Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 735 ilaç piyasada yok! | Sağlık Haberleri

        CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye'de 735 ilacın bulunamadığını ya da erişimlerinde büyük zorluklar yaşnadığını söyledi. TBMM Sağlık Bakanı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında hükümetin ilaç politakalarını eleştiren Özel, Genel Sağlık Sigortası kapsamında SGK tarafından bedeli ödenen ilaçlar listesindeki 735 ilaca erişim sorunu yaşandığını idda etti.

        Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son zamanlarda piyasada bulunmayan ilaç sayısındaki artış ve ilaç fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklanan sorunlarla ilgili yaptığı açıklamada, "Her şeyin ikinci kalitesi olur, ilacın olmaz" dedi.

        Tüm dünyada ilacın vazgeçilemez, ertelenemez, yokluğu yerine başka bir ürün kullanılarak telafi edilemez bir ürün olarak kabul edildiğini belirten Nurten Saydan, "Tüm dünyada geçerli olan sağlık standartlarına göre de ilaç ucuz, ulaşılabilir ve bulunabilir olmalıdır. Ancak son zamanlarda hayata geçirilen uygulamalar yüzünden ülkemizde ilaç bulunabilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. Zira ilacı ucuz tutmak için reel ekonomiye aykırı uygulamalar yapılmaktadır" dedi.

        2004 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonrası Türkiye'de ilaç fiyatlarının Avrupa'daki en ucuz beş ülkedeki fiyatlardan referans alınarak belirlendiğini hatırlatan Saydan, bu beş ülke arasında bulunan ekonomik krizdeki Yunanistan ve İspanya baz alınarak belirlenen bu rakamın da yüzde 40 düşüğü ilaç fiyatı olarak uygulandığını kaydetti. Saydan, "Ülkemizde ilacı en ucuz Avrupa ülkesindeki fiyatın yarısından da ucuza mal etme çabası yüzünden ithalatçı ilacı ithal etmekten, yerli sanayici de üretmekten vazgeçmektedir. Zira istese de üretememekte ve ithal edememektedir. Çünkü yapılan uygulamanın reel ekonomiye uygun hiçbir yanı yoktur. İlacın fiyatını ucuz tutma ve bunun için de ekonomik krizdeki İspanya ve Yunanistan'ı baz alıp oradaki fiyatın da yüzde 40 ucuzunu uygulama çabasının ilaç ve eczacılık sektörü üzerine etkisi çok ağır olacaktır" dedi.

        İLACIN İKİNCİ KALİTESİ OLMAZ

        İlaç ithalatçısı ve üreticilerinin bir ilaçtan kar elde edemediğinde o ürünü getirmeyeceğini, üretmeyeceğini veya yabancı ilaç firmasıysa o ülkeyi terk edeceğini belirten Saydan, "Birçok ilaç firması ülkemiz ilaç sektöründen çekilmiştir. İlaç firmaları, ilacı kalitesi düşük olarak piyasaya veremez. Denetim mekanizmaları bu duruma izin vermez. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar İlaç ülkemizde en iyi denetlenen üründür. TEİS olarak son günlerdeki açıklamaların talihsizlik olduğunu ve yanlış anlaşıldığını düşünüyoruz. Her şeyin ikinci kalitesi olur, ilacın olmaz" dedi.

        İLAÇ, BULUNABİLİR OLMAKTAN ÇIKIYOR

        Eczanelerde bulunamayan ilaç sayısının her gün artmakta olduğunu kaydeden Saydan, "Bulunamayan ilaç listesine devamlı yenileri eklenmektedir. Yurt dışından ilaç getirilmesi aynı taşıma suyla değirmen döndürmeye benzemektedir ve devlete maliyeti oldukça ağır olmaktadır. Her ay 100 milyon liraya yakın para ödenen bu ilaçların çoğunun ülkemizde ruhsatları bulunmaktadır ve bu ruhsatlı hallerinin fiyatları çok düşürüldüğü için ithalatı kesilmiş olup, firmalar tarafından ucuz fiyatları dolayısı ile piyasaya verilmemektedir. Bunun sonucunda da aynı ilaçlar yurt dışından çok daha pahalı fiyatlarla hastalara özel olarak getirtilmektedir.Bunun önlenmesi için ülkemizde ruhsatları olan bu ilaçların fiyatları firmaların ekonomik faaliyetini sürdürebilecek makul seviyeye çekilmesi ve piyasada bulunabilir hale getirilmesi acilen sağlanmalıdır" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa