Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dünyanın ilk tüp köpekleri
        • 1

          New York'taki Cornell Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Baker Hayvan Sağlığı Enstitüsü'nden Dr. Alexander Travis, 10 Temmuz'da doğan yedi yavrunun sağlıklı biçimde büyümeye devam ettiğini ve halihazırda beş aylık olduklarını söyledi.

        • 2

          Beagle, Labrador ve Cocker Spaniel karışımı yavruların biri hariç sahiplendirildiğini, kalan dişi yavruyu da kendisinin evlat edindiğini belirten Travis, "Ivy", "Cannon", "Beaker", "Buddy", "Nelly", "Red" ve "Green" adları verilen köpeklerin doğumunun, araştırmanın sonuçları bilim dünyasına sunulana kadar gizli tutulduğunu kaydetti.

        • 3

          Travis, yavruların donmuş embriyoların taşıyıcı bir anneye nakledilmesiyle dünyaya geldiğini ifade etti.

          Köpeklerde halk arasında "tüp bebek" olarak da bilinen IVF (in-vitro fertilizasyon) uygulaması, daha önce de denenmiş ancak köpek biyolojisinin insanınkinden çok farklı olması nedeniyle başarısız olmuştu.

        • 4

          Araştırmacılar arasında yer alan Virginia'daki Smithsonian Koruyucu Biyoloji Bölümü'nden üreme fizyoloğu Dr. Pierre Comizzoli, yılda bir ya da iki kez üreyebilen köpeklerin çiftleşmeye hazır olduğunda olgun olmayan yumurtalar salgıladığını, IVF uygulaması içinse olgun yumurta gerektiğini anlattı.

        • 5

          Suni dölleme yoluyla gebe bırakılan üç köpekten alınan embriyoların dondurulduğunu ve daha sonra bu embriyoların taşıyıcı anneye nakledildiğini kaydeden Comizzoli, yedi yavrunun tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelmesini "çok büyük bir dönüm noktası" olarak niteledi.

        • 6

          IVF, yumurta ile spermin laboratuvar ortamında döllenip daha sonra annenin rahmine nakledilmesiyle uygulanıyor. İlk tüp bebek, 1978'te dünyaya gelmişti.

        • 7

          Dünyanın ilk tüp köpek yavrularıyla ilgili makale, PLOS ONE dergisinde yayımlandı. Makaleyi yazan Smithsonian Koruyucu Biyoloji Bölümü'nden Jennifer Nagashima, köpeklerde IVF yönteminin uygulanmasının, türü tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanların kurtarılmasından çeşitli hastalıklara tedavilerin bulunmasına kadar birçok alanda çığır açabileceğini kaydetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa