Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Elon Musk ve Oprah Winfrey başta olmak üzere pek çok ünlü isim, zayıflama iğnesi kullanarak zayıfladıklarını açıkladı. Bu açıklamalar üzerine zayıflama iğnelerine talep de arttı ama uzman önerisiyle kullanılmayan iğneler sağlık endişelerini de beraberinde getirdi.

İlk olarak Tip 2 diyabet için geliştirilen bu ilaç, yakın zaman önce obezite tedavisinde de kullanılmak üzere Amerika ve Avrupa İlaç Daireleri tarafından onay aldı. Obeziteli bireylerde kilo kaybına yol açan bu enjekte edilebilir ilaçlar, obezite sınırında olmayan bireylerce gelişigüzel kullanıldığında bazı sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor. Türkiye'de ruhsat alan ancak henüz kullanımı olmayan zayıflama iğneleri, yurtdışından getirtilebildiği gibi bazı eczanelerce el altından satılıyor.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, "Bu ilaç mutlaka ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı. Önerdiğimiz hasta grubu obeziteli hastalar, yani Vücut Kütle İndeksi (VKİ) 30 ve üzerinde olan hastalardır. Ayrıca VKİ 27’nin üzerinde ve eşlik eden tansiyon yüksekliği, kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, uyku apnesi gibi komplikasyonları olan bireylerde de kullanılabilir" dedi.

HEM İNSÜLİNİ DÜŞÜRÜYOR HEM DE KİLO VERDİRİYOR

Bu ilaç normalde kişinin bağırsağından salgılanan bir hormonun türevidir. Bu hormon ince bağırsaktan salınmakta olup başta pankreastan insülin salgılatmak ve mide boşaltımını azaltmak gibi etkilerinin yanında beyindeki iştah merkezlerinde iştah baskılayıcı etki yapmaktadır. Bu etkiler sayesinde hem insülin salgılanmasını artırarak kan şekerini düşürür hem de kilo kaybına yol açar. Bu hormonun diyabetli hastalarda diyabetli olmayanlara göre daha düşük olduğu gösterilmiştir. İlacın başta ortaya çıkma amacı da bu hormonun yerine koyulması yoluyla kan şekerinin kontrol edilmesidir. Ancak daha sonra kilo vermeyle ilgili etkiden dolayı obezite tedavisinde kullanım çok daha ön plana çıkmıştır" dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ