Z kuşağının kendi gizli dili mi var yoksa biz mi yaşlandık?
Sosyal medyada mesajlaşmadan şakalaşmaya kadar Z kuşağı dışında kimsenin anlamadığı bir dil kullanılıyor. Bu yeni jargonun Türkçemizi mahvedeceğini düşünen pek çok insan var. Öte yandan bu kelime dağarcığı aslında dilin kendisini değiştirmiyor ya da yozlaştırmıyor, aksine geliştiriyor diyen araştırmalar da mevcut.
ABONE OLEvdeki ergenin tek görevi, kılık kıyafetten müziğe, hayat görüşünden dili kullanma biçimine kadar ebeveynlerinin yaptığı her şeyi reddetmekmiş gibi görünür.
Evde bir ergen bulunması yabancı bir ülkeye uyanmışız hissi veren, daha önce hiç duymadığımız ama sürekli kendini geliştiren bir dile maruz bırakır. Sorup öğrenebilirsiniz ya da metnin akışına göre bilmediğiniz kelimenin anlamını tahmin ederek stratejiler geliştirebilirsiniz. Aynı yeni bir dili öğrenirken öğretmenlerin tavsiye ettiği gibi.
Çünkü "ergeninizin dilinden anlamak" diye bir konu var. Sosyal medya bu tip konularda akıl öğreten videolarla dolu. Her konuşmanızda gözlerini devireceğine, kullandığı yeni nesil kelimeleri, argo ifadeleri, kısaltmaları anladığınızı ya da doğru kullandığınızı görürse size en azından istemese bile saygı gösterecektir. Çünkü cool olmak bunu gerektirir.
Yaratıcılığın dile etkisi
Yaratıcı dil kullanma konusunda gençlerin üzerine yoktur. Her nesilde ergenlerin kullandığı dil, deyim yerindeyse “güzel bir boşluğu doldurur”. Bu dil akranlarıyla iletişim kurmak için, sosyalleşmek için, derdini kısaca anlatmak için, en önemlisi en yaratıcı çağlarında dil keşfi yapıp kelime türettikleri için gerekli ve faydalı. Çağımızda sosyal medya ve teknoloji sayesinde kısa sürede herkesin diline dolanıyor bu ergen argosu.
Herkes ergen oldu. Bizler kitsch, geyik, moruk kelimelerini ve bir eylemi ifade eden trip atmak, kıl olmak, gaza gelmek, darlamak, gıcık olmak, yardırmak kelimelerini icat ettik, yeni nesil ise boş yapma, sal beni, mezuna kalmak, görüldü atmak gibi kısa ve net ama çok şey anlatan, boşluk dolduran kelimeler icat ettiler. Birazdan bu ergen sözlüğüne ve anlamlarına bakacağız.
Dilbilimciler buna ne der emin değilim ama bu olaya neresinden bakarsanız bakın icattır. Bu ergen argosu ya da jargonu her şeyi kendilerinin bildiğini zannettikleri küstahlık da içerir. Her nesilde istisnasız vardır bu. Bizden büyük nesil kafa ütülemek, iyi eğitim almış okumuş anlamında hafız, daha da eskiler başıbozuk derlermiş...