Cam filmi cezası ne kadar? Cam filmi yasağı kalkacak mı?
Cam filmi yasağının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından filmli camı olan araçlara ceza uygulanmaya başlandı. Aracında cam filmi olan araç sahipleri ise merakla "cam filmi cezası ne kadar?" aramasını yapmaya başladı. Peki Cam filmi cezası ne kadar? Cam filmi yasağı kalkacak mı? İşte detaylar...
Cam filmi yasağının uygulanmasının ardından aracında cam filmi kullanan milyonlarca vatandaş, büyük merakla cam filmi cezasını araştırmaya başladı. Cam filmi kullanan otomobil sahipleri, internet üzerinde "cam filmi cezası ne kadar?" aramasını yapıyor. Peki cam filmi cezası ne kadar? İşte detaylar...
CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?
Cam filmi yasağının uygulanmasının ardından milyonlarca sürücü, cam filmi kullanmanın cezasının da ne kadar olduğunu araştırıyor. Yaklaşık 5 milyon aracın kullandığı cam filmlerini denetimde tespit eden polis ekipleri, cam filmi kullanan araç sahiplerine 206 TL ile 427 TL arasında ceza kesiyor.
Öte yandan araç tamirhanelerine de cam filmi söktürmek için giden sürücüler, uzun kuyruklar oluşturuyor. Cam filmi söktürmenin ücreti ise 150 TL'den başlıyor.
Uygulanan cam filmi yasağı, fabrikadan cam filmi ile çıkan araçlar için geçerli değil. Camlarında R43 olan araçlar cam filmi yasağından etkilenmeyecek ve ceza almayacak.
CAM FİLMİ YASAĞI KALKACAK MI?
Sosyal medyada cam filmi yasağının kaldırılmasına yönelik tweet'ler atan ve paylaşımlar yapan arça sahipleri, büyük merakla cam filmi yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağını araştırıyor. Konuyla ilgili resmi makamlardan herhangi bir açıklama bulunmuyor ve ikinci bir karar alınana kadar da cam filmi yasağı uygulanacak ve R43 harici cam filmi kullanan araçlara para cezası uygulanacak.
CAM FİLMİ MUAYENEDEN GEÇER Mİ?
Cam filmi yasağının başlamasının ardından vatandaşlar cam filmli araçların muayeneden geçip geçemeyeceğini de araştırmaya başladı. İnternet üzerinde "cam filmi muayeneden geçer mi?" aramasını yapan vatandaşlar, konu hakkında gelişmeleri takip ediyor.
Vatandaşlar, cam filminin muayeneden geçmesi konusunda araştırmalarını sürdürürken, bir haber Kütahya'nın Simav ilçesinden geldi.
Kütahya'nın Simav ilçesinde, cam filmli 15 aracın muayenesinin onaylanmadığı bildirildi. Araç muayene istasyonuna cam filmi yapıştırılmış olarak gelen 15 aracın muayenesi onaylanmadı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 1 Kasım 2017 tarihli, Araç muayenesi sonucu belirlenen eksikliklere ilişkin kusur grupları yönergesi konulu yazılarında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 31 Ekim 2017 tarih ve 170557 sayılı yazısı ilgi tutularak, film yapıştırılmış camların 'Hafif Kusur' yerine 'Ağır Kusur' sayılacağı belirtilmişti.
Araç muayenesi için Simav'daki TÜVTÜRK istasyonuna gelen Kadir Hamamcı, (57) aracının camlarında bulunan filmleri çıkararak geldiğini, muayene için sıra beklediğini ifade etti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, yenilenen araç muayene kusur tablosu konusunda araç sahiplerini uyarıyor. (MEİ-EFE)
BAKAN FARUK ÖZLÜ'DEN CAM FİLMİ AÇIKLAMASI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araçlarda cam filmi kullanımının ortadan kaldırılmasına ilişkin, "Emniyet Müdürlüğünün terörle ilgili hassasiyeti olmasaydı, 26 Ekim 2017'de cam filmi yasağı kalkacaktı. Fakat Emniyet Müdürlüğü ısrar etti, dolayısıyla cam filmi yasağı devam etti." değerlendirmesinde bulundu.
Mecliste gazetecilerin araçlarda cam filmi kullanımına ilişkin sorularını yanıtlayan Özlü, 2016 yılında cam filmi yasağının bu yıl 26 Ekim'de kaldırılmasına yönelik karar aldıklarını hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:
"Fakat bu seneki terör eylemleriyle sebebiyle Emniyet Müdürlüğüyle yaptığımız görüşmelerde, cam filmi konusunda Emniyet Müdürlüğümüz hassasiyet gösterdi ve dedi ki 'Bu kaldırma işini, iptal edin.' Aslında Emniyet Müdürlüğünün terörle ilgili hassasiyeti olmasaydı, 26 Ekim 2017'de cam filmi yasağı kalkacaktı. Fakat Emniyet Müdürlüğü ısrar etti, dolayısıyla cam filmi yasağı devam etti."
"CAM FİLMİ HİÇBİR ZAMAN SERBEST OLMADI"
Cam filmi kullanımının hiçbir zaman serbest olmadığının altını çizen Özlü, nisan ayından bu yana emniyetle yapılan görüşmelerde, "Terör eylemleri var, tespit etmekte zorlanıyoruz" talepleri üzerine cam filmi yasağını sonlandırma yönündeki iradeyi ortadan kaldırdıklarını kaydetti.
Özlü, cam filmi yasağının devam etmesinin nedenini, "Bir terör eylemi olur ve 'Bu cam filminden dolayı olmuştur' derlerse, bunun sorumluluğunu almak zordur. Konu terör, insanların güvenliği, o bakımdan bir şey diyemiyoruz." sözleriyle açıkladı.
Bakan Özlü başka bir soru üzerine cam filmlerinin çeşitli dereceleri olduğunu belirterek, belli bir derecenin üzerindeki filmlerin yasak olduğunu da aktardı.
SANAYİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılmasının yasak olduğu bildirilerek, "Cam filmi yasağı, tüm araçları ve camlara sonradan taktırılan tüm filmleri kapsıyor. Uygulamanın tek istisnası, fabrika çıkışlı 43R onaylı sürücünün arka kısmında kalan renkli camlara sahip araçlar." ifadesi kullanıldı.
ARAÇLARDAKİ SİYAH CAM FİLMİ İÇİN SÜRÜCÜLERE UYARI
Denizli Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan rutin kontrollerde camlarda bulunan cam filmleri ile ilgili de uyarılarda bulunuluyor.
Denizli Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından yapılan rutin kontrollerde camında film olan araç sürücüleri uyarılıyor. Özellikle sürücünün görüş açısını kapatan filmlerin ise sökülmesi isteniyor. Trafik ekipleri filmlerin bir an önce sökülmesi gerektiğini, ilk cezanın 206 TL olduğunu, ikinci cezada ise aracın trafik men edileceğini belirtiyor.
Ayrıca araç camında film olan sürücülere aracın bu şekilde vizeden de geçmeyeceği uyarısı yapılıyor. Sürücüler ise yeni uygulamadan memnun olduklarını dile getirdi. Aracının ön camındaki filmi söken bir sürücü, görüş mesafesinin açıldığını söyledi.
TOBFED'DEN CAM FİLMİ AÇIKLAMASI
Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Yönetim Kurulu, araçlardacamfilmiyasağı konusunda çözüm bulunacağına inandıklarını bildirdi.
TOBFED Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada,camfilmlerinin sağlık, ekonomi ve çevre açısından faydalarının inkar edilemez olduğu, bir modifiye malzemesi olmadığı ve araçların ayrılmaz bir parçası olarak algılanması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar dikkate alındığında milli güvenliğimiz en önemli önceliğimizdir. Bir polisimizin, askerimizin ya da vatandaşlarımızın tırnağına zarar gelmemesi için her türlü fedakarlığa hazırız. Devletimizincamfilmisektöründe çalışan on binlerce çalışanı ve ailelerini; serbest bırakıldı algısıylacamfilmikaplatan sürücüleri ve başta cilt kanseri olmak üzere güneş ışığına maruz kalmaması gereken vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek bir çözüm bulacağına inanıyoruz.
Ayrıca kendiliğinden renkli fabrika çıkışlıcamların da bu yasak kapsamına dahil edilerek ve kamu araçlarından dacamfilmleri sökülerek toplumsal eşitlik ilkesinin sağlanacağını; yaklaşık 5 milyon araçtan sökülecek olancamfilmimalzemesinin doğaya zarar vermeyecek biçimde imha edileceğini umuyoruz."
"CAM FİLMİ KOYULUĞUNA GÖRE YASAKLANMALI"
Edirne'nin Keşan ilçesinde Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, araçlarda cam filminin koyuluk oranına göre yasaklanması gerektiğini söyledi.
Son günlerde ülke gündemine oturan araçlara cam filmi çekilmesinin yasaklanmasını konusuna değinen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Demirkan, cam filmi olan araçlara 427 TL ceza kesileceği ve araç muayenesinde ağır kusurlu sayılacağını kaydetti. Demirkan, "Cam filmine ceza, kaza halinde tehlikeli olabilecek süs, eşya ve aksesuar maddesinden kesiliyor" dedi.
Cam filminin yaklaşık 1 yıl önce kadar serbest bırakıldığını hatırlatan Demirkan, son günlerde cam filmiyle alakalı söylentilerin olduğunu, yasaklanması konusunda bir genelge çıkacağını bildiklerini ifade etti. Çıkacak olan genelgeyle her şeyin netleşeceğini vurgulayan Demirkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak cam filmine son yaşanan gelişmelerle yine yasak geldi. Aracın içerisinin gözükmemesi yasağın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
Önemli olan aracın içerisinin dışarıdan gözükmesi değil, araç içerisinden görüş mesafesinin engellenip-engellenmediği. Öncelikle buna bakılması gerek. 1 yıl önce cam filmi serbest bırakıldığında sadece ön cama film çekilmesi yasaktı. Ayrıca açık tonda cam filmleri de var. Aracın içerisini bu filmlerde rahatla görüyorsunuz. Açık ton filmlerin serbest bırakılmasında bir sakınca görmüyorum.
Geçtiğimiz günlerde Antalya'da katıldığımız bir seminerde cam filmi konusu gündeme geldi. Güneyde illerde hava sıcaklıkları yüksek. Vatandaşlar burada cam filmini; aracın içerisini güneşin olumsuz etkilerinden korumak ve araç içerisindeki hava sıcaklığını dışarıya göre 1-2 derece daha düşürmek için kullanıyor. Ayrıca bir kaza anında cam filminin tehlikeyi önleyeceğini de düşünüyorum.
Film cam kırıkların dağılmasını engelliyor. Bu bir önlem bile olabilir. Vatandaş cam filmi sayesinde kesiklerden korunmuş olacak. Cam filmine koyuluk oranına göre yasak getirilebilir. Ruhsatında 'Okul Taşıtı' yazan araçlarda ise cam filmi kesinlikle yasak."
CAM FİLMİ SÖKTÜRMEK İSTEYENLER KUYRUK OLUŞTURDU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin ardından vatandaşlar, araçlarında bulunan cam filmlerini söktürmek için Ankara'daki sanayilerde uzun kuyruklar oluşturdu.
Trafik cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için otocamcılara akın eden vatandaşlar,camfilmini söktürmek için modeline göre araç başına 50 ila 100 lira arası ücret ödüyor.
Camfilmitakma ve sökme işi yapan işletmeci Murat Mert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu uygulamanın,camfilmisatan esnafı mağdur ettiğini söyledi.
Mert geçen yılcamfilmlerinin serbest olduğunu öğrenen vatandaşların arabalarına yüklü ücretler ödeyerek film taktırdığını, ancak daha sonra yasaklanmasıyla yine ücret ödeyip, bu sefer filmleri söktürdüğünü vurguladı. Vatandaşın hem taktırırken hem de söktürürken ücret ödediğini belirten Mert, araç sahiplerinin her iki türlü de zarara uğradığını ifade etti.
Filmlerin yasaklanması yerine belli bir koyu renk ölçüsünün olması gerektiğine işaret eden Mert, "Camfilminin yasaklanmasının ardından vatandaşlarımız uzun kuyruklar oluşturarak,camfilmlerini söktürmeye geliyor. Günde 20-30 arası arabanın filmlerini söküyoruz. Aracına göre 50-100 lira ücret alıyoruz. Önceden 150-250 lira arasıcamfilmini takıyorduk." dedi.
CAM FİLMİ EYLEMİNDE FİLMLİ CAMDAN CEZA YEDİ
Adana'da, sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine araçlardacamfilmlerinin yasaklanmasını protesto etmek için buluşma noktasına giden sürücüye, "camfilmi" ve "araçta teknik değişiklikten" 301 lira ceza uygulandı.
"Modifiye araç severler" adlı bir grup, sosyal medyada üzerinden merkez Çukurova ilçesi Turgut Özal Bulvarı'ndaki bir noktada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlardacamfilmive renklicama yeniden yasak getirilmesine karşı eylem organize etti.
Bunun üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, bölgeye giderek önlem aldı. Protesto için buluşma noktasına sadece 2 sürücü geldi.
Eylem yapmak için gelen iki kişiden biri olan Fırat Demir'in kullandığı otomobil, polis ekiplerince durduruldu. Polis ekipleri, aracın bütüncamlarında film olan ve standart dışı süspansiyon kullanan sürücüye "camfilmi" ve "araçta teknik değişiklikten" 301 lira trafik cezası uyguladı.
Demir, gezetecilere yaptığı açıklamada,camfilmini protesto etmek isterken trafik cezası yediğini belirterek "Arabamda komple film ve havalı süspansiyon var. Her şeyi suç teşkil ediyor zaten. Hemcamfilminden hem süspansiyondan 301 lira ceza yazdılar." ifadesini kullandı.
CAM FİLMİNİN YASAKLANMASI İŞLERİNİ ARTTIRDI
Araçlardacamfilimlerinin yasaklanması Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki oto yıkama,camfilmitakma ve sökme işi yapan esnafln işlerini artırdı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından vatandaşlar araçlarında bulunancamfilimlerini söktürmek için yetkili noktalara gidiyor. Turgutlu ilçesinde bulunan oto yıkama,camfilmitakma ve sökme işi yapan Bünyamin Kelek, yayınlanan yönetmelik ile birlikte işlerinde artık olduğunu belirterek, günde 10 ila 12 aracıncamfilimlerini söktüklerini söyledi. Yeni çıkan yasa ile araçlardacamfilimleri yasaklandığını hatırlatan Kelek, şöyle konuştu:
"Emniyet ekipleri decamfilimleri ile ilgili çalışmalarını arttırınca, vatandaşlar araçlarından dolayı ceza yememek içincamfilimlerini söktürüyorlar. Günde 10 ile 12 araçcamfilimlerini söktürmek için geliyor ve bu filimleri 50 liraya söküyoruz."
TÜKETİCİ BAŞVURU MERKEZİ'NDEN CAM FİLMİ KARARINA TEPKİ
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve yönetmeliğe göre standartlara uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmlerinin kullanılması mümkün hale getirilmişken, cam filmlerinin tekrar yasaklanmasına tepki gösterdi.
Arabasında cam filmi bulunan çok sayıdaki araç sahibinin yasağın tekrar getirilmesi yüzünden mağdur olacağına işaret eden TBM Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, DHA´ya yaptığı açıklamada, "Şimdi pek çok araç sahibi cezalarla karşılaşacak, araçlarının muayenelerini yaptıramayacağı gibi trafikten de men edilebilecek. Oysa ortaya çıkan durum, kamu otoritesinin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemesinden kaynaklanmış, cam filminin ışık geçirgenliği ölçmek hususunda teknik alt yapıyı oluşturamayanlar faturayı tüketiciye kesmiştir." dedi.
Vatandaşın aracında uyulması istenilen kurallara önce resmi araçların uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen TBM Onursal Başkanı Ağaoğlu, "Pek çok resmi aracın camları içini hiç göstermeyen koyulukta film ile kaplı. Tüketiciler ise izin verilen ışık geçirgenliğine uygun film kaplatmış olduğu arabasının camı yüzünden harcadığı paranın boşa gitmesi yanında, bir de ceza müeyyidesiyle karşı karşıya kaldı. Üstelik aracın muayenesinin yapılmaması ve trafikten men edilerek bağlanması da söz konusudur. Yaz boz tahtasına dönen mevzuat derhal düzeltilmeli, çıplak gözle bile fark edilen, camları aracın içini hiç göstermeyen koyu film kaplı otomobillerin sürücülerine müdahale edilmeli, kurallara uygun cam filmi kaplatmış tüketicilerin üzerinden haksız ceza riski kaldırılmalıdır. Oto camlarında ışık geçirgenliği ölçme sistemi kurulmadı ve tüketici mağdur edildi." dedi.
"CAM FİLMİNE YASAK GETİRİLMESİ MAĞDURİYET YARATACAK"
Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş,camfilmine yasak getirilmesinin mağduriyetler yaratacağını ileri sürerek, bu konuda yasal girişim başlatacaklarını bildirdi.
Bakırtaş,camfilminin birçok faydası bulunduğunu, pek çok ülkede araçlaracamfilmitaktırmanın teşvik edildiğini kaydetti.
Yasağın çözüm olmayacağını kaydeden Bakırtaş, "İlgili bakanlığın 26 Ekim 2016'da yayımlanan yönetmeliğinde serbest bırakılancamfilmi, yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı için bugün itibarıyla iptal edildi. Bu iptal, beraberinde pek çok mağduriyet getirecektir. Sektörden ekmek yiyen yüz binlerce insanın işsiz kalması, tüketicilerin araçlarındakicamfilmiyüzünden ceza ödemesi, insanların ciddi sağlık ve güvenlik problemiyle karşı karşıya kalması bunlardan en önemlisi." ifadelerini kullandı.
Getirilen yasaklamanın işin teknik boyutlarının bilinmemesinden kaynaklandığını savunan Bakırtaş, şu bilgileri verdi:
"Camfilmidenilince akla siyah, aracın içini göstermeyencamfilmleri geliyor. Bunun kullanılmasına biz de karşıyız. Ancak aracın içinin rahatlıkla dışarıdan görünmesini sağlayancamfilmleri mevcut. Bucamfilmlerinin UV koruması yüzde 99 oranında. Yani sağlık açısından da güvenlik açısından da uygun. Bunlara da yasak getirilmesini anlayabilmiş değiliz. TOBFED olarak bu hatadan bir an önce dönülmesi için yasal girişimlerimizi başlatacağız."