Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Kongresi baskısı sonuç verdi: Harvard Üniversitesi rektörü istifa etti | Dış Haberler

        Gay, istifa mektubunda, “Kimliğimin temelini oluşturan iki sağlam değer, nefretle yüzleşme ve akademik titizliği yüceltmeye olan bağlılığıma şüphe düşürülmesi üzüntü vericiydi. Irksal garezle körüklenen kişisel saldırı ve tehditlere maruz kalmak korkutucuydu” dedi.

        İstifa etmesinin Harvard'ın çıkarları açısından en iyisi olacağını belirten Gay, altı ay iki gün süren rektörlüğüyle üniversite tarihinin en kısa süre görevde kalan rektörü oldu.

        Harvard'ın ilk siyah rektörü olan Claudine Gay, kampüsteki Yahudi karşıtı eylemlerle mücadele etmemekle suçlanıyordu.

        ABD Kongresi'ndeki antisemitizm oturumunda kampüsteki Yahudi düşmanlığına yeterince yanıt veremediği için eleştirilen Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Liz Magill de geçen ay istifa etmişti.

        REKLAM

        Gay, Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth, 5 Aralık'ta Temsilciler Meclisi'nde üniversite kampüslerinde 7 Ekim'de patlak veren İsrail-Hamas çatışmaları sonrasında artan antisemitizm oturumunda ifade vermişti.

        Üç rektör de oturum sırasında, Yahudi karşıtı söylemleri ifade özgürlüğüyle dengelemek durumunda olduklarını kaydetmişti.

        70'ten fazla Kongre üyesi, Harvard ve Pennsylvania Üniversiteleri ile MIT'nin yönetim kurullarına yazdıkları mektupta, rektörlerin Kongre'de verdikleri ifadelerden tatmin olmadıkları gerekçesiyle rektörleri görevden almaları çağrısında bulunmuştu.

        Ancak Rektör Claudine Gay, Harvard'daki meslektaşlarından destek görmüş ve birkaç yüz öğretim üyesi, Kongre ifadesinden ötürü Gay'i görevden uzaklaştırma yönündeki siyasi baskıya boyun eğmeme çağrısı yapmıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa