Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Çocuğumla yaptığım akıllı telefon sözleşmesi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Çocuğu, kendi eliyle telefon sahibi yapmak, her ebeveynin en büyük korkularından biridir sanırım. Masum gibi görünen cep telefonunun insanı dehşete düşüren zararlarını bir kenara bırakıp çocuğuna telefon verecek olması insanın uykularını kaçıyor.

        Online eğitime geçince öğretmenlerin attığı zoom linki, kitap görseli, resimli soru, program değişikliği derken, sadece benim telefonumla bu trafiği yönetemez hale geldik. Telefon kaçınılmaz sondu.

        Telefon kutusunun içine aşağıdaki sözleşmeyi yerleştirdim. Sözleşme şartlarına uymazsa telefonu geri alacağımı söyledim. Her şey çok netti. Eğlenceli bile oldu. Bu sözleşme özet olarak şundan bahsediyordu: "Bu telefon için sana izin verdim. Pandemide ihtiyaç haline geldiği için. Ancak unutma ki bu kazanılmış bir hak değil. İhtiyaç ve istek birbirinden farklı şeylerdir. Bu telefonu sana veriyorum ancak geri alabilirim. Bunu sakın unutma!"

        Sevgili Ekin,

        İyi seneler dilerim canım kızım. Bu telefon 13 yaş hediyen. Telefon kullanma sırası sende. Nihayet bir telefonun oldu. Kendinle gurur duyabilirsin. Artık kafamı çevirdiğimde seninle göz göze gelebiliyoruz. Zaman o kadar hızlı geçti ve sen o kadar hızlı büyüdün ki, şu telefon vesilesiyle durup üzerine düşünmesem, boyunun uzadığını, ruhunun ve yüzünün inceldiğini, zevklerinin geliştiğini neredeyse hiç fark etmeyeceğim. Dönüştüğün iyi, sorumluluk sahibi, düşünceli, nazik genç kıza o kadar çok güveniyorum ki, evden kısıtlı sürelerde çıktığımız pandemi sürecinde seni dünyaya bağlayacak becerikli cihazlardan birine sahip olmana karar verdim. Merak içindeyim. Acaba bu cihaz hayatını nasıl değiştirecek? Dilerim öğrenmek, yaratmak, keşfetmek, gelişmek, başkalarının ve kendi hayatını kolaylaştırmak için kullanırsın.

        Sen benim gözbebeğimsin. Seni çok seviyorum. Unutma ki dünyadaki hiçbir cihaz aramızdaki bağın gücünü azaltamaz. Yine de bu cihazı kabul etmekle birlikte birlikte aşağıda bahsi geçen kuralları kabul etmiş sayılacaksın.

        * Bu telefon sana ihtiyaç doğrultusunda verilmiştir. Telefonu sana ben verdim. Geri alabilirim. Bunu kesinlikle unutmaman gerekiyor.

        * Bu telefonun alınma amacı pandemi döneminde online ders trafiğini takip edebilmen, öğretmenlerinle ve arkadaşlarınla iletişim içinde kalabilmen, arkadaşlarınla sosyalleşebilmen.

        * Telefon senin eline geçtikten sonra onunla başbaşa da vakit geçirmek isteyeceksin. Bundan kaçış yok. Okul derslerinin bitiş saati olan 14:00 ten sonra dinlenmek için kullandığın 1,5 saatlik serbest zaman süresince, ya da seninle beraber belirleyeceğimiz başka bir zaman diliminde, telefonunla sosyalleşebilirsin, oyun oynayabilirsin, film seyredebilirsin ya da kurcalayabilirsin. Sonra ders programına, günlük rutinine uymanı bekliyorum.

        * Hiçbir tartışmaya girmeksizin akşam en geç 22:00’da telefon uçak moduna alınacak ve mutfak masasına bırakılacak. Telefonla aynı odada uyuman söz konusu olamaz.

        * Konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih et. Mesajlaşmak daha az elektromanyetik dalgaya maruz bırakır. Ama illa konuşman gerekiyorsa telefonu hemen kulağına götürme. Başından uzak tut. Numarayı çevirdikten sonra hat bağlanana kadar hoparlorun sesini açıp karşı tarafın telefonu açmasını bekleyebilirsin. Konuşurken ya kulaklık kullan ya da hoparlorden sesi dışarı vererek konuş.

        * Telefondan yayılan zararlı manyetik dalgaların etkisi, telefonla arana mesafe koyarsan azalır. Bu nedenle taşırken çantanda olsun, özellikle kalbinden ve başından uzakta olmasına dikkat et.

        * Telefon yemek masasına asla getirilmeyecek. Ailece beraber oyun oynadığımız, sohbet ettiğimiz, yemek yediğimiz, film seyrettiğimiz zamanlarda telefon elinde olmayacak.

        * Telefon ile birlikte önüne serilen dijital hayatın sadece sana ait olamayacak. Orada tek başına yaşamayacaksın. Beklentim; orada yaşadıklarını bana anlatman, göstermen ve orada yaşadıklarını da hayatımızın bir parçası haline getirmen.

        * Telefonunu iyi koru. Becerikli bir cihaz olduğu için pahalı. Düşürme, kırılma, ıslatma, kaybetme durumlarında sorumluluk tamamen sana aittir. Telefonun onarılmasının gerektiği durumlarda harçlıklarından faydalanabilirsin, ya da ev işlerine yaptığın katkılar tarafımızdan değerlendirilecektir.

        * Bir şey download etmek istiyorsan kesinlikle önce izin almalısın.

        * Zoomdayken ve ders çalışırken, dikkatini dağıtmaması için sesini kısıp, telefonu arkasına çevirip, görmeyeceğin bir yere koymalısın.

        * Pandemi ile derdimiz kalmadığında ve sen tekrar okula gidebildiğinde telefonu yanında götürebilirsin ancak tüm gün kapalı olacak. Arkadaşlarınla yüzyüze gözgöze konuş, eğlen, oyna. Sadece çıkışında seni almaya geldiğimde buluşamazsak birbirimizi bulmak için açabilirsin. Ortaokulun çılgınlığı ile arana bir ekranın girmesine kesinlikle izin verme.

        * Mesajların, yorumların, postların seni bağlar. Bunların sorumluluğu sende. Sanal dünya gerçekte olduğundan farklı olma. Olmadığın gibi davranma.

        * Habersizce insanların fotoğraflarını videoları çekip yayınlayamazsın. Mutlaka izin almalısın. Eğlenmek için bile olsa kardeşinin ya da bizim fotoğraflarımızı izinsiz yayınlama.

        * Sen daha fazla oyun oynayasın diye aylık masrafımı artırmayacağım. İnternet dipsiz bir kuyu. Neyle karşılaşacağını düşünmeden istediğin sınırsız erişim, kokutucu, şiddet içeren ve yetişkin içeriğinin de dahil olduğu hassas konuları içerebilir. Bunlar için benimle mücadeleye girişme. Zaman değerli. İyi kullan. Dışarı çık. Bisiklete bin. Hareket et. Spor yap. İnsanlarla tanış. Oyun oyna. Denizi ve gökyüzünü seyret. Çiçek ek. Geri dönüşüm için kafa yor, mesela. Zamanı iyi kullanmak, en değerli yaşam becerisidir. Bunu sakın unutma.

        * Meraklı ol. Kendini ifade edebileceğin, yeteneklerini geliştirecek, kendin olacağın, sevdiğin şeylere seni daha da yaklaştıracak grupları tercih et ve takip et.

        * Seçici ol. Sessiz kalmaktan, yorum yapmamaktan, birilerine cevap vermemekten korkma. Sil. Engelle. Takibi bırak. Hislerine güven. Bazen bırakıp gitmeyi seçmek, yapacağın en cesurca ve en doğru şey olabilir.

        *Hediyenin bir parçası da şu: Teknolojiyi kendin için en doğru nasıl kullanabileceğine karar verme özgürlüğü. Özgür iradenle bu telefonu nasıl kullanacağına kendin karar vereceksin. Yalan söylemenin, sahte hesap açmanın, insanları kandırmanın sana bir faydası olmaz. Sana da yalan söyleyen, sahte hesap açıp başkasıymış gibi davranan ve seni kandırmaya çalışan insanlar olacaktır. Uyanık ol. Benimle konuşabilirsin. Ancak unutma ki sanal dünyada kendini var etme şeklin karşındakinin nasıl varolduğunu da etkileyecektir.

        * Akrabalarını ziyaret etmeyi ihmal etme. Kuzenlerinle yeğenlerinle dedenle babaannenle pandemi yüzünden görüşemiyorsan telefon edip hallerini hatırlarını sorabilirsin, mesajlaşabilirsin. Sokağa çıkmanın serbest olduğu zamanlarda arkadaşlarınla planlar yapıp buluşabilirsin, basketbol oynayabilirsin, parka gidebilirsin, sohbet edebilirsin. Sevdiğin insanlara vakit ayırmalısın. Pandemi bu konuyu zolaştırdıysa da, bunlar çocukluk hatıraların olarak kalacaklar. Bir telefonla rekabete girmeyecek kadar kıymetliler.

        * Arkadaşlarımızla buluştuğumuzda ya da bir sohbet ortamında kafanı kaldırmadan sadece telefonla ilgilenmene müsade edeceğimi sanma. Günaydın, merhaba, nasılsınız, teşekkür ederim deyip insanların gözlerinin içine bakarak konuşmanı tercih edeceğim her zaman. Bu konuda sana güveniyorum.

        * Kendine ve başkalarına karşı affedici ol. Ne yaparsan yap kalbinin sesini dinle ve iyi niyetli ol.

        * Telefon ister istemez hayatının bir parçası olacak. Doğru bir şey olduğunda savunman gerektiğini, yanlış bir şey olduğunda hemen oradan uzaklaşmayı, içgüdülerini dinlemeyi ya da başedemediğinde yardım istemen gerektiğini unutma. Her zaman yanındayız. Bu telefon sana iyilik, fayda ve eğlence getirsin. Sık sık elindekini yavaşça yere bırak ve hızla oradan uzaklaş, hayata karış. Gerçek dünyadan kopma. Telefon sana hizmet etsin, sen telefona değil.

        Her zaman doğruyu yapmanı beklemiyoruz. Bazen yanılacaksın. Ama baban ve ben her zaman yanında olacağız.

        Sevgiler

        Annen

        *****

        Günümüzün ergen gençleri, dünyanın gördüğü en eğitimli, şiddete en az eğilimli ve sosyal açıdan en gelişmiş neslin birer temsilcisi. Korkumuz online dünyada gereğinden fazla zaman geçirmeleri ve yalnızlaşmaları. İnterneti, akıllı telefon ve tabletleri daha güvenli bir şekilde kullanmanın yollarından bahsederek ve sınırlar koyarak sağlıkları ile ilgili tedbirler alabiliriz.

        * Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nden Prof. Dr. Caroline Klaver’e göre, gün boyu telefona ve tablete bakan çocukların göz yapısı bozulabiliyor, yuvarlak olan göz bebekleri, ovale dönebiliyor. Bunun sonucunda gözün arkasında ışığı yakalayan hücreler hasar görebiliyor.

        * Çocuğun boyu kısa kalabiliyor,

        * Zihinsel ve fiziksel gelişim yavaşlayabiliyor,

        * Kör olma hatta kansere yakalanma ihtimali doğabiliyor,

        * Akıllı telefonun yaydığı elektromanyetik dalgalar hücre ölümlerine sebep olabiliyor, bunun sonucunda hafıza ve öğrenme sistemleri hasar görebiliyor,

        * Beyninde tümör görülme ihtimali artabiliyor,

        * Uzun süre akıllı telefonlara bakan çocuklarda uyku bozuklukları ve obezite riski doğabiliyor.

        Siz de çocuğunuzla aranızda akıllı telefon sözleşmesi yapmak isterseniz dokumanı bu linktenindirebilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa