Ayçiçeği yağında savaş belirsizliği
Türkiye geçen yılki 1.1 milyar dolarlık ayçiçeği yağı ithalatının yüzde 80'ini, ocak ayındaki 166.6 milyon dolarlık ithalatın ise neredeyse tamamını Rusya ve Ukrayna'dan yaptı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi sebebiyle Türkiye'nin yılda 650 bin ton ham ayçiçeği yağı ithal ettiği pazarlar kapanmış oldu. Ukrayna yıllık 7.3 milyon ton ile açık ara dünyanın en büyük ayçiçeği yağı üreticisi (ham+rafine) konumunda bulunuyor. Ukrayna'yı 5.8 milyon tonla Rusya takip ediyor. Bu iki ülke ayrıca sırasıyla 6.6 milyon ton ve 3.8 milyon tonla dünyanın açık ara en büyük ihracatçıları. Dolayısıyla 800 tonu aşkın ithalatıyla dünyanın en büyük 3. ithalatçısı olan Türkiye için ayçiçeği yağında farklı pazarlara yönelmek zor oluyor. Ayçiçeği yağı TÜİK verilerine göre son 1 yılda yüzde 55 artarken yaşanan krizle fiyatların daha da artması bekleniyor
ABONE OLResmi Gazete'de yayımlanan kararla kanola, aspir, mısır, soya ve palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar yüzde sıfır olarak uygulanmaya başladı. Bunun yanında Ticaret Bakanlığı, bazı tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin tebliğde değişiklik yaptı. Tebliğle, aralarında hayvansal et ile ayçiçek yağı ve ikamelerinin de bulunduğu bazı tarım ve hayvancılık ürünlerinin ihracatında Tarım ve Orman Bakanlığınca gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapılabilecek ürünlerin kapsamı genişletildi.
Bu adımların atılmasının en önemli nedeni Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi sebebiyle bu ülkelerden yapılan ayçiçeği yağı ithalatının durma noktasına gelmesi oldu. Türkiye Gda ve İçecek Sanayii Denekleri Federasyou'nun derlediği TÜİK verilerine göre Türkiye'nin bitkisel yağ ithalatı geçen yıl 3 milyar 77 milyon dolar oldu.