Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika: Kültür Bakan Yardımcısı Haluk Dursun kaza geçirdi

        Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Bitlis’ten Van’a gelirken içinde bulunduğu aracın şarampole devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

        Alınan bilgilere göre, kaza, Bitlis’in Adilcevaz ilçesiyle Van’ın Erciş ilçesini arasındaki Bayraklı Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Bitlis’in Ahlat ilçesinde çeşitli ziyaretlerde bulunduktan sonra Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine geçmek üzere Van’a gelirken içinde bulunduğu 27 AA 348 plakalı aracın kontrolden çıkarak şarampole devrilmesi sonucu Bakan Yardımcısı Dursun hayatını kaybetti. Beraberindeki 3 kişi de yaralandı.

        Yaralılar Erciş Devlet Hastanesine kaldırıldı. Dursun’un cenazesi de aynı hastanenin morguna kaldırıldı.

        Van'da yaptığı trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Prof. Dr. A. Haluk Dursun, tarih, kültür ve İstanbul konusunda çok önemli çalışmalara imza atmış değerli bir bilim insanıydı.

        REKLAM

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Haluk Dursun'un vefatının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir taziye mesajı yayınladı.

        Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi:

        Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun Beyefendi'nin bir trafik kazası sonucu vefat ettiğini teessürle öğrendim. Birçok alanda ülkemize eşsiz hizmet ve katkıları olan Haluk Dursun'a Allah'tan rahmet, ailesine ve Milletimize başsağlığı diliyorum.

        "SADIK BİR HOCA VE DOSTTU"

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Haluk Dursun'un vefatına ilişkin bir mesaj yayınladı. Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Van'ın Erciş ilçesine giderken elim bir trafik kazasında hayatını yitiren Kültür Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Haluk Dursun'a Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.Güzel bir insan, iyi bir ilim adamı, sadık bir hoca ve dosttu.Mekanı cennet olsun." ifadelerine yer verdi.

        SULTAN AHMET CAMİİ'NDE TÖREN DÜZENLENECEK

        Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Erciş ilçesinde otomobilin devrilmesi sonucu meydana gelen kazada yaralanan hastaları ziyaret etmek ve kazada hayatını kaybeden Bakan Yardımcısı Dursun için düzenlenecek uğurlama törenine katılmak üzere Van’a geldi.

        Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Ferhat Küçük’ü ziyaret eden Bakan Ersoy, ardından hastane çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tahlisiz bir kaza yaşandığını ifade eden Bakan Ersoy, “Görev başında çok değerli bir dostumuzu, çok yakın mesai arkadaşımızı kaybettik. Yaralılarımız da var. Ağır yaralılarımız da var. Bir tane hastamızın durumu çok ağır kendisini ambulans uçağıyla Ankara’ya alıyoruz. Diğer yaralılarımız da ağır ama durumu kritik değil. Öncelikle ailesinin başı sağ olsun mekanı cennet olsun. Cenazeyi bu akşam özel uçakla İstanbul’a alıyoruz. Yarın Sultan Ahmet Cami'nde bir tören olacak” dedi.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN TAZİYE TELEFONU

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde,Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dursun'un vefatındanduyduğu üzüntüyü dile getirerek, Ersoy'a başsağlığı diledi.

        SAĞLIK BAKANLIĞI 2 AMBULANS UÇAK GÖNDERDİ

        Kazanın ardından Erciş ilçesine giden Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesinde yetkililerden bilgi aldı.

        Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Bilmez, Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un bazı etkinliklere katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geldiğini anlattı.

        Dursun'un Ahlat ve Adilcevaz'daki incelemeleri sonrası Erciş'e geldiğini aktaran Bilmez, şunları kaydetti:

        "Erciş'e gelirken saat 16.20 civarında Bayraklı köyü yakınlarında aracın tek taraflı mucura kaptırılmasıyla kaza gerçekleşiyor. Olay 112'ye düştükten 12 dakika sonra sağlık ekipleri olay yerinde yaralılara müdahale etti. Tüm müdahalelere rağmen Haluk hocamız hayata geri döndürülemeyerek vefat ediyor. Allah rahmet eylesin. Diğer yaralılarımız Erciş Devlet Hastanesine nakledildi. Buradaki ilk müdahalenin ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevkleri yapıldı. Sağlık Bakanlığından 2 ambulans uçak ilimize gönderildi. İhtiyaç olması halinde yaralılarımız İstanbul veya Ankara'ya sevk edilecek. Kültür ve Turizm Bakanımız özel uçakla geliyor. Cenazemizi akşam İstanbul'a uğurlayacağız. Haluk hocamız, Türk milletinin değerli bir bilim insanı ve kültür adamıydı. Milletimizin başı sağ olsun."

        AHMET HALUK DURSUN KİMDİR?

        Kültür Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, 1957 yılında Kocaeli'nin Hereke ilçesinde doğdu. Galatasaray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Son Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi bölümünü tamamlayan Dursun, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak akademik hayatına başladı.

        Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktorasını Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim dalında tamamlayan Prof. Haluk Dursun, "Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyet Tarihi" sahasında tarih doçenti oldu. Dursun daha sonra Fen Edebiyat Fakültesi'nde Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim dalında profesörlük ünvanı aldı.

        REKLAM

        BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTI

        Akademik çalışmaları yanında kamusal ve bürokratik alanda da önemli faaliyetleri bulunan Prof. Dursun, İBB Kültür AŞ. Genel Müdür Danışmanı olarak Miniatürk Projesi’nin hazırlanmasında görev aldı. İçişleri Bakanlığınca Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun Yönetim Kurulu Üyeliğine atanan Dursun, 2005-2006 VE 2011 tarihlerinde aynı kurumda Başkan Vekilliği görevini yaptı.

        AYASOFYA MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI

        2007 yılında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü vekili olarak görev yaptı. 2006-2012 yılları arasında Ayasofya Müzesi Başkanlığını yürüten Dursun, 2009- 2011 yıllarında Ayasofya Müzesi Müdürlüğü görevini de üstlendi. 2012 Temmuz ayı itibarıyla getirildiği Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü görevini 2014 ortalarına kadar yürüttü. A.Halûk Dursun, Ayasofya ve Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki görevlerinde de birçok etkinlik ve düzenlemeye imza atmış, tarihi yapıların kültürel ve tarihsel dokusunu ön plana çıkaran çalışmalara yoğunlaştı.

        REKLAM

        KÜLTÜR BAKAN YARDIMCILIĞI GÖREVİNE GETİRİLDİ

        2012-2014 yılları arasında İstanbul Topkapı Sarayını Sevenler Derneği Başkanlığı görevine seçilen. A.Haluk Dursun, 2014 Temmuz ayında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmış, 2016 yılı Nisan ayında emekliliğini isteyerek görevinden ayrılmıştır. Prof. Dursun son olarak Kültür Bakan Yardımcılığı'na getirilmişti.

        OSMANLI UZMANI, İSTANBUL AŞIĞI

        Habertürk'ten Mehmet Çalışkan ve Mehmet Şimşek'in derlediği bilgilere göre Prof. Dr. Haluk Dursun akademik makalelerin yanı sıragünlük gazete ve dergilerde Osmanlı, kültür-sanat ve İstanbul'la ilgili yazılarıyla da öne çıktı. Öğrencileri ile sık sık İstanbul ve Osmanlı coğrafyasında geziler düzenledi. Gezilerden notları okurlarıyla buluşturdu. Dursun bu gezilerini kitaplaştırarak kültür dünyasına sundu.

        TUNA'DAN BOĞAZİÇİ'YE NOTLAR...

        Prof. Haluk Dursun'un en bilinen kitapları şunlar: Tuna Güzellemesi, Boğaziçi'nde Kırk Yılım, Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri, Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk, İstanbul'da Yaşama Sanatı, Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları...

        AĞAÇLARIN TEK TEK ÖLÇÜSÜNÜ BİLİRDİ

        İstanbul aşığı Haluk Dursun, her fırsatta İstanbul ve Boğaziçi gezileri düzenliyordu. Dursun öylesine İstanbul aşığıydı ki, şehirde bulunan anıtsal ağaçların ölçülerini tek tek sıralayacakkadar bu işe tutkuluydu...İstanbul'a dair bu bilgileri 'İstanbul'da Yaşama Sanatı' adlı kitabıyla ölümsüzleştirdi. Dursun, İstanbul'da en güzel güneş batımından, ayın doğuşunu nerelerde izleneceğini iyi bilenlerdi. Osmanlı coğrafyasını da çok iyi bilen Dursun'un her gittiği şehirden bir taş getirerek koleksiyon yapması, evinin bahçesinde nesli tükenmekte olan kültürel miras ırklarından Denizli Horozu, Gerze Hacı Kadın Horozu, Sakız Koç'u gibi hayvanlar beslemesi onun çok yönlü kişiliğine dair ipucu vermekteydi.

        İSTANBUL'UN KUŞLARI, BALIKLARI VE FLORASI

        İstanbul'un kuşları, balıkları ve bitki örtüsüne ait uzman isimlerden biri olan Prof. Haluk Dursun, Mayıs ayında İstanbul'un hangi semtinde bülbül öttüğünden, şehri çepe çevcreleyen bitkilerin Osmanlı İstanbul'un da hangi ihtiyaca karşılık geldiğine, hangi mevsimde hangi balığın tüketilmesi gerektiğinden Osmanlı mutfağına değin birçok konuda bilgi sahibiydi.

        YİYECEK KÜLTÜRÜNDEN YEMEK PROGRAMINA

        İstanbul'un yeme içme kültürüyle ilgili de kuşatıcı yazıları bulunan Haluk Dursun, geçmişte bir televizyon programında yemek programlarına da imza atmıştı. Dursun sözkonusu programda bir zamanlar tadı damağımızda kalan yemeklerin tarifini yapıyordu.

        MİMARİDEN MUSİKİYE

        Haluk Dursun, Osmanlı coğrafyasında bulunan mimari eserleri en ince ayrıntısına kadar bilen bir kimlikti. Dursun, mimarinin yanısıra dini musikiye de hakimdi. İstanbul'da icra edilmekte olan dini musikinin önde gelen isimlerini tek tek tanır ve kaybolmakta olan bu alanla ilgili kuşatıcı bilgiler vermekteydi.

        SON OSMANLILAR VE AZINLIKLAR

        İstanbul'da halen yaşayan Osmanlı bakiyesi azınlıklar ve aileler hakkında en ince detayına kadar bilgi sahibi olan Dursun, Boğaziçi'ndeki yalıları ve sahipleriyle ilgili de en güncel malumata sahip olan ender kişilerdendi.

        DONANIMLI BİR KÜLTÜR İNSANI

        Dursun çok donanımlı bir kültür insanıydı. Yakın geçmişte bir televizyon kanalında tarih sohbetlerinde yer almış ve geçmişten günümüze tarihin ışığındaki meselelere kuşatıcı tespitler yapmıştı.

        PROF. HALUK DURSUN'UN SON 1 AYDA SÖYLEDİKLERİ.

        'Biz hep Kato Dağları'nda dolaşıp, Faraşin Yaylası'nda yaylayacağız... Şunu herkes bilsin ki; Kuzuları daima kollayıp çakallara kaptırmayacağız.' (19 Temmuz)

        'Sevgili Gençler, Türkiye sadece kıyılar ve plajlardan ibaret değil... Anadolu'da bu sene sular bir başka çağlıyor... Göller ve dereler de sizi çağırıyor.. Rafting, dağcılık, doğa yürüyüşleri için haydi dağlara, yaylalara.' (21 Temmuz)

        'Pervari'nin neyi meşhur? Dünya tatlısı balı, cevizi, üzümü, kilimi diyenler çıkabilir. Onlar öyle bilsinler.. Çarşıda yürürken gördüm ki ayağa kalkarak selam verip alan, hatır soran, hatırlı bir halkı var. İşte kadim Anadolu kültürü budur. Onlara selam olsun... Helal olsun.' (22 Temmuz)

        'Bingöl Yedisu, Van Çatak incelemelerinden sonra çat kapı Erzurum'un Çat İlçesine, oradan da Karayazı'ya geçtik. Memleketin kara yazısını değiştirmek için durmadan koşturmalıyız... "Biz hep birlikte Anadolu'yuz.'

        (23 Temmuz)

        'Milletimizin kurtuluş, Cumhuriyetimizin ise kuruluş senedi olan Lozan Barış Antlaşmasının 96. yıl dönümü kutlu olsun. Milli Mücadelemizin ve Erzurum Kongresi'nin 100. Yılında Bakanlık olarak Anadolu Tarih ve Kültür Birliği anlayışıyla çalışmaya devam ediyoruz.'

        '18 yaş üstü Türkiye'de eğitim gören gençlerimiz, 1 yıl boyunca bakanlığımıza bağlı tüm müzeleri sınırsızca gezebileceğiniz müze kart sizler için sadece 30 TL (25 Temmuz)

        'Bir yabancı Topkapı Sarayı Müzesi'ne 72 liralık bilet ile tek giriş yaparken, Türk vatandaşları 70 liralık müze kart ile bakanlığımıza bağlı tüm müzelere yıl boyunca sınırsız girebiliyor. Müzelere yabancı kalmayın!' (25 Temmuz)

        Anadolu'muzun en önemli arkeolojik alanlarından birisi olan Laodikeia yakında adını daha çok duyuracak. Celal Şimşek Başkanlığında kazı ve restorasyon çalışmaları tüm hızı ile devam ediyor. Onlar hem kazıyor, hem de yazıyorlar... Biz de yanlarındayız.' (7 Ağustos)

        Bugün Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını Conkbayırı'nda rahmetle andık. Vatan onlara minnettardır.' (10 Ağustos)

        'Kuleli Askerî Lisesi tarihî binası (Süvari Kışlası) Bakanlığımıza müze olarak değerlendirilmek üzere tahsis edilmiştir. Bu konuda çalışmalar sürmektedir. Türk Askerî tarihi ve eğitimi açısından büyük öneme sahip bu alan için başka bir kullanım kararı yoktur.' (14 Ağustos)

        'Çanakkale Tarihi Alanında yanan sahanın tekrar ağaçlandırılması konusunda bugün bir değerlendirme ve acil eylem toplantısı yaptık. Bakanlık ve Başkanlık olarak bütün kurumlarla işbirliği içinde konunun takipçisi olacağız.' (15 Ağustos)

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa