Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Dünyaya canlı yayın yaptılar | Sağlık Haberleri

        Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı bir ilki gerçekleştirerek ameliyathaneden dünyaya canlı ameliyat yayını yapmaya başladı.

        Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Esinler, canlı yayın sayesinde ameliyatları yüzlerce kadın doğum uzmanı ile aynı anda paylaşma fırsatı bulduklarını vurguladı.

        Video ve ses kalitesinin son derece yüksek olduğu yayınlarla, katılımcıların ameliyata sesli ve yazılı olarak interaktif katılabilmeleri sağlanıyor. Esinler, şimdiye kadar Total LaparoskopikHisterektomi+BSO, Laparoskopik Sakral Histerokolpopeksi, Total Laparoskopik Histerektomi+BSO ve Kuffprolapsusu için sakrospinözligament süspansiyonu ameliyatlarının canlı yayınlandığını bildirdi.

        Sistemin, sayısız faydaları olduğunu ve her eğitim kurumunda bulunması gerektiğini belirten Esinler, "Uzmanlık sonrası, uzmanlık ve öğrenci eğitiminde mesafelerin önemi bu sistem ile ortadan kalkıyor. Ayrıca, ameliyatlarda konsültasyon amaçlı da kullanılabiliyor.

        Örneğin; ameliyatta bir sıkıntı ile karşılaştınız. Bu durumu sizden daha deneyimli olan bir veya birden çok arkadaşınıza mesafeler ne olursa olsun internet üzerinden gösterebilir, tartışarak ortak karar verebilir, hastanız için en doğrusunu yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

        Geçmiş yıllarda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde dünyaca ünlü endoskopik cerrahlar eğitim amaçlı ameliyatlar yaptığını belirten Esinler, şunları kaydetti:

        "Bunlar arasında dünyada ilk laparoskopikhisterektomiyi gerçekleştiren Amerikalı ünlü cerrah Dr. Harry Reich'de yer aldı. O zaman canlı ameliyat yayını olsaydı bu ameliyatlar çok daha fazla kişiye ulaşacaktı.

        Canlı yayının, ameliyatlar dışında birçok tıp uygulama ve eğitiminde rolü olabilir. Örneğin; patolojik, radyolojik, mikroskobik incelemeler gibi uygulamalarda canlı yayın yoluyla birçok kişiye ulaşılabilir. Tüp bebek laboratuvarında embriyoların değerlendirilmesinde rolü olabilir. Bu yöntemle, tüp bebekte gebelik oluşturacak en iyi embriyonun seçiminde dünyanın neresinde olursa olsun daha deneyimli bir kişi ile birlikte karar vermek mümkün olabilir.

        Canlı yayın sırasında katılımcılar yazılı ve sesli soru sorabiliyorlar. Bilgisayara hiçbir yazılım kurmaya gerek duyulmuyor. Özellik arz eden ileri düzey ameliyatlarımızı internet üzerinden canlı yayınlamaya devam etmeyi amaçlıyoruz.

        Konusunda dünyada isim yapmış olan cerrahları Hacettepe'ye davet edip ameliyat yaptırmak ve bu ameliyatları eğitim amaçlı canlı yayınlamak istiyoruz. Ayrıca, bu sistemin diğer branşlarda da yaygınlaşması için gayret göstereceğiz."

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa