Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Brüksel'de kritik toplantı: Gündem İsveç'in NATO üyeliği | Dış Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç'in NATO üyeliği başvurusu hakkındaki Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı başladı.

        Brüksel'deki NATO karargahında yapılan toplantıya, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ev sahipliği yapıyor.

        Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar yer alıyor.

        Toplantıda, 14 Haziran'da Ankara'da yapılan bir önceki toplantıdan bu yana geçen sürede, Finlandiya ile İsveç'in özellikle terörle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında, Madrid'deki NATO Zirvesi sırasında imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımların gözden geçirilmesi planlanıyor.

        Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "NATO Madrid Zirvesi öncesinde Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra’da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizmanın beşinci toplantısı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde Finlandiya ve İsveç’ten heyetlerin de katılımlarıyla 6 Temmuz 2023 tarihinde Brüksel’de yapılacaktır.

        Heyetimizde Sayın Bakanımızla beraber, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Bakan Yardımcımız Büyükelçi Burak Akçapar da yer alacaklardır.

        Toplantıda, 14 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen bir önceki toplantıdan bu yana geçen sürede, Finlandiya ile İsveç’in özellikle terörizmle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımlar gözden geçirilecektir."

        BAKAN FİDAN STOLTENBERG İLE BİR ARAYA GELDİ

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliği başvurusu hakkında Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasındaki görüşme öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

        Fidan ile Stoltenberg'in Brüksel'deki NATO karargahında yaptıkları görüşmeden sonra Türkiye, Finlandiya ve İsveç heyetlerinin İsveç'in başvurusu hakkında görüşmeler yapmak üzere bir araya gelmesi bekleniyor.

        ERDOĞAN-RUTTE GÖRÜŞMESİNDE GÜNDEM İSVEÇ'Tİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda görüştü, iki liderin görüşmesinde ana konu İsveç'in NATO üyeliğiydi.

        İsveç'in NATO üyeliği sürecinin de ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in terörle mücadele mevzuatında değişiklikler yaparak doğru yönde adımlar attığını ancak terör örgütü PKK/PYD/YPG yanlılarının serbestçe terörü öven gösteriler düzenlemeye devam etmesinin atılan adımları boşa çıkardığını belirtti.

        REKLAM

        FİDAN-BLINKEN GÖRÜŞMESİ

        Bakan Fidan, dün ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsveç'in NATO üyeliği ele alınmıştı. Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Fidan ve Blinken görüşmede NATO'nun genişlemesi konusu gündemdeydi.

        BİDEN İSVEÇ BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

        Dün İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin bir diğer görüşme ise ABD Başkanı Joe Biden ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson arasında gerçekleşti.

        ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin, İsveç'in NATO'ya üyeliğine tam destek verdiğini söyledi. Gelecek hafta Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi Biden, ittifaka üyeliği gündemde olan İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson'ı, Beyaz Saray'da ağırladı.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO

        Tanju Özcan hakkında soruşturma

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa