Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mobil hatta skandal güvenlik açığı - Güncel haberler

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, WhatsApp hesabının çalınmasına ilişkin bir açıklama yaparak tüm süreci anlattı ve güvenlik açığı nedeniyle Turkcell'e dava açacağını söyledi. Yücel’in açıklamaları şöyle:

        25 YILLIK NUMARAYA KOPYA SIM KART

        Hangi yöntemle olduğu henüz tespit edilememiş olmakla birlikte, kimlik bilgilerimi ele geçiren kişi ya da kişilerce, 19 Ağustos 2024 tarihinde, saat 14:40’da kullanmakta olduğum operatörün bir iletişim merkezi aracılığıyla, benim kimlik bilgilerimle, benmişim gibi davranılarak, üzerime tanımlı 25 yıldır kullandığım numarama yeni bir SIM kart çıkarılmıştır. Ve benim telefonumda takılı olan SIM kart otomatik olarak kullanıma kapanmıştır.

        REKLAM

        KOPYA SIM KART İLE WHATSAPP'A GİRİŞ

        Bu SIM kart aracılığıyla Whatsapp'ıma giriş yapılarak, önce profil fotoğrafım değiştirilerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı profil fotoğrafı yapılmış, daha sonra hesabımda ekli kişilere ya da gruplara Alpay Özalan'ın fotoğrafı gönderilerek altına "Alpay Özalan size de mi yumruk atsın?" şeklinde mesajlar gönderilmiştir.

        SOSYAL MEDYADAN UYARDI

        Bu saldırıyı fark ettiğimiz andan itibaren öncelikle telefon rehberimde kayıtlı ve Whatsapp hesabımda ekli kişilerin zarar görmemesi için sosyal medya üzerinden bir uyarı mesajı yayınladık.

        Daha sonra gerekli girişimleri yaparak WhatsApp hesabımın kullanılmasını durdurduk. Şu an WhatsApp hesabımın aktivasyonu gerekli yazışmalar sonucunda durdurulmuş, sorunu gidermeye yönelik resmi yazışmalarımız ise devam etmektedir.

        Bu olay benim veya partimizin bir güvenlik zafiyetinden kaynaklanmamıştır.

        Bu saldırı sadece Deniz Yücel’e yönelik bir saldırı değil, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Milletvekili görevlerinde bulunmam nedeniyle yapılmış bir saldırıdır.

        "KİMSE GÜVENDE OLAMAZ"

        Ana Muhalefet Partisi Sözcülüğü, Genel Başkan Yardımcılığı ve Milletvekili görevlerinde bulunan birinin üzerine hukuk dışı bir şekilde SIM kart çıkarılabiliyorsa bu ülkede kimsenin haberleşme hürriyeti, kişisel verileri ve bilgileri güvende değildir. Bunun takdirini kamuoyuna bırakıyorum...

        REKLAM

        SUÇ DUYURUSU VE TAZMİNAT DAVASI

        Kimlik bilgilerimi temin ederek, hukuk dışı yöntemlerle Watsapp'ımı ele geçiren kişi ya da kişiler hakkında, ayrıca bu olayın yaşanmasında kusuru veya ihmali bulunan kişiler hakkında kişisel verilerin ele geçirilmesi, bilişim suçları ve haberleşme hürriyetinin ihlali suçlarından Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım.

        Ayrıca kullanmakta olduğum operatöre ait iletişim merkezi aracılığıyla gerçekleşen bu saldırı hakkında Turkcell’e de maddi ve manevi tazminat davası açacağımı ifade etmek isterim.

        "HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİM"

        Bugün Ana Muhalefet Partisi’nin Parti Sözcüsüne, Genel Başkan Yardımcısına ve bir Milletvekiline yönelik gerçekleştirilen bu saldırının, yarın 85 milyon vatandaşımızın başına gelmemesi ve ülkemizdeki iletişim güvenliği zafiyetinin normalleşmemesi için gerekli her türlü mücadeleyi vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

        ÇAHMUTOĞLU: BASİT VE HIZLI ŞEKİLDE HAT AÇILABİLİYOR

        Siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, konuya yetkililerin acil el atması gerektiğini belirterek "Türkiye’de bütün üst düzey bürokrat, yönetici ve siyasetçinin başına gelebilecek bir olay" dedi.

        Kişisel verilerin ele geçirilmesiyle sürecin başladığını kaydeden Çahmutoğlu, "Bu verileri ve kimlik bilgilerini ele geçiren kötü niyetli kişi ya da kişiler, sahte kimlik tasarlayıp ilgili operatörün bir bayisine gidip o kimlik bilgileriyle yeni SIM kart çıkartabiliyor. Bu zamanda böyle ciddi bir güvenlik sorunu nasıl olur, akılalmaz" değerlendirmesini yaptı.

        Pek çok kişinin SIM kartının kopyalanabildiğini bu şekilde banka hesaplarının da ele geçirilebildiğini aktaran Çahmutoğlu, "Kişisel verilerimizi kullanarak yapılan bu tarz suç faaliyetleri ülkemiz için çok büyük bir sorun. Yaptığım görüşmeler sonucunda operatörlerde ciddi sorunlar olduğunu gördüm. Özellikle iletişim merkezi ve bayilere yönelik ciddi düzenlemeler yapılması gerekiyor. Tüm operatörler için bu geçerli. SIM kopyalama sorunun bir tarafı. Diğer tarafta, dolandırıcılık ve siber suçların büyük kısmının yabancılar üzerine açılan hatlarla yapıldığını öğrendim. Çok basit ve hızlı şekilde hat açılabiliyor. Kimlik doğrulama falan yok" ifadelerini kullandı.

        Habertürk'e konuşan Çahmutoğlu da, SIM kart kopyalama olayının çok nadir olduğunu belirterek, "Bu durumu yaşayan bir kişi ilk olarak operatörüne ulaşmalı hemen ardından hukuki süreci başlatabilir" dedi.

        "NE YAZIK Kİ KÖTÜ NİYETLİ BAYİLER DE VAR"

        Çahmutoğlu açıklamasında, "Bu olay özelinde detay yok ama benzer vakalarla karşılaştık. Kişisel veriler sızdırılıyor bir yerlerde ve bu verileri elde eden kişi veya kişiler sahte kimlik tasarlıyor. Operatörün bayisine gidiyor. Ne yazık ki bazı kötü niyetli bayiler de var. Yeni SIM kart çıkarılıyor. Yeni kart çıkarıldığında da saldırgan Whatsapp ve doğrulama bilgilerini alıyor."

        "KVKK ÖNEMSENMİYOR"

        "Çoğu bayi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu önemsemiyor. Çok yaygın değil tabii bu olayla spesifik bir hedef için yapılıyor. Dolandırıcılar bazen bu ve benzeri bir yöntemle yaşlıları hedef alıyor. Banka hesaplarını ele geçirmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda yaşlı bir kadının kimlik bilgilerini kullanıp e-SIM dediğimiz yöntemle bu kişinin banka hesaplarını ele geçirmeye çalışıyorlar."

        "OPERATÖRLER CİDDİ ADIM ATMALI"

        "Aslında dün yaşanan olay yaygın bir saldırı türü değil. Vatandaş da bu durumlar da telefonu kapanacağı için ilk olarak başka bir telefonla operatöre ulaşmalı. Ardında da hukuki süreci başlatabilir. Öte yandan bazı bayilerde kişiler verilerimiz de çok saklanmıyor. Operatörlerin bu konuda ciddi adım atması gerek. Son 2 yıldır arttı böyle tablolarda artış var. Dolandırıcılık yöntemleri arttı. Banka hesapları yeterli güvenlik sağlanmamışsa ele geçirilebiliyor. Hesabı ele geçirenler bir şekilde kendi hesaplarına para transferi gerçekleştiriyor."

        "ZOR BİR EYLEM VE HER BAYİDE YAPILAMAZ"

        "SIM kart kopyalama konusunda çok fazla bir artış yok. Çok spesifik olaylar zor bir eylem ve her bayide bu yapılamaz. Yüzde 80 ihtimalle bayideki çalışan veya çalışanların art niyeti. Ya da hiç önem vermeyip kimlikle gelen kişiye hat çıkarılması olayı."

        TURKCELL'DEN AÇIKLAMA

        Edinilen bilgiye göre alt bayilerden birinde sahte bir ehliyetle hattın çıkarıldığı ve kurumun bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenilirken Turkcell'den şu açıklama yapıldı:

        "Yapılan incelemelerde, Sayın Yücel adına oluşturulan sahte kimlik ile usulsüz işlem yapıldığı tespit edilmiştir. Resmi evrakta sahtecilik suçu işleyen kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Hukuki süreç titizlikle takip edilmektedir."

        Fotoğraf, AA tarafından servis edilmiştir, temsilidir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa