10 maddede Togg'un yeni modeli: T10F
Togg'un Las Vegas'ta tanıttığı T10F modeli, tasarımı ve Türkiye'de en uzun menzile sahip elektrikli otomobillerden biri olmasıyla öne çıkmasının yanı sıra bir güç kaynağı olarak kullanılması, yapay zeka sistemleri ve sürüş destek asistanları gibi özellikleriyle de dikkati çekiyor
Togg, 2019'da ön gösterimini yaptığı doğuştan elektrikli ikinci akıllı cihazının güncel halini "T10F" model ismiyle dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2024'te kamuoyu ile paylaştı. Otomobilin tanıtım toplantısı, uluslararası katılımcılar ve medya mensupları tarafından büyük ilgi gördü.
Togg'un yeni otomobili, günümüzün tasarım dinamiklerini yansıtan ve sedan modellerden beklentileri de karşılayan bir fastback olarak otomobilseverlerin karşısına çıktı. Togg'un yeni modeliyle ilgili merak edilenler 10 maddede ele alındı.
"T10F" MODEL İSMİ
Yeni otomobilin model isminin nasıl üretildiği merak edilen konulardan biri oldu. Togg'un model isimlendirme sistemine bakıldığında, model seri tamamlayıcısı olan "T" harfi, Türkiye ve Togg'un baş harfini temsil ediyor. T harfinin hemen yanında konumlanan "10" sayısı ise segment tanımlayıcısı olarak "C segmentine" işaret ediyor.
T10'un yanına gelen "F" harfi de gövde tipi tamamlayıcısı olarak fastback kelimesinin baş harfinden esinlenildi. Böylece "T10F" model ismi ortaya çıktı.
YENİ TREND FASTBACK GÖVDE
Otomotiv sektöründe iddialı ve fütüristik tasarımlardan kabul edilen fastback gövde tipi, sedan ve hatchback gövde tiplerinin DNA'sını taşıyor. Ağırlıklı olarak sedan çizgilerine sahip olan fastback otomobillerde, tavandan arka tampona kadar tek bir eğim bulunuyor.
Yan çizgilere dinamik bir şekilde bağlanan farlar da ön tarafa sportif bir görünüm kazandırıyor. T10F'nin ön kısmında, sportif ön panele entegre edilmiş uzun, ince dönüş göstergeleri ile bir Togg imzası olan "bumerang" şeklinde gündüz farları yer alıyor.
Otomotiv markaları özellikle elektrikli yeni modellerinde artık SUV yerine fastback tasarımlara yöneliyor. Gelecek yıllarda da otomobilde yeni gövde tipi trendinin fastback olacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan bakıldığında Togg'un bir sedan otomobil üretmek yerine fastback otomobilli piyasa sürmesi, otomotiv trendlerine doğru yaklaşımının bir işareti olarak görülüyor.
Ayrıca yeni otomobilde, klasik bir otomobildeki aynalardan farklı olarak kamera şeklinde ayna kullanılması dikkati çekiyor.
ÜRETİLECEĞİ PLATFORM
T10F modeli de Türkiye'de geçen yılın mayıs ayında satışa sunulan ve en çok satılan elektrikli otomobil olan T10X gibi Gemlik'teki akıllı tesiste "C platformunda" üretilecek.
Kullanıcıyı merkeze koyan, akıllı yaşam çözümleriyle sürekli internetin içinde olan ve uzaktan güncellemelerle sürekli gelişen ve yeni kalan bir cihaz olarak öne çıkan T10F, uzaktan güncellemelerle (OTA: over-the-air) sürekli kendini yenileyebilen sürücü destek sistemleri sayesinde sürüş güvenliği ve konforunu en üst seviyeye yükseltecek.
TEKNOLOJİ FUARI CES'TE TANITILMA NEDENİ
"Otomobilden daha fazlası" sloganıyla yola çıkan Togg, kendisini bir mobilite markası olarak tanımlıyor.
Ürünlerini, "otomobil" yerine "akıllı cihaz" olarak tanıtan Togg, bu çerçevede, klasik otomobil fuarları yerine teknoloji fuarlarında boy göstermeyi tercih ediyor. Bu kapsamda Togg'un özellikle CES fuarını tercih ettiği biliniyor.
TÜRKİYE'DE SATIŞA ÇIKACAĞI YIL
Doğuştan elektrikli T10F, 2025 yılının mart veya nisan ayında önce Türkiye'de satışa sunulacak. Bu yıl içerisinde T10F'in deneme testleri ve yıl sonunda da deneme üretimleri gerçekleştirilecek.
T10F modelinin de T10X gibi Türkiye'de pazara sunulmasının ardından Avrupa'da satışa çıkması öngörülüyor.
Yeni modelin fiyatı konusu da sosyal medyada en çok merak edilenlerden. Ancak henüz yeni tanıtılan bir model için fiyat açıklanması, hem rekabeti olumsuz etkilemesi hem de henüz üretim maliyetlerinin bugünden belirlenemeyecek olması nedeniyle olası görülmüyor.
Küresel otomotiv markaları da Togg gibi yeni lanse ettikleri modellerin fiyatını araç siparişe hazır hale geldiğinde, piyasanın mevcut şartlarına göre belirliyor.
MENZİL VE BATARYASI
Togg T10F, elektrikli otomobillerin en önemli bileşenlerinden ve tüketici tercihinde belirleyici bir etken olan menzil konusunda daha güçlü şekilde piyasaya girdi. Yeni otomobille sunulan 600 kilometreye varan menzil seçeneği, T10F'i Türkiye'de şu an itibarıyla en yüksek menzilli otomobillerden biri sınıfına soktu.
T10F, RWD (standart menzil arkadan itiş), RWD (uzun menzil arkadan itiş) ve çift motorlu olmak üzere üç farklı teknik ve iki farklı donanım özelliğiyle pazara çıkacak. 160 kW / 217 beygir güç ve 350 Nm tork üreten T10F, RWD (arkadan itiş), iki farklı batarya seçeneğiyle 350+ ve 600 kilometreye varan menzillere sahip olacak.
T10F'nin 0-100 kilometre/saat hızlanması 4,6 saniye olan, 700 Nm tork üreten çift motorlu AWD (dört çeker) versiyonu ise 530 kilometreye varan bir menzil sunmayı hedefliyor.
Standart menzilli model 52,4 kWh batarya kapasitesine sahipken, uzun menzilli modelde bu kapasite 88,5 kWh'ye çıkacak.
GÜÇ KAYNAĞI OLARAK KULLANILABİLMESİ
T10F, aynı zamanda harici bir güç kaynağı olarak kullanılmasına olanak tanıyan cihazdan elektrikli aletlere enerji aktarımı (V2L) teknolojisine sahip olacak.
Bu teknoloji sayesinde Togg sahipleri akıllı cihazlarını tam anlamıyla üçüncü bir yaşam alanı olarak kullanabilecek. Türkiye'de benzer örneklere sahip bazı otomobillerin güç kaynağı olarak kullanılmasıyla "kahve ve kek" yapılan görüntüler büyük ilgi görmüştü. Ayrıca şubat ayında deprem felaketinin yaşandığı bazı illerde de bu özelliğe sahip otomobiller güç kaynağı olarak kullanılmıştı.
EURO NCAP TESTLERİ
Togg T10F, Euro NCAP programının tüm testlerinden en yüksek seviye olan 5 yıldızı alacak şekilde tasarlandı. Otomobil, 7 hava yastığı, dayanıklı ve sağlam altyapısıyla her türlü yol koşulunda güvenli bir sürüş sağlayacak.
Trafik işareti algılama sistemiyle birlikte çalışan dur-kalk fonksiyonlu akıllı adaptif hız sabitleyici, akıllı şerit takip sistemi ve şeritten ayrılma ikazı gibi özellikler sunacak T10F, "yoğun trafik pilotu" asistan özelliğine de sahip olacak.
Kullanıcılar bu özellikle 15 kilometre/saat hıza kadar olan yoğun trafikte ellerini direksiyondan ayırıp T10F'nin kontrolünde ilerleyebilecek. Bu özellik V2 donanım seviyesine sahip olan akıllı cihazlarda aktif olacak. T10F, yine V2 donanım seviyesinde standart olarak bir çevre görüş kamerası, kör nokta asistanı, sürücü dikkat asistanı, gelişmiş elektronik denge kontrolü ve otomatik park asistanı özelliklerini de kullanıcılar ile buluşturacak.
TRUMORE İLE BAĞLANTILI DENEYİM
Kullanıcılar T10X'te olduğu gibi T10F cihazında da Togg'un mobilite deneyimini yeniden tanımladığı Trumore mobil uygulamasıyla bağlantılı bir deneyim yaşayacak.
Sürücüler, Trumore ile fintek, insurtek, blokzinciri, IoT, yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerle kişiselleştirilmiş, kullanıcı odaklı, akıllı ve empatik bir deneyimin parçası olacak.
YERLİLİK ORANI
Togg'un piyasadaki mevcut modeli T10X yüzde 51'in üzerinde yerlilik oranıyla üretiliyor. Yeni modelle birlikte yerliliğin yüzde 68'lere çıkması bekleniyor.
Öte yandan, bu yıl Türkiye için 45 bin adet, yurt dışı için de 2 bin adet olmak üzere toplamda 47 bin adet T10X üretmeyi planlayan Togg, tedarikçileri ve iş ortaklarıyla görüşerek üretimini artırmayı hedefliyor. T10F'nin pazara sunulmasının ardından marka, takip eden yıllarda aynı DNA’yı paylaşan yeni modellerle 2032 yılına kadar 1 milyon adet doğuştan elektrikli akıllı cihaz üretmeyi planlıyor.
"ZAMANIN RUHUNU YAKALAYAN BİR ÜRÜN"
TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, dünyada sedan modelinin pazar payının küçüldüğünü belirterek, sedan kullanıcılarının da beklentilerini karşılayacak, zamanın ruhunu yakalayan, dinamik, cazibesi yüksek ve daha geniş bir kitleye hitap ettiği için fastback modelini tercih ettiklerini ifade etti.
Karakaş, ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2024'te değerlendirmelerde bulundu.
TOGG'un CES'e katılmasının öneminden bahseden Karakaş, söz konusu fuarın kendileri ve dünyadaki tüm teknoloji şirketleri için büyük bir etkinlik olduğunu, teknoloji şirketlerinin burada bir araya gelerek yeni ürünlerini sergilediklerini ve küresel rekabete nasıl hazırlandıklarını anlattıklarını söyledi.
Karakaş, TOGG'un CES'e bu yıl üçüncü kez katıldığını anımsatarak, fuara ilk katılımlarında TOGG markasını ve stratejik hedeflerini sergilediklerini ve geçen sene de "bir otomobilden fazlası" sloganı doğrultusunda tüm dijital platformlarını anlattıklarını aktardı. Bu sene ikinci akıllı cihazlarını sergilediklerine işaret eden Karakaş, bunun yanı sıra Togg'un tüm ürünleri ve teknolojilerini tüm dünyaya gösterdiklerini kaydetti.
"GENİŞ BİR KİTLEYE HİTAP EDECEK"
Karakaş, ikinci akıllı cihazlarında fastback tercihlerinin nedenine değinerek, "Dünyada klasik alandaki sedanın pazar payları küçülüyor. Türkiye hala en büyük pazarlardan bir tanesi. Diğer taraftan elektrikli araçların da daha fazla stil ve dinamik çizgiler açısından liftback, fastback, coupe tarzına geçtiğini görüyoruz." diye konuştu.
Sedan kullanıcılarının beklentilerini de karşılayacak bir tasarım gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karakaş, 2019'da ilk gösterimi yapılan modelin bu yıl daha gelişmiş bir versiyonunun sergilendiğini aktardı. Karakaş, "Zamanın ruhunu yakalayan, dinamik, cazibesi yüksek ve daha geniş bir kitleye hitap edecek bir ürünle geldik." dedi.
T10F olarak adlandırılan fastback modelinin piyasaya çıkma tarihine ilişkin de bilgi veren Karakaş, "Kuvvetle muhtemel 2025'te sertifikasyonu tamamlamamıza bağlı olarak pazara girmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
"47 BİN ADET T10X'İN TESLİM EDİLMESİ HEDEFLENİYOR"
Karakaş, Türkiye'de geçen yıl yollara çıkan T10X modelinin üretim kapasitesine de değinerek, geçen sene martta ön siparişe çıktıklarında 177 bin ile beklentilerinin üzerinde bir rakamla karşılaştıklarını belirtti.
Bu sayının üretim adetlerinin 13 katı olduğunu kaydeden Karakaş, "20 bin adedin üretimini tamamlamış ve teslim etmiş olmanın rahatlığıyla, gururuyla 2024'e giriyoruz. 2024'teki iş planımız 47 bin civarında, bunun cüzi bir kısmını ihracat için düşünüyoruz" dedi.
"AVRUPA'YA İHRACAT ALMANYA'DAN BAŞLAYACAK"
Karakaş, Türkiye'de inovatif bir satış yöntemiyle piyasaya çıktıklarını belirterek, Trumore uygulaması aracılığıyla satışları gerçekleştirdiklerini, bu yenilikçi yaklaşımın kullanıcılara kendi ihtiyaçları doğrultusunda seçim yapma imkanı sağladığını, bu sene de satışlara aynı şekilde devam edeceklerini anlattı.
İhracat için de çalışmalarına geçen yıldan itibaren başladıklarını dile getiren Karakaş, "Avrupa'ya girmek istiyoruz, bu senenin sonunda Almanya hedefimiz. Almanya'daki yapımızı oluşturuyoruz. Almanya pazarına girmek istiyoruz. Bu senenin sonunda girmiş olacağız" diye konuştu.
"BATARYA HÜCRESİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANDI"
Batarya üretimleri ile Türkiye'deki şarj alt yapısından da bahseden Karakaş, şarj altyapısının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sağladığı teşviklerle ivme kazandığını kaydetti.
TOGG'un kendi markası Trugo ile de batarya üretimini gerçekleştirdiğini belirten Karakaş, 505 adet hızlı şarj cihazlarını yerleştirdiklerini, bunların 180 ve 300 kilovat gücünde cihazlar olduğunu ve 88 kilovatlık bir bataryanın yarım saatin altında doldurulabildiğini aktardı.
Karakaş, Trugo ile yüzde 100 yenilenebilir enerji de sunduklarına işaret ederek, "Günümüzde hem enerji dönüşümü hem de kullanıcıların artık çevre bilincinin artmasıyla bunun üzerindeki beklentiler çoğalıyor. Batarya hücresini de kendiniz yapmaya başladığınız zaman aracın içerisindeki en değerli ürünlerden bir tanesinin maliyetine, teknolojisine vakıf oluyorsunuz. Şu an biz teknolojisine vakıfız, 2026'dan sonra hücresini de Türkiye'de üretmeye başlayacağız, şimdiden geliştirmek için çalışmalarımıza başladık" diye konuştu.
Teknolojinin Türkiye'de gelişmesi ve tedarikçilerin yeni nesil araçlara doğru yönelmesinde oldukça önemli olduğunu düşündükleri bir dönüşüm yaşadıklarını anlatan Karakaş, "Ülkemizi aynı zamanda batarya konusunda Avrupa'nın enerji merkezlerinden birisi yapma yolundayız" ifadelerini kullandı.