Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika: UEFA'ya Merih Demiral tepkileri çığ gibi büyüyor | Son dakika haberleri

        Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA), A Milli Futbol Takımı oyuncusu Merih Demiral'a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılandığını açıkladı.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, "UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncumuz Merih Demiral'a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz. Uluslararası spor karşılaşmaları toplumları ve ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için tertip edilmektedir. Yurt içinde ve yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızda derin bir hayal kırıklığı yaratan bu karar, bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı ön yargılı davranma eğiliminin giderek arttığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirmiştir" denildi.

        Mehmet Büyükekşi'den UEFA'ya tepki
        Haberi Görüntüle
        REKLAM

        UEFA'nın kararına diğer tepkiler de şöyle...

        CEVDET YILMAZ: KARAR KABUL EDİLEMEZ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Milli futbolcumuz Merih Demiral'a UEFA'nın 2 maç men cezası kararı kabul edilemez. Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

        Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, UEFA Disiplin Kurulunun, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesine tepki gösterdi.

        Kararı "kabul edilemez" olarak nitelendiren Yılmaz, şunları kaydetti:

        "Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz. Futbolun heyecanı ve güzelliği ön yargılı kararlarla gölgelenmemelidir."

        KURTULMUŞ: BARIŞ VE DOSTLUK İKLİMİNİ ZEDELEMEMELİ

        TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabındaki paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

        REKLAM

        Millî futbolcumuz Merih Demiral için UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen kararı kınıyorum. Bu ceza, çifte standartlı, ön yargılı bir anlayışın neticesidir. Maksadını aşan bu karar, EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gölge düşürdüğü gibi sporun barış ve dostluk iklimini de zedelemektedir.

        ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ: HAKSIZ BİR KARAR

        Bakan Tunç, UEFA'nın milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç men cezası vermesine ilişkin soru üzerine, futbolcunun yaptığı işaretin yasak olmadığını belirtti.

        Bütün dünyada futbol maçlarında, futbolcuların sevinçlerini kendi istedikleri şekilde gösterdiğini dile getiren Tunç, şunları söyledi:

        "Bu bir siyasi simge değil. Bozkurt simgesini göstermesi, seyircilerin ona yönelik sevgisine karşı, cevap vermesi çok normal. Karar çok yanlış, haksız bir karar. Kabul edilebilecek bir karar değil. Maalesef UEFA burada çok haksızca bir karar aldı ve çok büyük bir hata yaptı. İnşallah Hollanda'yı yenerek bunun cevabını vereceğiz. Merih orada oynayamasa bile arkadaşlarının cevabı bütün dünyanın, Avrupa'nın gözü önünde vereceklerine inanıyorum."

        Tunç, bu tür yanlış kararların verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Spor, kardeşlik, dostluk, barış. Avusturya maçında Merih'in oyunu hepimizin gönlünde taht kurdu. Dolayısıyla yanlış bir karar. Bu kararı telafi etmenin yolu inşallah Hollanda karşısında galip gelmek, yarı finale kalmak, 2 maçtan sonra da finalde Merih'in gollerini seyretmek. İnşallah o noktaya da gelir. Millilerimizle gurur duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da maçta olacağını öğrendik. Büyük bir coşkuyla takımımıza dua ediyoruz. Rabbim ayaklarına taş değdirmesin. İnşallah başarılı bir futbolla bunun cevabını vereceklerdir." ifadelerini kullandı.

        ÖMER ÇELİK: SİYASİ BASKI GÖLGESİ DÜŞMÜŞTÜR

        UEFA'nın 2024 Avrupa Şampiyonası'nda oynanan Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle milli futbolcu Demiral'a 2 maç ceza vermesine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu.

        Çelik şu değerlendirmeyi yaptı: UEFA Disiplin Kurulu’nun milli futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi son derece hatalı bir karardır. UEFA kararı açıklanmadan önce belirli mahfillerde kararın yayınlanması, bu kararın belirli baskı gruplarının etkisi ile alındığı göstermektedir. UEFA’nın bu kararı, futbolun üzerine siyasi baskı gölgesi düşürmüştür.

        ÖZGÜR ÖZEL: EN GÜZEL YANIT YARIN VERİLECEK

        CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "UEFA’nın milli futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi, hakkaniyetle bağdaşmayan siyasi bir karardır. İtirazımızla bu kararın düzeleceğini umuyoruz. Karar ne olursa olsun Milli Takımımız bu tutuma en güzel yanıtı yarınki müsabakada verecektir" ifadelerini kullandı

        REKLAM

        BAHÇELİ: UEFA AYIPLI KARARI GERİ ALMADAN TAKIMIMIZ SAHAYA ÇIKMAMALI

        UEFA’nın, Türkiye-Avusturya futbol müsabakasında attığı golden sonra Bozkurt işaretini haklı gurur ve sevinç içinde paylaşan Milli Futbolcumuz Merih Demiral’la ilgili aldığı iki maç men cezası, üstelik itiraz yolunun kapatılması tasvibi ve tahammülü imkansız skandal bir karardır. Aynı zamanda ırkçı ve faşizan eğilimlerin UEFA’ya nüfuz etmesi utanç duyulacak bir ilkelliktir. Bozkurt simgesi Türklüğün varoluşsal onuru, geçmişle geleceği buluşturan ortak değeridir. Nitekim bu değere hazımsızlık gösterilmesi Türk milletine beslenen iflah olmaz husumetin ve Türk tarihini karalama rezilliğinin iğrenç bir tezahürüdür. UEFA, bazı ülkelerin futbolcularıyla ilgili verdiği benzeri kararlarda oldukça geniş görüşlü ve hoş görülü yaklaşmasına rağmen sırayı bir Türk futbolcu aldığında nefretini gizleyememiştir. Dünya futboluna kara bir leke sürülmüş, 2024 Avrupa Şampiyonası’na gölge düşmüştür. Ancak çılgın Türkler her engeli aşacak azim ve inançtadır. A Milli Futbol Takımımızın arkasında 85 milyon Türk vatandaşı dua, destek ve tezahüratıyla ayaktadır. Geldiğimiz bu aşamada Türk milletinin tarihi mirasına apaçık saygısızlık yapan UEFA, bahse konu ayıplı kararını geri almadan A Milli Futbol Takımımızın Hollanda karşılaşmasına çıkmaması ve bir hak olan demokratik protestosunu bu şekilde göstermesi ahlaki ve milli nitelikli bir beklentidir. UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda’nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır. Boyun eğerek, taviz verilerek, teslim olarak kazanılacak bir başarı her manada hezimet ve zilletin makyajlanmasıdır. Merih evladımızın ve bütün milli futbolcularımızın sonuna kadar yanındayız. Biriz, beraberiz, hep birlikte Türkiye’yiz, Türk milletiyiz.

        BAK: HAKKIMIZI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

        Sosyal medya hesabından bir mesaj yayımlayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "UEFA'nın, hukukî hiçbir dayanağı olmayan, bütünüyle siyasi olduğuna inandığımız haksız ve yanlı kararını kınıyoruz. Ülkemize ve millî futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukukî yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Futbolcularımıza inanıyoruz. Onlar da gereken cevabı yeşil sahada verecektir!" ifadelerine yer verdi

        BOLAT: GÖLGELENMEMELİDİR

        Ticaret Bakanı Ömer Bolat yayımladığı mesajında "UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral’a, tam da hayati bir çeyrek final maçımızın arifesinde verilen 2 maç men cezası kararı, haksız, yasal dayanağı olmayan, adalet duygularını zedeleyen bir karar olmuştur. Bu kararın, adil ve tarafsız bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesini ve savunma dosyasının titizlikle incelenmesini milletçe talep ediyoruz. Futbolun coşkusu, heyecanı, birleştiriciliği, evrenselliği, haksız ve adil olmayan kararlarla gölgelenmemelidir." ifadelerini kullandı.

        KURUM: KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da yayımladığı mesajda şu değerlendirmede bulundu:

        "UEFA’nın milli futbolcumuz Merih Demiral’a verdiği 2 maç men cezası kararı kesinlikle kabul edilemez. Dünya futbol tarihine kara bir leke olarak geçen bu haksız karar, derhal özgürlükçü ve adil bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmelidir. İnanıyorum ki Bizim Çocuklar yarın Hollanda ile oynayacağı maçta UEFA’nın bu kararına en güzel cevabı verecektir."

        DESTİCİ KARARI KINADI

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, UEFA'nın milli futbolcu Merih Demiral'a verdiği 2 maç men cezası kararını kınadı.

        Destici, yaptığı yazılı açıklamada, UEFA'nın verdiği cezaya tepki göstererek, şunları kaydetti:

        "Salı akşamından itibaren bir algı operasyonu çerçevesinde maksatlı haberlerle Merih Demiral'ı cezalandırmaya çalışan bazı Avrupa ülkeleri UEFA'ya baskı yaparak, siyasi bir karara imza attırdılar ve milli oyuncumuz Merih Demiral 2 maç men cezası aldı. Bu kararı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Diğer ülke futbolcularının, gayriinsani ve gayriahlaki davranışları bile benzer bir cezaya konu olmazken, Türk milletinin simgesi olan bozkurt işaretine ceza verilmesi, Türk düşmanlığının açık bir göstergesidir."

        Mustafa Destici, kasıtlı ve hukuki olmayan cezalarla A Milli Futbol Takımı'nın şampiyonluğa yürüyüşünü durdurmaya çalışanların emellerine ulaşamayacaklarını vurgulayarak, gereken cevabın yarın akşam sahada verileceğini belirtti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa