Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Belya isminin anlamı nedir? Belya ne demek, Kuran'da geçiyor mu? Belya isminin analizi

        Önemli ve dikkat gerektiren isim bulma süreci, bir daha tekrarı olmayan ve çiftlerin heyecan duyduğu bir süreçtir. Aile gelenekleri, inançlar, kültürel bağlantılar, popülerlik, köken, anlam, analiz ve telaffuz gibi unsurlar göz önüne alınır ve çocuk için en iyi isim seçilir. Bu noktada sizin de karşınıza “Belya Kur’an’da geçiyor mu?” sorusu gelmiş olabilir. İşte isme dair tüm merak ettikleriniz…

        BELYA İSMİNİN ANLAMI

        Belya isminin anlamı üzerine araştırma yapanlar, genellikle çocuklarına isim verme heyecanı yaşayan ebeveyn adaylarıdır. Ancak çeşitli nedenlerle isim araştırması yapan insanlar da vardır. Peki Belya ne demek? Belya ismi, “Belkiye” sözcüğüyle aynı anlamı taşır. Bu kavramlara ait net bir anlam olmasa da şöyle bir bilgi vardır;

        Tevrat’a göre Asaf b. Berxiya soyundan gelen insanlarla ilahiler aracılığıyla Yaratanı yüceltme görevi verilir. İslam geleneğine göre ise bu kelime, Asif b. Berxiyâ Şeba Melikesinin tahtını Hz. Süleyman’a getiren kişinin adıdır. Bu kavrama ait bir diğer bilgi de Bin Bir Gece Masallarıdır. Ayrıca bu masaldan türemiş çeşitli halk masallarında da sözü geçer. Belkiyâ Yılanlar Şahı Şahmaran'dan tanrısal sırları öğrenir ve bunları Hz. Süleyman’a aktarır.

        Belya isminin anlatılarda erkek ismi olarak geçtiği ancak daha sonrasında kadın ismine dönüştüğü bilinenler arasındadır. Fakat bunun nedeni konusunda bir kaynak yoktur. Bilhassa ülkemizde 1940 ve 1950’li yıllarda Erzurum’da yaygın şekilde kullanılan bu isim, günümüzde kullanım yaygınlığını yitirmiştir.

        BELYA ADININ KÖKENİ NE?

        Arapça’da kadın ve erkek adı olarak geçer. İbranice’de ise “Allah kutsadı” anlamına gelen bir kelimedir. Bazı kaynaklar, bu ismin Hz. Hızır’ın isimlerinden biri olduğunu ifade eder.

        BELYA KUR’AN’DA GEÇİYOR MU?

        Tüm bu bilgiler, akla “Belya Kur’an’da geçiyor mu?” sorusunu getirmiş olabilir. Söz konusu ismin doğrudan Kur’an’da geçmediği bilinir. İslam dini açısından bakıldığında bu ismin anlamları; temizlik, masumiyet ve saflık gibi kelimelerle özdeşleştirilmiştir. Ayrıca bu isim, Kur’an’da doğrudan geçmese de farklı bir anlamı olan “beyaz” kelimesinin geçtiği birçok ayetten söz etmek mümkündür.

        BELYA İSMİNİN ANALİZİ NEDİR?

        Peki Belya isminin analizi nedir? Kültürel ve dini açılardan önemli anlamlar içeren Belya ismi, temizlik ve saflık gibi kavramlarla bağdaştırılır. Bu ismi çocuğunuza koymayı düşünüyorsanız harf analizlerine göz atarak kararınızı netleştirmeyi düşünebilirsiniz. İşte isme dair harf analizi;

        • B: İsimlerin başındaki B harfi, kuvvetli önsezilere işaret eder.
        • E: Zengin iç dünyayı anlatan bu harf, aynı şekilde hayattaki zorluklara karşı güçlü bir mücadele duygusuna işaret eder.
        • L: Bir ismin ortasında L harfinin olması, söz konusu kişinin sanatsal yeteneklerine parmak basar.
        • Y: Adının son hecesinde Y olan insanlarda geçmişten ders alma konusunda yüksek bir kabiliyet görülebilir.
        • A: Adınızın son hecesinde A yer alıyorsa liderlik isteğiniz olabilir.

        BELYA ADININ ÖZELLİKLERİ NELER?

        Öncü, rehber ve lider olan Belya isimli kişilerden iyi girişimciler çıkma olasılığı yüksektir. Kendilerini doğrudan ortaya koyabilir ve bundan kolay kolay çekinmezler. Bunda en büyük hedeflerinden birinin itibar olması da etkilidir. Ancak bu, onların zaman zaman ben merkezci gibi görünmesine neden olabilir. Sevdikleri insanlara çok bağlanırlar ve ömürlerinin sonuna kadar eşlerine sadık kalabilirler.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa