Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Temsilciler Meclisi'nde 11'inci turda da başkan seçilemedi - Son dakika haberler

        8 Kasım 2022'deki ara seçimlerin ardından 3 Ocak'ta ilk oturumunu yapan 118'inci ABD Kongresi'nin 2 yıllık yeni yasama süreci, başkan seçimi krizi yaşamaya devam ediyor.

        Temsilciler Meclisinde yapılan 11 tur oylamada da üyeler Meclis Başkanı'nı seçemedi.

         Biden: Meclis Başkanı'nın seçilememesi utanç verici
        Biden: Meclis Başkanı'nın seçilememesi utanç verici Haberi Görüntüle

        AA'nın haberine göre; oylamanın üçüncü gününde akşam saatlerine kadar yapılan 11'inci turda Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, başkan seçilmek için yeterli desteğe ulaşamadı.

        McCarthy 200 oyda kalırken, kendisine destek vermemekte ısrarcı olan 12 Cumhuriyetçi vekil, oylarını vekil Byron Donalds'tan yana kullandı. 7 Cumhuriyetçi milletvekili ise Kevin Hern'e oy verdi.

        212 Demokrat üyenin tamamı parti liderleri Hakeem Jeffries için oy kullanmaya devam etti.

        ESKİ BAŞKAN TRUMP'A SÜRPRİZ OY

        Cumhuriyetçi Matt Gaetz, "Donald Trump'a oy veriyorum çünkü Amerika'yı yeniden büyük yapmalıyız" diyerek, 11'inci tur oylamada da hakkını, milletvekili olmamasına rağmen eski ABD Başkanı Donald J. Trump'tan yana kullandı. Bir milletvekili ise hiçbir adaya oy vermedi.

        OYLAMA ERTELENDİ

        Temsilciler Meclisi milletvekilleri Washington saatiyle akşam 20.00 gibi oylamaya ara verdi ve 12. turun yarın yapılması için ayrı bir oylamaya gitti. 213'e karşın 219 oy ile 12. oylamanın 6 Ocak Cuma günü öğlen saatlerine ertelenmesi kararı alındı.

        CUMHURİYETÇİLERİN LİDER ADAYI: BÖYLE DEVAM EDECEK

        Cumhuriyetçilerin Çoğunluk lideri Kevin McCarthy, anlaşma olana kadar oylamanın böyle devam edeceğini açıkladı.

        Geçen Dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi de bir açıklama yaparak, "Ülke için utanç verici. Bu Kongre harika bir kurum. Keşke ilk oylamada başkanı seçseler, çünkü yapacak önemli işlerimiz var. Bu da bunu baltalıyor" dedi.

        ABD'DE YASAMA DURDU

        Temsilciler Meclisi başkanının seçilememesi nedeniyle üyeler yemin edemediği için Kongre'nin bir kanadı hala faaliyete başlayamadı.

        REKLAM

        Bu nedenle ABD'de yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç ana organdan oluşan federal devletin yasama organı durma noktasına geldi.

        Mevcut durumda milletvekilleri acil bir durumda veya kriz anında yasama faaliyetlerini yerine getiremeyecek halde. Bu da Amerikan kamuoyunda "demokrasinin sınanması", "kişisel siyasi ihtirasların milletin çıkarlarının önüne geçmesi" diye yorumlanıyor.

        Bu durumun "ülke için iyi olmadığına" dikkati çeken çok sayıda milletvekili, bir an önce başkanın seçilmesi için çağrıda bulunuyor.

        Milletvekilleri bilhassa Temsilciler Meclisinde dış ilişkiler ve güvenlikle ilgili komiteler işleyemediği için ülkede yönetimsel aksaklıkların olabileceğine vurgu yapıyor.

        CNN televizyonuna konuşan Cumhuriyetçi milletvekili Mike Gallagher, İstihbarat Komitesinde yer almasına rağmen, Temsilciler Meclisi güvenlik görevlilerinin kendisini "henüz izni olmadığı" gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı'nın da olduğu bir toplantıya girmesine izin vermediğini söyledi.

        Öte yandan çok sayıda Cumhuriyetçi milletvekili, meclis başkanı seçilemediği için göreve başlayamadıklarından "Biden yönetiminin denetimsiz kaldığını" savunuyor.

        Fotoğraf: AP

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa