Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Habertürk TV'de soruları yanıtladı - Fenerbahçe Haberleri

        Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Didem Arslan Yılmaz'ın moderatörlüğündeki Türkiye'nin Nabzı Özel programında gazeteciler Serdar Ali Çelikler ve İbrahim Yıldız'ın sorularını yanıtladı. İşte Koç'un açıklamaları:

        DİDEM ARSLAN YILMAZ: Adaylık süresinde 'Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı küçüklüğümden beri hayalimdi' diyorsunuz. 2 yıl başkanısınız, nasıl geçti, neyi yaptınız neyi yapamadınız sayın başkan?

        ALİ KOÇ: Olağanüstü dönemden geçiyoruz. Mümkün olduğu kadar konuştuğum her yerde devletimize, kamu kuruluşlarına, özel sektöre, bu süreçte inanılmaz performans gösteren tüm sağlık çalışanlarına, diğer kahramanlara teşekkür etmek, istiyorum. Hayatını kaybeden herkese başsağlığı, hastaların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmasını diliyorum. İnşallah ikinci dalgayla karşı karşıya kalmayız diyorum.

        REKLAM

        "YAPISAL AÇIDAN BAKTIĞIMIZDA YAPTIĞIMIZ GÜZEL İŞLER VAR"

        İki sene çok hızlı geçti. Sancılarıyla, acılarıyla, başarı ve başarısızlıklarıyla. Bazı yapabildiğimiz şeyler oldu. Bazılarında başarılı olduk, bazılarında başarısız olduk. Bilhassa amiral gemimiz futbol olduğu zaman iyi yapılan işler gözardı edilebiliyor. Yapısal açıdan yaptığımız güzel işler var. Bunlar zamanla daha fazla ortaya çıkacak. Biz kendimizi çok parlatan, öne çıkaran yaklaşımımız yok.

        Sportif açıdan baktığımızda son iki senede nispeten güzel işler oldu. Masa tenisi, kürek, yüzme, boksta Türkiye şampiyonlukları, madalyalar, rekorlar. Kadın basketbol takımımız bütün kupaları aldı. Bunla beraber erkek voleybolda geçen sene şampiyon olduk, bu sene de liderdik, ligler iptal oldu. Kadın voleybol çok kuvvetli. Hem finansal açıdan ciddi rakipleriyle mücadele etti. Bunları yaşarken en önemli oyuncularımızın sakatlığına rağmen mücadele ettik.

        REKLAM

        Erkek basketbolda Türkiye kupaları aldık. Euroleague'de rekorlar kırarak Final-Four'a kaldık. İnanılmaz sakatlıklar oldu. Hocamız 'Ben hayatta böyle bir şeye ilk kez rastlıyorum' dedi. Ne yazık ki şansımız yaver gitmedi. Euroleague'de garip bir fikstürümüz vardı. Geçen seneden kalan sakatlıklar devam ediyordu. Buna rağmen çok sıkıntılı dönem geçirdik, çıkışa başlamıştık.

        Bireysel sporlara bakarsanız olimpiyatlara en yüksek oyuncuyu Fenerbahçe yolladı. Burada iyi şeyler oldu. Belki yeterince anlatmadık.

        "2. YARININ 2. HAFTASINA KADAR FAVORİ BİZDİK"

        Futbolda ilk sezon başımıza ne gelirse geldi. Hedeflerimizden uzak kaldık. İkinci sezona iyi başladık. İkinci yarının ikinci haftasına kadar. O hafta bahis şirketlerinin en favori adayı bizdik. Aynı oyuncular, aynı takım 7 haftada 21 puan kaybettik, yarışın dışında kaldık. Bunun nedenleri var. Bizden kaynaklı nedenler, eskiden gelen nedenler, bizim dışımızda nedenler. Bizden kaynaklananlar futbolcu tercihleri, takım ruhunu yansıtamamak. Esas karakter işler kötü giderken ortaya çıkar. Bu dönem ciddi sıkıntılar yaşadık. Geçmişten kalan finansal konular... Finansal Fair Play'ın alanımızı daraltmaları.

        "HAKEM HATALARINDAN SIKINTILAR ÇEKTİK"

        Bizim dışımızdaki nedenler, hakem hatalarından Fenerbahçe büyük sıkıntılar çekti. Bunların hepsini detaylı anlattım. Bizler aramızda, arkadaşlarımızla objektif şekilde, cesur şekilde, şeffaf şekilde nerede nasıl yanlış yaptık, nerede neyi yapabilirdik gözden geçirdik.

        REKLAM

        "ÖNÜMÜZDEKİ SEZON İÇİN SON DERECE UMUTLUYUZ"

        Önümüzdeki sezonun planlarını çok daha titizlikle, detaylı şekilde yoğun mesai harcayarak, ligler bitmeden, ben ve arkadaşlarım şu an hazırlık aşamasında, son derece umutluyuz, heyecanlıyız. Biz bunların değerlendirmelerini yaptık, çok büyük dersler aldık, inanıyorum ki, bunlar meyvelerini verecektir.

        "SON DERECE ŞEFFAFIZ"

        İBRAHİM YILDIZ: Dünya tarihinde bir başkan ilk kez futbol sahasında yapılan kongrede seçim kazandı. Adınızdan dolayı, bulunduğunuz konumdan dolayı büyük beklenti vardı.Üç ilkeye değinmiştiniz, şeffaflık, altyapı demiştiniz. Bir başkası da futbolda kaliteyi yükselteceğiz, barış ortamını sağlayacağız demiştiniz. Hedeflerinize ulaştınız mı? Futbolda özeleştiri yaptınız. İyi bir ekip yapmıştınız, sportif direktör, teknik direktör konusunda dünya ekolüne etki yapmış isimleri getirdiniz fakat verim alamadınız. Taraftarın baskısıyla Ersun Hoca'yı getirdiniz, daha sonra gönderdiniz. Taraftar baskısı etkili oldu mu, yoksa yönetim olarak yanlışı mı giderdiniz?

        REKLAM

        ALİ KOÇ: Son derece şeffafız. Fenerbahçe TV'de sansür koymuyoruz. Kendi televizyonumuzda en ağır eleştirilere maruz kalıyoruz. Finansal konularımızı anlatıyoruz. Ama bugünkü spor medyasının alışık olduğu şekilde çok fazla içli dışlı olmuyoruz. Her konuda polemiğe girmemeye dikkat ediyoruz.

        "EN BÜYÜK HAYALİM..."

        Altyapı konusunda futbol tarafında arzuladığımız derecede sağlayamadığımız olduysa da kulübe katkı sağlayacak, meyve verecek sporcularımız yetişiyor. Bugün ıstakoz bile 5 senede yetişiyor. En büyük hayalim, gerekli izinleri alabilirsek Fenerbahçe Spor Kulübü'nün A takımı ile altyapının aynı tesiste olması. Altyapının birebir A takımın kullandığı teknolojinin kullanacağı, benzer sağlık hizmetleri yaklaşımına ulaşabileceği. Bununla beraber hamlelerimiz meyve verebilirse önümüzdeki seçim dönemine hazır olmasa dahi bir projemiz var. Bununla ilgili finansman sağlayacak iş adamlarımız da var. Ben öyle bir şey vereyim ki babamın, dedemin ismini yaşatayım projesi bu.

        "COCU BİZDE TUTMADI"

        Belki Cocu çok büyük teknik direktör olacak ama bizde tutmadı. Sportif direktör tutmadı. Birçok oyuncu getirdik, camiada büyük ses getirdi. Bizde performans sergileyemediler.

        "BU BİR DÖNÜŞÜM PROJESİDİR"

        İBRAHİM YILDIZ: Peki niçin tutmuyor, sizde mi problem var?

        ALİ KOÇ: Ben dedim ki bu bir dönüşüm projesidir. Sistem bir geceden bir geceye değişmiyor. Her türlü değişim ve dönüşümün sisli dönemleri var. O dönemden geçiyoruz, çok da iyi dersler aldık. Kulübümüzün, camiamızın hakkını korumak konusunda bazı kişilerle kafa kafaya geldiğimiz oluyor. Sorunlarımız ortak, çıkarlarımız ortak. Sahada mücadele olmalı, saha dışında asgari müşterekle birleşip futbolun sorunları çözülmeli. Bu böyle gitmez. Verimlilik artmıyor, zaten mali açıdan batık durumdayız.

        "DEVRALDIĞIMIZI FENERBAHÇE DEĞERLERİNDEN DOLAYI ANLATAMADIK"

        SERDAR ALİ ÇELİKLER: 4 Haziran 2018'e dönseniz neyi tekrar yapardınız veya yapmazdınız?

        ALİ KOÇ: Benim lafım vardı; bazen kazanınca kaybediyorsun, kaybedince kazanıyorsun. Devraldığımızı tam da anlatmadık Fenerbahçe'nin değerlerinden dolayı. Bu tabloya sebebiyet verenler bugün davrandıkları gibi davranamazlar. Neyi yapmazdım sorusuna, biz çok fazla değişimi aynı anda yapmaya çalıştık. Başkan, takım m, sportif direktör değişti. Frene orada basıp, çok daha fazla mali, yapısal konulara eğilip bir nevi feda dönemi diyelim, onun aciliyetini gündeme oturdum. Sportif teknik direktör konusunda aynısını yapardım. Futbol Federasyonu'yla haşır neşir olmamaya yine özen gösterirdim.

        "YENİDEN YAPILANDIRMAYI KESİNLİKLE YAPMAK ZORUNDAYIZ AMA..."

        SERDAR ALİ ÇELİKLER: Bugün bir haber çıktı. Eğer doğruysa açıklanan borcun yaklaşık yarısını düşürmüşsünüz demektir. Kulübe verdiğiniz desteğin, Burhan Karaçam 150 milyonu geçtiğini söylemişti. Nereye kadar devam edecek bu durum?

        ALİ KOÇ: Forbes'un bahsettiği, finansal borç... Led panolar ve sponsorluk dışında bizim bütün gelirimiz bankaya gidiyor. Biz bu gelirlerden yararlanmadan iki seneyi çevirdik. Yeniden yapılandırmayı kesinlikle yapmak zorundayız. Devletimiz inisiyatif kullandı. Çok iyi niyet ama sonuç vermediği ortada. Tekrar yapılandırılması gerekiyor. İnşallah biz de yapabiliriz. Bunları yaparken eski anlayışlardan uzaklaşmamız lazım. Maliyet hesabı yapmamız lazım. O konularda doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum.

        "YAPILANDIRMA YAPMADIĞIMIZ İÇİN CEZA YEDİK"

        İBRAHİM YILDIZ: Borç yapılandırılmasını niye imzalamadınız?

        ALİ KOÇ: Burada devletimize teşekkür etmemiz lazım, yardım elini uzattığımız için. Biz temerrüde düşüyoruz. Çok ağır yaptırımları var. Bir nevi yönetim kurulunun sorumlulukları da bankalara devrediliyor. Bununla beraber düğme başından yanlış iliklendiği için sonuna kadar yanlış ilişkilendirilecekti. Nasıl özel sektörler yapılandırılıyorsa, faizleri indiriliyor, süresi uzatılıyorsa futbolun da bundan farkı yok. Çok daha kamuoyunun ilgisini çektiği için siyasi malzeme de yapılıyor. İktidarın yaptığı yardımların olmazsa olmaz olduğunu, bunu siyasi malzeme yapılmaması gerektiğini anlatmamız lazım. Yapılandırma yapmadığımız için harcama limitlerinden ceza yedik. Ödeyecekmişiz gibi harcama limitleri düşürülüyor.

        "BİR TEKNİK DİREKTÖRLE ANLAŞTIK"

        DİDEM ARSLAN YILMAZ: Hocayı tarif ediyorsunuz. 40-50 yaşlarında. Alanyaspor'da Erol Bulut'u mu tasvir ediyorsunuz? Başka tarif var mı?

        İBRAHİM YILDIZ: Biz bir teknik direktörle anlaştığınızı duyduk.

        ALİ KOÇ: Biz her şeyle tenkit ediliyoruz. Türk spor tarihinde hiçbir başkan bu kadar. Sadece Fenerbahçe Başkanlığı değil. İki tür hoca vardır, tecrübeli, olgun, belli marka olmuş, sizin hikayenizi satın alacak. Veya genç hoca dinamik, başarıya aç, kariyer merdivenlerini çıkmak isteyen, Fenerbahçe'yi kariyer olarak görecek. İki tip hoca ile görüşmemiz oldu. Ama bir de ülkenin, finansal gerçekleri var. Bizim belirlediğimiz alternatifler pandemi sürecinde gelebilecek alternatifler değildi. Birine odaklandık, doğrudur. Sezon bitince açıklayacağız. Ligler biter bitmez açıklayacağız. Fenerbahçe taraftarı beğenir, beğenmez, uygun bulur bulmaz.

        YILMAZ: Yerli mi yabancı mı?

        ALİ KOÇ: O detaya girmeyelim. Emre Belözoğlu önemli. Ciddi uluslararası bağlantıları var. Müthiş bir Fenerbahçe aidiyet duygusu var, lider. Emre zeki, çok çalışkan, artılarını sayıyorum, eksilerini saymıyorum. Fenerbahçe'nin hayatında önemli bir hoca olacaktır.

        TRANSFER SÖZLERİ...

        DİDEM ARSLAN YILMAZ: Bazı Fenerbahçeliler 'Aykut Kocaman kalsa o kadar sezon yaşamazdı' diye düşünüyorlar. Ne dersiniz?

        ALİ KOÇ: Olabilir, yaşanmadan bilinmez. Samandıra'yı güçlendirmek lazım. Aidiyet duygusu, ruh, hepimiz birimiz ruhunu yapamadık. Hala arzu ettiğim seviyeye getiremedik.

        ÇELİKLER: Hocaya karar veren mekanizmada siz ve Emre Belözoğlu var?

        KOÇ: Yönetim kurulundan arkadaşlarımız da var. Transfer konusunda da isimleri bir yere koyalım, profile, eksiklerimize bakalım. İstediğimiz kaliteyi stopere koyamadık. 4 sporcumuzun kontratı bitiyor, biri gitti. İki tane net, hızlı kanat oyuncusuna ihtiyacımız var. Fazla maaşlar veriyoruz. Daha fazla kaliteye daha az maaşlar vermemiz lazım. Pandemi bir fırsat yaratacak. Altyapıya transferde harıl harıl çalışma var.

        VEDAT MURİÇ GİDECEK Mİ?

        İBRAHİM YILDIZ: Vedat gidecek mi?

        KOÇ: İlgilenenler var. Ben gitmesini istemiyorum. O da çok karakterli bir oyuncu. Ama ben kupa kaldırmadan gitmesini istemem. Aldığınız malzeme var, geliştirmek, üste koymak, meyve vermesini sağlamak. Bu bir iki senede olacak iş değil.

        "KRUSE HAYATININ POKERİNİ OYNADI"

        YILDIZ: Fenerbahçe altyapıda sorunlu. Bu sadece sizin döneminiz için söylemiyorum.

        KOÇ: Haklısınız. Öncelikle kendi kadromuzdan kimler ayrılacak? Boşaltmamız gerekenler var. Max Kruse hayatının pokerini oynadı. Pandemi ile belirlediği net kriterler var. Anladığım kadarıyla değişik görüşler almış, böyle karar vermiş. Bence bu ona pahalıya mal olacak. En önemli yatırımımızın karşılığını aldık mı, hayır. Belki Almanya'daki yetenekli futbolcuyu aldık ama yeterince disiplinli değildi. Niye Zajc? Ailevi sebeplerden ötürü rica etti.

        "5-6 OYUNCUYLA ANLAŞMA NOKTASINA GELDİK"

        KOÇ: 5-6 oyuncuyla anlaşma konusunda belli noktaya geldik. Eksiklerimizin hepsi tamam mı, değil. Birkaç hafta içinde daha netleşir. Biz Türk oyunculara ağırlık veriyoruz, bu gidişle yabancı oyunculara kısıtlama gelecek. Türkiye'yi bilen yabancı oyunculara ağırlık veriyoruz. Genç tecrübeli karışımını daha iyi yapmak istiyoruz.

        ÇELİKLER: Yıldız transfer var mı?

        KOÇ: Şu an yok.

        YILDIZ: FIFA ile bir şikayet yaşadınız mı?

        KOÇ: Geçen sene yapılandırma yapacağız dedik, yapamadık. Sonra hepsini temizledik.

        "SOSYAL MEDYA İLE KULÜBÜ YÖNETEMEYİZ"

        ÇELİKLER: Fenerbahçeli taraftarların içinde yaşayan birisi olarak söyleyeyim; 'Başkan kaliteli transferler yapmazsa başarısız olacağın farkında mıdır' diyor. Taraftar ne olursa tatmin olur diye kendi içinde bir çalışma veya kamuoyu araştırma yaptınız mı?

        REKLAM

        KOÇ: Kimi alırsan al bir şey diyecek olacak. Biz herkes ne diyor diye hareket edemeyiz. Ben bu camianın başkanından önce taraftarıyım. Taraftara teşekkür etmek istiyorum, çok sıkıntılı günlerimizde sonuna kadar, dibine kadar arkamızda durdular. Böyle taraftar her kulübe nasip olmaz. Taraftarla bizim aramızı açmak için de gerek geleneksel gerekse sosyal medyada uğraşanlar oldu. Şimdilik başarılı olamadılar. Biz bu kulübün en büyük gücünün taraftar olduğunu, kongre üyeleri de taraftar oldukları için, sonuçta biz sosyal medyada yazılanlarla kulübü yönetemeyiz.

        Tabii ki taraftarları dinliyoruz, nabız ölçüyoruz. Sisli günler geçecek, bulutlar dağılacak, inşallah hep birlikte güzel günlere gideceğiz. Onlar bunu hak ediyor. Ben bu işe girerken kaybedeceklerimi bilerek girdim. Ben buraya büyük beklentiyle, teveccühle geldim. En büyük üzüntüm şimdilik o teveccühe layık olamamak. Bize en büyük doping Fenerbahçeli çocukları, taraftarları mutlu etmek.

        "AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATMAMIZ LAZIM"

        ÇELİKLER: Siz daha önce geldiğinizde Juventus'la, Barcelona ile iyi ilişkilerimiz var demiştiniz. Avrupa Kulüpler Birliği üyesi oldunuz. İlişkileriniz çok gelişti. Fenerbahçe bu takımlardan önümüzdeki dönem isim görebilecekler mi?

        KOÇ: Bugünün futbolu 10 senenin futbolu değil. 8-10 sene yaptığımız transferler Anelka, Sow, Guiza. Bugün İspanya gol kralını Türkiye'ye kimse getiremez. Ara o kadar açıldı ki. Bugün onlardan hiçbiri 3,5 milyon Euro'nun altında almıyorlar. Bizim artık ayağımızı yorganımıza göre uzatıp, onlar kadar performans sergileyecek yetenekleri keşfetmemiz lazım. İnşallah hayallerimizi, planlarımızı gerçekleştirebiliriz.

        "PANDEMİ FIRSAT YARATTI"

        YILDIZ: Pandemi süreci fiyatları düşürdü... Sizi rahatlatacak mı? Seyircisiz futbol oynuyorsunuz, nasıl etkileyecek?

        REKLAM

        KOÇ: Pandemi fırsat yarattı, futbolda çok şeyi değiştirecek.

        Kombine satışlarını, sponsorları etkileyecek. Ama çok daha yaratıcı alanlarda gelir yaratacak. Bunlarla ilgili ne yaptığımızı seçim yaklaşsın anlatacağız.

        ADAYLIK AÇIKLAMASI: GÖRECEĞİZ...

        ÇELİKLER: Aday mısınız tekrar? Bu sene de kötü giderse...

        KOÇ: Zamanı gelince göreceğiz. Fayda sağlayacağıma inanmazsam aday olmam, inanırsam aday olurum. Burası bizim babamızın malı değil, varsa aday seçime gidelim. Varsa aday bizim tek görevimiz onların yolunu açmak. Bu bize yapılmadı. Seçime gittiğimizde birden fazla aday varsa her bir aday Fenerbahçe TV'ye çıkacak, yapacaklarını anlatacak, Faruk Ilgaz'a çıkacak bizi eleştirecek.

        "İNANILMAZ SALDIRILAR OLDU"

        YILDIZ: Bu koşullarda kimse aday olmaz. Biraz önce 'Önümüzü kesmek istediler' dediniz...

        KOÇ: Bu kadar yüksek oyla gelmemizi sağlayanlardan birisi de gelmemizi istemeyen unsurlar olabilir. Benim Fenerbahçe'ye fayda sağlamaktan başka ajandam yok. Yaptığım akıllı bir iş değildi. Her türlü uğursuzluk, şanssızlık başımıza geldik. Gerek geleneksel medyada gerekse sosyal medyada organize bir şekilde, bilhassa Cumhurbaşkanımızı ziyaretten sonra inanılmaz saldırılar oldu. Ama gördük ki sandığımızdan daha sabırlı ve kuvvetliyiz.

        TFF'YE TEPKİ

        ÇELİKLER: Türkiye Futbol Federasyonu Fenerbahçe'yi pek de sevmiyor. Siz bir açıklama yapıyorsunuz 3 gün ceza alıyorsunuz, ama başka başkanlar almıyor. Seneye diğer unsurlarla mücadeleyi nasıl yapmayı planlıyorsunuz?

        REKLAM

        KOÇ: Ağzınla kuş tutsan bu sistemde bir şey yapamazsınız diyorsunuz. Sistem sıkıntılı. Biz TFF seçimlerinde 'Federasyonun emrindeyiz' dedik. Sayın Özdemir'le seçim öncesi her kulübe gittiği gibi bizimle de görüştü. Hiçbir talebimiz yoktu, 'Eski sistem devam etmemeli, adaletin sağlanması lazım' dedik.

        Ama siz 'Eski dostlarınızla ters düşmemek adına bazı şeylerden imtina ederseniz o dönüşümü yakalayamazsınız' dedi. Kendisi amacının futbolu düzeltmek olduğunu söyledi. Kendisi 'Fenerbahçe başarısızlığını örtmeye çalışıyor' dedi. 3 hafta önce bize başka söylemişti, Allah'tan yanımızda başkaları da vardı. Soğukkanlılıkla sorguladık, dile getirdik. Anlatmaya çalıştık. Ama gördük ki duvar var karşımızda. Ciddi hakem hataları yaşadık. Şubat'ta yüksek divan kuruluna dedim ki, 'Bakın biz yaşadık, sezon ilerleyince neler yaşanacak görün' dedim.

        PFDK kararları bize gelince çok cömert sağ olsunlar. TFF Başkanlığı herkese eşit mesafede olması gereken, takımlar hakkında kişisel fikir beyan edilmeyeceği mevkidir. Şunu soruyorum, federasyon başkanımızın Fenerbahçe dışında herhangi bir kulüple ilgili ileri geri konuştuğunu gördünüz mü?

        YILDIZ: 'Federasyon Başkanı'nın emrindeyim' dediniz. Bunun dışındaki çevre mi etkiliyor Nihat Bey'i, yoksa kişisel mesele mi?

        REKLAM

        KOÇ: Kişisel meselemiz kesinlikle yok. 3 Temmuz bizim kırmızı çizgimizdir, kim ihlal ederse cevap veririz ve Fenerbahçe içinde barınamaz.

        "TFF'YE GÜVENMİYORUZ"

        Son maça dönersek, bu çok önemli. Bizim derdimiz kişisel değil. Bizim TFF'yle sorun yaşamamız güven kaybetmemiz, niye güvenmiyoruz; çünkü ilkesizlik, eşitsizlik var. Çifte standart demeyeceğim çok standart var. Eşitsizlik sanki bir norm haline geldi. Bu keyfi kararlar demek. Eşitsizliğin normalleştiği dönemden geçmek futbol için çok tehlikeli. Sezon içinde inancımızı kaybettik.

        YILMAZ: Bu başka takımların lehine olan eşitsizlik mi?

        KOÇ: Son maç oynandı. Benim, Semih Bey'in federasyonu ilgilendirmeyen konuda nasıl cezalandırıldığını gördünüz. İşin içindeki standartsızlığı, eşitsizliği, hukuksuzluğu anlatmaya çalışıyorum. Bunları dile getirdiğim zaman ceza yiyorum. Bugün bir anket yapsanız, yüzde 90 futbolda adalet yok derler.

        "PFDK, CEZALARI UTANÇ VERİCİ"

        YILMAZ: Nihat Özdemir'le biraraya gelseniz...

        KOÇ: Bugün bir aradaydık. Konuşarak çözülmeyecek bir şey olmaz. Ama bu 3 Temmuz'u çözemeyiz. Hala akıl tutulması. Bugün federasyona laf söylemek, hakem hatalarını kınamak ağır suç, ama yöneticiler küfür kıyamet, sahaya dalsın... Tekme tokat giren arkadaş 30 gün yemiş, biri 40 gün almış. Komik bunlar. Dışarıda olan komplo teorilerini, adil rekabet yoktur söylemlerine güçlendiren şeyler bunlar. Bu Türk futbolu için utanç verici kararlardır.

        ÖZDEMİR'E 2010-2011 TEPKİSİ

        YILMAZ: Nihat Özdemir'e 'Futbolda şike tartışmalarını bitirmek için ne yapacaksınız' diye soruluyor. 'Her ülkede olduğu gibi böyle bir olayı yaşadık, o sezon 2010-2011 sezonu' diyor...

        REKLAM

        KOÇ: Bunu düzeltecek bol bol fırsat varken düzeltilmiyor. Bizim için bu kadar hassas konuda böyle bir şey söyleyip, Ali Koç, Ahmet, Mehmet meselesi değil bu. Bu Fenerbahçe. Çok dua ettim, yanlışlıkla söylemiştir diye. Ama düzeltmedi. Bizim için konu kapanmıştır.

        Cuma günü mahkemede Fenerbahçe'nin Başkanı olarak yaşadıklarımızı hatırlatacağız. Bizim bu davalarımız 15 Temmuz'dan önce başladı. Fenerbahçe camiasını, o dönemde bu işin kahrını çekmiş, gaz yemiş, tartaklanmış, okula gittiği zaman okul arkadaşları tarafından sıkıntı yaşamış çocuklar olmak üzere. Mahkemelerin henüz karar vermemiş olması bizleri derinden yaralanmaktadır. 17-25 diye çizgi çekiliyor. Bunun Ergenekon'u, Balyoz'u, 3 Temmuz'u var. O günleri unutmayın.

        Devletin gücü arkasında, polisi, savcısı, hakimi, medyası, biz tek tabanca mücadele ettik. Başkanımız 'Ne şikesi memleket elden gidiyor' demişti. Sokağa ilk biz indik. Bütün rüzgar bize karşıyken. Bu camia bu konuda saygı beklemektedir. O yüzden Nihat ey'e tepkimiz öyledir. Adaletin en kısa zamanda vicdanen aklanmış olan camiamızı resmi ve hukuken son noktayı koymasını bekliyoruz.

        AZİZ YILDIRIM'LA GÖRÜŞTÜ MÜ?

        YILDIZ: Aziz Bey'le (Yıldırım) görüştünüz mü?

        ALİ KOÇ: Başkanımızla en son 2 Haziran 2018'de merhabalaştık stadda. Ertesi gün seçimdi, konuşma imkanı olmadı. Ondan beri bir daha görmedim. Bir cenazede uzaktan gördüm. Biz göreve geldikten sonra basket takımının maçına, Can Bartu'nun cenaze törenine davet ettik. Cumhurbaşkanımızla görüşmeye giderken davet ettik. Hiçbirine cevap alamadım. Davalarla ilgili mektup yolladım, mektup açılmadan geri geldi. En azından 3 Temmuz'da ortak hareket edebilseydik, bizim büyüğümüz, liderimiz. Ama olmadı.

        YILMAZ: Sürekli sizle sayın Yıldırım'la kıyas yapılıyor. Rahatsız oluyor musunuz?

        KOÇ: Hayır, kıyaslamanın şu aşamada doğru olduğuna inanmıyorum. Biz 2 yıl görev yaptık.

        "ŞENOL GÜNEŞ'LE GÖRÜŞMEDİK"

        ÇELİKLER: Şenol Güneş'le görüşmeniz oldu mu?

        KOÇ: Görüşmemiz olmadı.

        FENERBAHÇE VE SİYASET İLİŞKİSİ

        YILMAZ: Büyük kulüplerin siyasette ilişkileri çok konuşulur. Fenerbahçe için de konuşuluyor. Nasıl bir ilişkiniz var? En son Devlet Bahçeli'yi ziyaret ettiniz.

        KOÇ: Devlet Bey'e çok sevgim saygım vardır. Devletle tabii ki ilişkilerimiz var. Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile var. Cumhurbaşkanımız çok iyi bir Fenerbahçeli, kongre üyemiz, Yüksek Divan Üyesi oldu. Geldi bizi şereflendirdi. Bütün taımlara eşit mesafelidir.

        "BELEDİYE ENCÜMENİ BİLE OLMAYA NİYETİM YOK"

        YILDIZ: Diyorlar ki, 'Ali Koç, Cumhurbaşkanlığına aday olacak'

        KOÇ: Bu Cumhurbaşkanlığına saygısızlıktır. Belediye encümeni bile olmaya niyetim yok. Bizi siyasete çekmeye çalışıyorlar. 'Her şey güzel olacak' diye bir slogan atıldı. İkinci seçim öncesi. Polisler geldi stadımıza, 'Pankartı indirin' diye. O pankart 21 maçtır orada. Emniyet de bunun biliyor. Biz bunu anlatamadık ki bu işlerle alakamız yok. Antalya'da iki üç laf ettim. Adil rekabet vs. diye. 1 hafta 10 gün sonra ben taraftarı sokağa dökmeye çalışıyormuşum vs. Futbola katkı sağlamaktan başka hiçbir amacımız yok. Çok saldırı altındayız. Galatasaray maçında bir olay yaşadım. Yaşamamam gereken bir olaydı. Bir gazetede 1,5 sütun çıktı. Bu vatandaşın zihniyetini unutmak, hatta dalga geçmek, bu topluma zarar veriyor.

        KENAN EVREN LİSESİ KONUSU

        YILDIZ: Kenan Evren Lisesi meselesi bitti mi?

        KOÇ: Bunun için 6 milyon lira ödeme yapmamız gerekiyordu, ödemeyi yaptık. 4 okul, spor salonları verdiğimiz sözden daha fazla derslikler yaptık. Bu ay devralıyoruz.

        YILDIZ: Orada ne yapmak istiyorsunuz? Ticari bir alan mı yapaaksınız, yoksa spora uygun mekân mı?

        KOÇ: Müthiş bir arazi orası. Çok şey yapılabilir. Zamanında otel, rezidans, alışveriş merkezi olarak düşünülmüş. Bizim acil sıcak paraya ihtiyacımız var. Bunu karşılayabilecek ortaklıkla. Burayı alır almaz belediyeden izinleri alacağız. Ne olacağı bir sene içinde belli olur. Ama ilgilenenler var. Burası Fenerbahçe'ye çok büyük katkı sağlayacak. Kamuoyunda veya sosyal medyada pozisyonlandığı gibi bize bir kıyak, bir iyilik değil! Sayın Aziz Yıldırım'ın çok büyük emeği var.

        ATAŞEHİR ARAZİSİ...

        YILDIZ: Ataşehir'de bir arazi var, tapu alındı mı?

        KOÇ: Kulübümüzün Ülker Grubu'yla yaptığımız anlaşmayı 2 sene uzattık. Kazan kazan anlayışıyla. Burası da Fenerbahçe için önemli arazi. Bir de Fenerbahçe Koleji'nin olduğu yerde arazi var. Orası da çok değerli. Bu arazi projeleri ileriye dönük olarak çok önem arzetmektedir.

        MERT HAKAN YANDAŞ TRANSFERİ AÇIKLAMASI!

        ÇELİKLER: Bir cümleniz var 'Siz benim hayal ettiğimiz Fenerbahçe'yi anlayamamışsınız' demişsiniz. Hayal ettiğiniz Fenerbahçe ne zaman?

        KOÇ: Yönetimsel ömrümüz yeterse hayal ettiğim Fenerbahçe er ya da geç olacak.

        YILMAZ: Sivasspor'dan Mert Hakan'ı transfer ettiniz mi? Galatasaray'la gerilim yaşadınız mı?

        KOÇ: Tescil olmadan hiçbir transfer etmedik. İmzaya dökülmeden hiçbir şey demiyoruz. Hiçbir isim konusunda net bir şey ifade etmeyeceğim. Galatasaray'la sıkıntı yaşamadım. Zaman zaman gerilim yaşanabilir ama her zaman dost kalacaktır. Biz bir yerin kontratlı oyuncusu ile o yerin izni olmadan herhangi bir görüşme yapmayız.

        "SİYASET FUTBOLUN İÇİNDE OLMAMALI"

        YILMAZ: Siyaset-futbol ilişkisinde siyasetin herhangi bir takımı şampiyon yapma gücünün olduğunu düşünüyor musunuz?

        KOÇ: Güzel bir soru. Ben siyasetin futbolun içinde olmaması gerektiğini düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz dönemde gereğinden fazla olduğuna inanıyorum. Bunun da ne futbola ne siyasete fayda sağladığını düşünmüyorum.

        OBRADOVIC'İN AYRILIĞI İLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA

        ÇELİKLER: Obradovic meselesinin detayları nedir?

        REKLAM

        KOÇ: Voleybol, basketboldaki başarıları düşük bütçelerle yaptık. Obradovic, Fenerbahçe'ye gönül vermiş, Fenerbahçe için kalbi atan herkesin gönlünde taht kurmuş bir insan. Fenerbahçe'nin basketbol seviyesini çok yükseklere çıkardı. Kupalar getirdi. Final-Four'a abone olduk. Fenerbahçe'nin bir efsanesidir. Kimse de bunu tartışamaz. Ne şanslıyız ki Fenerbahçe olarak Obradovic gibi hocamız var. Keşke futbolda da öyle bir hocamız olsa. Çok iyi bir Fenerbahçeli.

        "GÖNDERMEK BİZİM NASIL İŞİMİZE GELİR?"

        Bize saldırılan konulardan bir tanesi de bu. Yok efendim biz gitmesini istiyormuşuz, mobing yapmışız. Böyle bir karakteri, başarıyı bile bile göndermek hangi kulüp başkanının ve yönetimin işine gelir. Bir de seçim arefesinde. Bu kendi kendini sabote etmek gibi bir şey. Biz başından beri kalmasını istedik. Geçen sezon içinde Semih Bey basketbolla ilgileniyor. Basketbol sayın Obradovic'e anahtar teslim projedir. Transfer döneminde devreye gireriz.

        "İSTİFASINI SUNMUŞTU"

        Pandemi öncesinde birkaç transfer yapmak istedik. Sıkıntılı dönemden geçiyoruk. Kendisi 'Şu an konuşmayalım, sezon sonu konuşalım' dedi. Bir maç sonrası beklenmedik mağlubiet. Saçma sapan mağlubiyet. O da bunalmıştı, istifasını sunmuştu. Dedik ki, 'Vazgeçmemeyi sen bize öğrettin. Vazgeçemezsin. Velev ki kötü sezon geçirdin. Ne olacak, kredin var. Hocamız istediği müddetçe kulüpte kalabilir' demişim. Ondan sonra bize teşekkür etti. Biz bütün planlamamızı hocamızla devam etmek üzere yaptık. Sözleşme uzatma, istifayı kabul etmemiz, hep bu yönde hareket ettik. Sonra pandemi araya girdi. İlk uçakla İstanbul'a geldi. Üç dört görüşme yaptık.

        ÇELİKLER: Pandemi sürecinde beni kimse aramadı diye söylentiler çıktı.

        KOÇ: Semih Bey burada sorabilirsiniz. Maaş aşamasına hiçbir zaman gelmedik. Beraber devam edeceğimizi, bu bütçelerle neler yapabileceğimizi istişar ettiler. Bir insan ailemle istişare ettim 1 sene of diyorsa kimse bir şey yapamaz. Üzüldük tabii. Sağlık olsun, her şey için teşekkür ediyoruz.

        ÇELİKLER: Seneye dönme ihtimali var mı?

        YILMAZ: Veya başka bir takımla anlaşmış olabilir mi?

        KOÇ: 'Bu sene çalışmayacağım' dedi. Ödeme sıkıntımız vardı, evet. Özellikle bu sene yaşadıklarımızdan dolayı. Ama ödeme sıkıntısı ilk defa yaşanmıyor. Euroleague, Final-Four biletleri ödenmemişti. Bir de gece açıklaması, orada da yerden yere vurulduk. Salı günü saat 4-5 gibi kendisiyle konuştuk. Kararını iletti. Üzüntülerimi belirttim, saygı duyduğumu söyledim. Akşam 9 sularında 'Sabahı beklemeyelim' dedi, 'Açıklamam budur' dedi. Tercüme ettik. Sabah yayınlamayı düşündüğümüz üzücü açıklamayı gece 11'de açıkladık. Keşke bizde kalmış olsaydı, olmadı.

        Bizim inancımız 20 ile başarılı bir takım yaratabileceğimiz. İleriye dönük konuştuğumuz kişiler var. Enteresan isimler. Açıklama yapabiliriz. Çok iyi bir isim olacak. Bazı oyuncularımız kontratı bittiği için ayrıldı. Pandemi tekrar söylüyorum fırsattır. Biz yine Final-Four hedefi olan bir takım olarak yapılanabileceğimize inanıyoruz.

        YILDIZ: Basketbolda hedef küçültmek olmadığı anlaşılıyor. Altyapı nasıl? Oradan oyuncu çıkma ihtimali var mı?

        KOÇ: Kesinlikle var. Türklerin genç yıldızlar çıkarabilecek, her türlü helvayı yapabilecek unsurlar var. Sistemin buna müsaade etmesi gerekiyor.

        AMATÖR BRANŞLARIN MALİYETİ

        YILDIZ: Amatör şubelerin büyük kulüplerin için maliyeti konuşuluyor. Ne düşünüyorsunuz?

        KOÇ: Bizlere pek çok spor branşında faaliyet gösterme yükümlülüğü verilmiş. Ama üç büyük takım bunları taşımakta sıkıntı çekiyor. Büyük şirketlerin kurduğu takımlarla rekabet etmemiz bekleniyor. Onların imkanı artık bizlerde yok. 2018 Mayıs-Haziran'da devrimsel karar verildi. Stopaj ödemeleri kulüplere iade ediliyordu. Herkes bunları amatörlere harcamıyor diye. Oraya denetimler konabilirdi. Yöneticiler bu parayı cebine atmıyor. Gerektiği zaman buradan oraya koyuyor ama sonra telafi ediyor. Yeni yönetmelikle ne olacağı belli değil. Şu an içinde bulunduğumuz konjonktürde çok ihtiyacımız olan bir kaynak. İnşallah devlet bunu bizden almaz.

        YAYINCI KURULUŞ KONUSU

        YILDIZ: Yayıncı kuruluşla başından beri sorun yaşanıyor. En son Kulüpler Birliği toplantısında bir komisyon kuralım yayıncı kuruluşla kendi işimizle kendimiz halledelim dendi. Bir anlamda federasyona güvenmiyoruz mesajıydı bu. Yeni sezonda yayıncı kuruluşla yeni bir sorun ortaya çıkacak. Bu konuda bir düşünceniz var mı?

        KOÇ: Burada Fenerbahçe'nin görüşünden daha önemlisi kulüplerin görüşüdür. Ben Kulüpler Birliği sözcüsü değilim onu başkanımız yapar. Büyük resme baktığımızda sıkıntı var. Bir sene geriye gidersek. Bize indirimle geldiler, daha doğrusu federasyona geldiler. Biz bunu bir senelik indirim olarak algılamıştık. Geldiğimiz nokta karşı taraf algılamıyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Hepimiz o döngünün içindeyi. Şurada ciddi bir güven sorunu var. Bizle yayıncı kuruluştan çok federasyonla ilgili. Biz sürecin istendiğimiz zaman içeri çekiliyoruz, yoksa sürecin dışındayız. Ne yazışmalar yapılıyor, neler konuşuluyor, bütün resme hakim değiliz. Biz hukuken belki muhatap olmasak da önemli paydaşız. Bundan sonra bütün müzakerelerde Kulüpler Birliği olarak olmalıyız dedik. Bugün toplantı yapıldı. Bir yere vardık mı, varamadık. Bana göre yayıncı kuruluş da pandemi sürecinden fayda sağlayacak.

        "NİHAT ÖZDEMİR'LE MERHABALAŞMADIK"

        YILDIZ: Bugün toplantı vardı. Nihat Bey'le ilk defa yüz yüze geldiniz. Konuştunuz mu?

        KOÇ: Toplantıda yapılan konuşmalar dışında hayır. Nihat Bey erken ayrıldı.

        YILDIZ: Merhabalaştınız mı?

        KOÇ: Hayır.

        "LİGLER EYLÜL AYINDA BAŞLAMALI"

        26 Temmuz'da inşallah lig bitecek. Ağustos 15'inde açtığın zaman futbolcu ne zaman tatil yapacak? Çok sakat bir durum. Kamp ne zaman yapılacak? Federasyon için milli takım önemli. Sonuçta oyuncu sağlığı ve yeni sezonu doğru hazırlanması, yeni sezonun da diğer liglerde olduğu gibi Eylül ayında başlaması makul. Ağustos ayında başlamasına 17 kulüp hiç sıcak bakmıyor. Paydaş olarak ne kadar dinleniyoruz. Ama bu konuda dinleniyoruz. Avrupa'daki takvime baktığınızda bu tavkim gerçekçi değil.

        ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ...

        Önümüzdeki sene tek maç, diyelim ki 80 bin taraftar geliyor. İki üç gün dünyanın gözü bizde olacak. Şampiyonlar Ligi tarihinde belki de ilk defa 8'li final yapılacak. 8 takıma THY uçak gönderiyor düşünebiliyor musunuz? Müthiş bir marka ve pazarlama. Bu takımlar İstanbul'un en güzel otellerinde konaklıyorlar. Her gün otellerde yayınlar yapılıyor. İstanbul, Türkiye anlatılacak. 8 takımın 3 hafta boyunca burada kalması, uluslararası medya mensubunun tamamen gözünün Türkiye'de olması mı daha faydalı mı, yoksa tek maç mı? Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bunu bir zafermiş gibi bayram havasına çevrilmesi algı yönetimi. Biz ulus olarak devlet olarak herhalde Avrupa'da en iyi yönetem ülkelerden biriyiz ve birinciyiz. Bu finalin buradan ayrılıp başka yere verilmesi ister istemez insanların kafasında Türkiye turizm için güvenli değil düşüncesini yaratır.

        YABANCI SAYISI

        Burada önemli olan yabancı oyuncu sayısından çok buranın yaşlı oyuncu çöplüğü olmaması. Orta vadede net ihracatçı olabilmemiz futbolda. Yabancılar için limit getirelibilir. Altyapıdan futbolcu oynatma mecburiyeti getirilebilir. Yabancı futbolcunun azaltılması Fenerbahçe'nin işine gelir.

        ERSUN YANAL AÇIKLAMASI...

        ÇELİKLER: Ersun Yanal istifa etti bir maça çıktı. Ertesi hafta pandemi geldi. Hocanın istifası sene sonuna bırakılsaydı bu süreç belki gelecek sene de Ersun Yanal ile devam etme ihtimalini ortaya çıkarır mıydı? Emre Belözoğlu'ndan tam olarak neler bekliyorsunuz?

        KOÇ: Ersun Hoca iyi bir Fenerbahçeli. Gelirken ve giderken para konuşmadı. Dikkat edin ayrıldıktan sonra tek kelime etmedi. İnsan olarak mükemmel insan, kendi istifa etti. Beraber başaramadık, hizmetleri için teşekkür ederim. Sportif direktör konumuna yakın bir konum olacaksa Belözoğlu, sportif direktörden ne bekleniyorsa onu. Bir fark, ruh getirmesi. Samandıra'yı çekip çevirmesi. Bunu yaparken de Emre'nin artık futbolcu olmadığını bilmesi, bambaşka bir kulvara giriyor çünkü.

        "SOSYAL MEDYADA TROL HESAPLARI BİLİYORUZ"

        Dijital dünya bambaşka bir dünya. Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettikten sonra 27 kere üç dört günde bir beni ve yönetimi kötü anlamda Trend Topic yaptılar. Bunu inceledik. Trol hesapları biliyoruz. Enteresan verilere ulaştık. Fenerbahçe'ye, Ali Koç'a, yönetime, gördük ki bize saldıran hesapların yüzde 50'sine yakını biz seçildikten sonra açılmış. Bu kişilerin değişik sosyal medya aktivitelerinden, ideolojisinden, hangi takımı takip etmesi incelendi. Mesela bir grup var bize saldırmak dışında hiçbir aktiviteleri yok. Fenerbahçe'ye en çok negatif yorum yapan, sistematik bir şekilde diğer takım taraftarları diyelim. Biraz daha analiz ettiğiniz zaman gerçek samimi eleştiriler var. Biz onları kaale almak istiyoruz. Benim mahçup olduğum, mutlu etmek istediğim Fenerbahçe'nin gerçek sahibi olan taraftarların düşünceleri bizim için çok önemli. Fenerbahçe'ye saldırı bir ise Ali Koç ve yönetime saldırı 2-3. Belli bir ideolojik görüştün saldırı var bir de diğer takımların taraftarlarından saldırı var.

        VAR SİSTEMİ

        YILMAZ: VAR sistemi ile ne düşünüyorsunuz?

        KOÇ: Çok önemsiyorum. Çocukluk aşamasında, sıkıntılar giderilebilir. Sonuçta VAR'ın içinde insan var. Bence Türkiye'de iyi kullanılamıyor. Güven duygusu çoğalması gerekirken azalıyor. VAR'a sahip çıkmalıyız.

        MESUT ÖZİL

        ÇELİKLER: Mesut Özil meselesi ve Adidas anlaşması...

        KOÇ: Mesut Özil'e ne bizim paramız yeter. Çok iyi bir Fenerbahçeli ise sembolik rakama gelecekse o başka.

        YILDIZ: Nuri Şahin'in de adı geçti.

        KOÇ: Bana gelmiş bir şey yok. Bu sene Adidas'la son senemiz. Teklifler var, Temmuz ayı içinde nihai kararımızı veririz.

        EN ÇOK ÜZÜLDÜĞÜ...

        YILMAZ: 2 yılda Ali Koç'u en çok üzen ne oldu?

        YILDIZ: Ben söyleyeyim, Galatasaray yenilgisi...

        KOÇ: Evet, o hafta zor bir haftaydı.

        TARAFTAR ALİ KOÇ, BAŞKAN ALİ KOÇ'U NASIL BULUYOR?

        YILMAZ: Taraftar Ali Koç, Başkan Ali Koç'u nasıl buluyor?

        KOÇ: Taraftar Ali olarak, başkan Ali Koç'un iyi niyetinden şüphem yok, seviyorum, hatalarından ders alacağına inanıyorum.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa