Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bazı Türk vatandaşlarının Meksika uçuşlarına alınmamasının nedeni ortaya çıktı: Hangi uçuş noktalarına denetim geldi? - Öne çıkan haberler

        Bir süredir sosyal medyada İstanbul'dan Meksika'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının İstanbul Havalimanı'nda check-in sırasında tüm evrakları hazır olmasına rağmen uçuşa kabul edilmediği iddialar yer alıyor.

        Edinilen bilgiye göre, havayolu şirketleri sefer gerçekleştirdiği Güney Amerika ülkelerindeki düzensiz göç faaliyetlerinde artış sebebiyle daha kapsamlı ve detaylı doküman kontrol hizmeti alabilmek adına Gözen Güvenlik Şirketi ile anlaştı.

        Turizm, iş, eğitim, gazetecilik veya transit geçiş gibi nedenlerle Meksika'ya seyahat edecek Türk vatandaşları, 30 gün süreyle geçerli tek girişli e-vizelerini internet üzerinden alabiliyor. Ancak sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, tüm evrakları hazır kişilerin İstanbul Havalimanı'nda uçuşa kabul edilmediği öne sürülmüştü.

        GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİ DÜZENSİZ GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN TEDBİR ALDI

        Türk yolcuların kabul edilmediği iddiaları, son dönemde ABD'den Meksika'ya gitmek isteyen göçmen sayısındaki artışı ve Türkiye'den Meksika'ya göç eden kişi sayısını da akıllara getirmişti. Güney Amerika ülkelerinin düzensiz göç faaliyetlerinde artış nedeniyle ilgili ülkeye giriş şartlarında bir dizi önleyici faaliyeti havayolu şirketleriyle paylaştığı öğrenildi.

        REKLAM

        GÜNEY AMERİKA'DA HANGİ UÇUŞ NOKTALARI BU KAPSAMDA?

        Bu çerçevede Meksika başta olmak üzere Panama, Cancun, Bogota ve Brezilya'da Sao Paulo, Venezuela'da Karakas, Küba'da Havana uçuş noktaları ek denetime tabi olacak. Söz konusu noktalara uçuşlarda, ilgili sınır otoritesi tarafından kabul edilmeme riski yüksek olan yolcuların uçuşa uygunluğunun tespiti için seyahat dokümanları kontrol edilecek. Kontroller, yolcunun seyahate ilk çıkış noktalarında ve İstanbul Havalimanı’nda, ülke kurallarının bulunduğu bilgi sistemi kullanılarak gerçekleşecek.

        Edinilen bilgiye göre THY de bu maksatla daha kapsamlı ve detaylı doküman kontrol hizmeti alabilmek adına 1 Mart 2024 itibarıyla Gözen Güvenlik Şirketi ile anlaşma yaptı. Zira THY, Gözen Güvenlik Şirketi'nden Amerika, Kanada, İngiltere ve İsrail seferlerinde de doküman kontrolü hizmeti alıyordu. Şimdi bu ülkelere Güney Amerika'daki bazı uçuş noktaları da eklenmiş oldu.

        ABD-MEKSİKA SINIRINDAN KAÇAK GEÇİŞLER ARTIYOR

        Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, 2023 yılında Meksika'dan ABD'ye 2 milyonu aşkın düzensiz göçmen gitti. ABD-Meksika sınırından yasal veya yasa dışı geçiş girişiminde bulunan göçmenlerin çoğunluğunu Latin Amerika ülkeleri vatandaşları oluştururken, ABD'ye geçen Türk vatandaşlarının sayısının da arttığı kaydediliyor.

        ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Teşkilatı'nın (CBP) yayımladığı verilere göre, ABD'ye geçen Türk vatandaşlarının sayısı 2021 yılında 4 bin 989 iken, 2022 yılında bu sayı 19 bin 470'e yükseldi. 2023 yılında ise 18 bin 986 kişi ABD'ye geçti. 2024 başında bu yana ise 6 bin aşkın Türk vatandaşı sınırı geçtiği belirtildi. Son dönemde Küba'nın da ABD'ye illegal girişlerde önemli bir destinasyon olarak öne çıktığı ifade ediliyordu. İstanbul çıkışlı uçuşlarda bu nedenle Küba'da ek denetime tabi olan uçuş noktaları arasına girdi.

        3 YILDA YARIM MİLYON BİLET KESİLDİ

        Peki söz konusu ülkelere yılda kaç Türk vatandaşı seyahat ediyor. ABD ve Kanada hariç Amerika ülkelerine 2023'te 181 bin 63 kişi seyahat etti. 2022'de bu rakam 210 bin 397 ile rekor kırmıştı. 2021'de de 28 bin 325 kişi bölgeye seyahat etti. Böylece son 3 yılda yarım milyona yakın kişi Türkiye'den Güney Amerika ülkelerine seyahat gerçekleştirdi.

        *Haberin görselleri ShutterStock tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa