Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sevinç İnönü'ye "mal kaçırma" davası

        Banka borcundan kurtulmak için malvarlığını saklamakla suçlanıyor

        Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü'den 2.8 milyon dolarlık borcunu tahsil edemeyen Emlakbank, İnönü'nün Ankara Çankaya'daki gayrimenkulunü kendi kurduğu Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı'na bağışlamasını "mal kaçırma girişimi" olarak nitelendirdi ve "tasarrufun iptali" davası açtı. İnönü'nün gayrimenkulüne "ihtiyati haciz" konuldu.

        Yüksel KOÇ - CNA (ÖZEL)

        Sevinç İnönü, abisi Hasan Selim Sohtorik'in sahibi olduğu Sohtorik Denizcilik ve So-Trans Denizcilik şirketlerinin 1997 ve 1998'de Emlakbank'tan çektiği 13 milyon 390 bin ve 1 milyon 950 bin dolarlık kredilere abisi ile birlikte kefil oldu.

        Hâlâ 2.8 milyon YTL borçlu

        Kredi borçlarını tahsil edemeyen Emlakbank adına şirket avukatları, 1999'da hem krediyi kullanan şirketler hem de kefiller Sevinç İnönü ve Hasan Selim Sohtorik'e noter ihtarı çekti. Banka, borçlular aleyhine icra takibi başlattı. 10 yıllık süreç sonunda bankaya toplam 2 milyon 874 bin YTL borcu bulunan Sevinç İnönü, Ankara Çankaya'daki gayrimenkulünü 28 Nisan 2008'de kendi kurduğu Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı'na bedelsiz olarak bağışladı.

        Erdal İnönü'den miras kalanlara da takip

        Emlakbank avukatları ise Sevinç İnönü ile Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı aleyhine tasarrufun iptali davası açtı. Dava dilekçesinde Sevinç İnönü aleyhindeki icra takibinin kesinleştiği hatırlatılarak "Kesinleşmiş icra dosyalarından borçlu-davalı Sevinç İnönü adına kayıtlı ve ayrıca murisi Erdal İnönü'den intikal eden gayrimenkullerin haczi için talimat yazılmıştır. Ancak Sevinç İnönü'nün Ankara Çankaya'daki gayrimenkulü, 28 Nisan 2008 tarihinde diğer davalı Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı'na bağışladığı, bu nedenle talebimizin uygulanamadığı bildirilmiştir" denildi.

        Banka avukatlarının dilekçesinde şu noktalara dikkat çekildi:

        "Borçlu Sevinç İnönü bankaya karşı yüklü miktarda borç altına girmiş ve bu borçların tahsili amacıyla yapılan icra takipleri kesinleşmiştir. Ancak borçlu bugüne kadar borçlarını ödeyememiş, bir başka deyimle borçlarını ödemekte acze düşmüştür. Ayrıca açık bir kötü niyet göstererek bankayı zarara uğratmak amacıyla muvazaalı (anlaşmalı) olarak taşınmazları bedelsiz bir şekilde kurucusu ve yöneticisi vakfa bağışlamıştır. İyi niyetli bir şahıstan ve basiretli bir tacirden beklenilmeyecek iş ve işlemlerle mevcudunu eksiltmek maksadıyla kurucusu olduğu vakfa devir yapıp muvazaalı tasarrufta bulunmuştur."

        "Böyle bir tasarrufun kötü niyetle ve alacaklı bankadan mal kaçırma gayesiyle yapıldığı aşikar bir durumdur. Çok büyük miktarda borç altına giren bir şahsın mevcut mallarında bu şekilde tasarrufta bulunması ve mevcudunu bu şekilde bağışlama yolu ile eksiltme yoluna gitmesi kanuna aykıdır."

        Gayrimenkul haczedildi

        Hâlâ Sevinç İnönü'den 2 milyon 874 bin YTL alacaklı bulunduğunu hatırlatan banka, alacağının tahsili için vakfa devredilen Çankaya'daki gayrimenkulün üzerine ihtiyati haciz konularak, tasarrufun iptali ile gayrimenkulün satılarak parasının tahsilini istedi. Mahkeme, ilk olarak gayrimenkulün üzerine ihtiyati haciz koydu.

        Aynı kredi borcu nedeni ile Sevinç İnönü'nün Bebek'teki dairesi ve Anadolu Hisarı'nda oturduğu yalı için de "tasarrufun iptali" davası açılmıştı. Sevinç İnönü, bankanın 2000'deki icra takibinden önce sahibi bulunduğu dairesi ile yalısını Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı'na bağışlamış, banka da alacağını tahsil edebilmek amacıyla tasarrufun iptali davası açmıştı. Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, bağışlamanın borcun doğumundan önce çıktığı gerekçesi ile bankanın talebini reddetti. Yargıtay, "Borçlular kötü niyetlidir" diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yerel mahkeme kararında direndi, dosya bu kez Yargıtay Genel Kurulu'na gitti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa