Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Neden kravat takılıyor? Bilinen ilk kravatı yüzyıllar önce askerler takıyordu | Dış Haberler
        • 1

          Bugün özellikle saygınlık ile eşleştirilen kravatların bilinen ilk kökenleri, antik eserlerde bulundu. M.Ö. 200-300 yıllarına ait pişmiş toprak heykellerde yer alan askerler kravat benzeri bir kumaş giyiyordu.

        • 2

          Bulunan eserlerden yola çıkarak; Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın askerlerinin boyun atkısı taktığına inanılıyor bu da onları modern kravatların bilinen en eski öncülleri yapıyor. İlginç bir şekilde, o günlerde bir güç kaynağı olduğuna inanılan adem elmasını korumak için takıyorlardı.

        • 3

          Aynı kravat benzeri boyunluklar, Roma'nın en zeki hükümdarlarından biri olan İmparator Trajan zamanında da bulundu. M.S. 98 ile M.S 117 yılları arasında Roma'yı yönettiği dönemde inşa edilen mermer sütunlarda askerler boyun bağı takıyordu.

        • 4

          Ancak tarihçiler, günümüz kravat anlayışının 17. yüzyılda oluştuğunu düşünüyor. O zamanlar Hırvat paralı askerleri, ceketlerini bir arada tutmak için renkli kravatlar takıyordu. Bu modadan etkilenen Fransa kralı XIII. Louis'in arkasından tahta çıkan Louis XIV ile beraber kravat takmak, Paris'te bir moda haline gelmişti.

        • 5

          Fransız soylularının giydiği kolalı keten fırfırların yerini hızla parlak kravatlar aldı; kravatlar daha gevşekti ve keten fırfırlardan daha iyi görünüyordu.

          Bu kravatlar kısa sürede Fransa'ya komşu ülkelerde kabul gördü ve yavaş yavaş Avrupa'da yayıldı. Zamanla orijinal halini kaybetti ve 20. yüzyıldan sonra hiyerarşik bir gösterge olarak kullanıldı.

          Kaynak: Science ABC

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa