Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Son dakika... Rusya, İdlib'i vurdu!

        Rus savaş uçakları Suriye'de 22 gün aradan sonra bugün gelen son dakika bilgisine göre, İdlib bölgesine hava harekatı düzenledi. Bu periyotta Esad rejimine bağlı savaş uçakları İdlib'de bazı noktalara hava saldırıları düzenlemişti.

        Rusya'nın hava saldırısının, Cisr Eş-Şuğur,Herş Bisanki, Anb, Cenudiye, Gani, Sermani, Zayzun, Latemineh bölgelerini hedef aldığı belirtildi.

        İHA'nın haberine göre Suriye ordusuyla eş zamanlı düzenlenen operasyona, Suriye Ordusu 4’üncü Zırhlı Tümeni top atışlarıyla destek verdi. Hama’nın Jurin ilçesine konuşlanmış 4’üncü Zırhlı Tümen ayrıca gerilimi azaltma bölgesinin sınırındaki, El Ghab Vadisindeki Karkur ve Kastun tepelerini bombaladı.

        KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA

        İdlib saldırısının ardından Kremlin'den son dakika olarak yapılan açıklamada, "İdlib'deki son durum Tahran Zirvesi'nde ele alınacak. Trump'ın uyarıları sorunun çözümü için yardımcı değil. İdlib'deki teröristler Rus üsleri için tehdit, barış sürecini etkiliyor"ifadelerine yer verildi.

        Rusya Devlet Başkanı'nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, İdlib'den teröristler tarafından gönderilen insansız hava araçlarının (İHA) Rusya'nın Suriye'de geçici üssü için tehdit oluşturduğunu söyledi.

        Peskov, konuyla ilgili açıklamasında, "Bu bizim geçici üslerimiz için ciddi tehdit oluşturuyor ve bunu Rusya Devlet Başkanı da söyledi. Tam da İdlib'den bizim üslerimiz için tehdit oluşturan çeşitli insansız hava araçlarının gönderildiğini biliyorsunuz" dedi ve ekledi:

        "İdlib'deki durum hem Moskova, hem Şam, hem Ankara hem de Tahran için endişe uyandıran konu olmaya devam ediyor. Orada bir terör kaynağı daha oluştu. Orada çok fazla terörist grupları meydana geldi. Hiç kuşkusuzz ki, bu durumun istikrarını bozuyor. Bu durumdan siyasi diplomatik yollarla çıkma çabalarımızı bozuyor." dedi.

        Harita

        Habertürk'ten Çetiner Çetin'in verdiği bilgilere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın İdlib ile ilgili attığı tweetten sonra bölgede ciddi bir hareketlilik başlamış durumda. Rus hava saldırısının Halep-Lazkiye hattında yoğunlaştığı ve terör örgütü Heyet Tahrir Şam'ı hedef aldığı belirtiliyor.

        Muhaliflere ait uçak gözlemevi ise, Rusya'ya ait Hmeymim Havaüssü'nden kalkan üç uçağın 20 saldırı düzenlediğini belirtti.

        Suriye'de Esad karşıtlarının elinde kalan son büyük şehir olanİdlib, son günlerde dünya kamuoyunun gündeminde geniş yer tutarken, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kurumlar Esad rejimi ve müttefiklerini olası bir operasyonun tehlikelerine karşı uyarmıştı.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada bölgeye yönelik askeri bir operasyonun 'ciddi bir felakete' yol açabileceğini söylemişti. Rusya'nın düzenlediği hava saldırısı öncesinde, tarafların siyasi çözüm arayışı için gözler 7 Eylül'de Tahran'da yapılacak Erdoğan, Putin, Ruhani zirvesine çevrilmiş durumdaydı.

        İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

        7 yıldır süren iç savaşta muhalif güçlerin elinde kalan son büyük kent olan İdlib, Türkiye sınırında bulunuyor ve Halep'i Hama, Lazkiye ve Şam gibi kentlere bağlayan otoyolların üzerinde bulunuyor.

        İçlerinde 1 milyon çocuğun da bulunduğu 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib'de yaşanacak bir çatışmanın Türkiye'ye ve Avrupa'ya yeni bir göç dalgası başlatmasından endişe ediliyor. Bölgedeki 3 milyon kişinin yarısına yakın bölümü, daha önce muhaliflerin elindeki bölgelerin rejimin eline geçmesiyle İdlib'e göç etmişti.

        Esad rejimi ve müttefikleri için İdlib'in alınması, muhalifleri son kez yenilgiye uğratmak anlamına gelecek ve muhaliflerin elinde kırsal alanlarda bulunan ufak toprak parçalarından başka bir bölge kalmayacak. Esad rejimi geçtiğimiz günlerde önceliklerinin artık İdlib olduğunu açıklamış ve bölgenin 'temizleneceği' yönünde bir açıklama yapmıştı.

        İDLİB'İ KİM KONTROL EDİYOR?

        İdlib bölgesi Suriyeli muhalifler içerisinde tek bir grup tarafından kontrol edilmiyor. Bölgede 30 bin civarında silahlı muhalif olduğu tahmin edilirken, bunların içerisinde Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin de terör örgütü olarak tanıdığıHeyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) 10 bin üyesinin olduğu belirtiliyor. El-Kaide'nin Suriye'deki uzantılarından olan Nusra Cephesi bir süre önce adını Heyet Tahrir el-Şam olarak değiştirmişti.

        Bölgede HTŞ'nin yanısıraUlusal Kurtuluş Ordusu, Ahrar-el Şam ve Nureddin Zengi Tugayları gibi gruplar da etkili bir profil çiziyor. Bu grupların dışında İdlib'de Özgür Suriye Ordusu bayrağı altında savaşan birçok grup da bulunuyor.

        Daha önce Astana süreci çerçevesinde çatışmasızlık bölgesi olarak belirlenen İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözlem noktaları da bulunuyor. Türkiye, diyalog yoluyla çözümün sağlanması ve bölgenin çatışmasızlık bölgesi olarak kalması için Rusya ve İran ile ciddi bir diplomasi trafiği yürütüyor.

        SURİYE SINIRINA ASKERİ SEVKİYAT

        Suriye sınırındaki birliklere takviye amacıyla gönderilen tank yüklü askeri konvoy Hatay'a ulaştı.

        Çeşitli kentlerden gönderilen tank yüklü tırlar, İskenderun ilçesine geldi.Güvenlik önlemleri altında ilerleyen askeri konvoy, sınır ilçelerine doğru hareket etti.

        Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Astana anlaşmaları çerçevesindeİdlibgerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes gözlem noktalarıyla, sınır hattındaki birliklere beton blok sevkiyatı sürüyor.

        Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirilen 12 ton ağırlığında ve 4 metre yükseklikteki dev bloklar, tırlarla gözlem noktaları ile sınır birliklerine gönderildi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa