyükçığlar geliyor. Caminin minaresini daha önce 2-3 kezçığaldı. Biz de minareyi korumak için böyle bir yöntem bulduk. Makaralı sitemle minareyi kışın yatırıyoruz, yazın kaldırıyoruz. Eğer bunu yapmazsakçığyine alacaktı. Minareyi gelençığlardan ve yoğun kar yağışından koruyoruz" dedi.

        "ZARAR GÖRSÜN İSTEMİYORUZ"

        Meşeköylü Muhammet Kan da, "Minareyiçığyıkıyordu. Biz de minareyi yatırarak kış moduna aldık.Çığlardan minare zarar görsün istemiyoruz. Her yıl minareyi yeniden yapmak yerine bu yola başvurduk. Sürekli minareyi tamir masrafından bezdik. Bu yüzden her yıl kış başında minareyi yatırıyoruz" diye konuştu. İbrahim Tiryaki ise "Arkadaşlara yardımcı oluyorum. Bu sevaba ben de ortak olmak istedim. İnşallah kazasız belasız minareyi yatırıp saracağız" ifadelerini kullandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa