Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 19 Mayıs ne zaman? 19 Mayıs hangi güne denk geliyor? 19 Mayıs resmi tatil midir?

        19 Mayıs ne zaman? 19 Mayıs hangi güne denk geliyor? Şeklindeki sorular tatil planı yapmak isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Atatürk'ün Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramı her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir coşkuyla kutlanacak.

        19 MAYIS NE ZAMAN HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

        19 Mayıs 2019 Pazar gününe denk geliyor.

        19 MAYIS RESMİ TATİL MİDİR?

        Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi tatilidir.

        19 MAYIS 1919'DA NE OLDU?

        Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile yapılan yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması olayı. Bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

        Samsun'da Rum çeteleri ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta kalmıştır. Bu süreçte bölgede meydana gelen çatışmaların sebebini araştırmış ve işgalcilere karşı bizzat Türk direniş örgütlerinin kurulmasında etkin rol oynamıştır. Mustafa Kemal, bu bir haftalık süreç sonunda Havza'ya geçmiştir. Havza'da geçirdiği on yedi gün sonunda ise şehirden ayrılarak Amasya'ya hareket etmiştir.

        Haberi Hazırlayan: Büşra Kamış
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa