KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

CHP

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Halk Fırkası" adıyla kurulmuştur. 1924 yılında parti adının başına "Cumhuriyet" kelimesi eklenmiş, 1935'teki 4. Kurultay'da günümüzdeki "Cumhuriyet Halk Partisi" adını almıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda Türkiye İş Bankası'nın bir bölüm hisselerinin de sahibidir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin sahip olduğu %28,1'lik hisse kazancı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na aktarılmaktadır.

1923'ten 1950'ye kadar iktidarda kalmış ve Türkiye'de en uzun süre iktidarda kalan siyasi parti olmuştur.

1923'ten günümüze kadar Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu partinin genel başkanlık görevini yapmıştır.

Parti simgesi kırmızı zemin üzerine, 6 adet Atatürk İlkeleri'ni temsil eden beyaz oklardan oluşan simgedir.

Partinin genel başkanlığını 2010'dan bu yana Kemal Kılıçdaroğlu yapmaktadır.

Chp Haberleri

  • CHP'den 1 Mayıs için 'Taksim' çağrısı

    Gündem, 18 Nisan 2024

    CHP'den 1 Mayıs için 'Taksim' çağrısı

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, Taksim Meydanı'nın emekçilerin ortak hafızası olduğunu belirterek, "1 Mayıs yasağına ilişkin kararı kaldıran Anayasa Mahkemesi'nin 12 Ekim 2023'te almış olduğu kararın uygulanması çağrısını yapıyoruz." dedi. Taşçıer, CHP İstanbul İl Başkanlığının Valilik ile bir görüşme gerçekleştirerek, partilerinin Taksim konusundaki talebini ve beklentisini ileteceğini söyledi.

  • Para sayma soruşturmasında yeni gelişme

    Gündem, 16 Nisan 2024

    Para sayma soruşturmasında yeni gelişme

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında 11 kişi daha "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağırıldı.

  • Özel'den Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin açıklama

    Gündem, 15 Nisan 2024

    Özel'den Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin açıklama

    Antalya'daki teleferik kazası soruşturması kapsamında tutuklanan CHP'li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ile ilgili açıklamada bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Tutuklama kararını ve hukuki süreci yakından takip ediyoruz. Ancak Soma'dan İliç'e hiçbirinde kamu görevlilerinin soruşturulmadığı gerçeği ortada iken bu karar hukuki değil siyasidir" ifadelerini kullandı

    Babasının koltuğuna 30 yıl sonra oturdu

    Gündem, 08 Nisan 2024

    Babasının koltuğuna 30 yıl sonra oturdu

    31 Mart'taki yerel seçimlerde Şehitkamil Belediye Başkanı seçilen Umut Yılmaz, 1989'da babası Ahmet Yılmaz'ın da belediye başkanlığı yaptığı koltuğa oturarak çocukluk hayalini gerçekleştirdi. Çok gururlu ve mutlu olduğunu aynı zamanda hüzünlü de olduğunu söyleyen Yılmaz, "Tarifi anlatılmaz bu duygunun. 30 yıl geçmiş hep bu hayallerle büyüdük" diye konuştu.

    Belediye başkanlarına 'atama' yazısı

    Gündem, 06 Nisan 2024

    Belediye başkanlarına 'atama' yazısı

    CHP, belediye başkanlarına gönderdiği yazıyla, üst yönetim, belediye şirketleri ve iştiraklerinde gerçekleştirilecek yönetici ve uzman kadro atamaları ile belediye başkan yardımcısı atamalarının parti genel merkezi ile görüş alışverişinde bulunarak karara bağlanmasını istedi

  • Mazbatasını alan Özcan'dan Ankara mesajı

    Gündem, 05 Nisan 2024

    Mazbatasını alan Özcan'dan Ankara mesajı

    CHP'den Bolu Belediye Başkanlığı'na yeniden seçilen Tanju Özcan, mazbatasını aldı. Mazbatanın, Bolu halkı için aldığı 6'ncı mazbata olduğunu söyleyen Özcan, "Daha önce 4 kez bu şehre hizmet etmek için milletvekili seçilmiştim. İkinci kez de belediye başkanlığı görevini üstlendik. Bu, Bolu Seçim Kurulundan aldığım 6'ncı mazbatam. İnşallah 7'nci mazbatamı Bolu'dan değil Ankara'dan alırım." diye konuştu.

  • CHP Kayseri İl Başkanı Keskin'in oğlu ölü bulundu

    Gündem, 05 Nisan 2024

    CHP Kayseri İl Başkanı Keskin'in oğlu ölü bulundu

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin'in oğlu Hüseyin Keskin, avukatlık ofisinde ölü bulundu. Polis ekiplerince yapılan incelemede, 32 yaşındaki Keskin'in intihar ettiği değerlendiriliyor

  • Yeni anayasa ve erken seçim açıklaması

    Gündem, 04 Nisan 2024

    Yeni anayasa ve erken seçim açıklaması

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, katıldığı bir canlı yayında yerel seçim sonuçları ve Anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özel, "Bizimle Anayasa değişikliği falan konuşacak birinin, önce Anayasa'ya uyuyor olması lazım. Uyulmayan Anayasa'nın değişikliğinin müzakeresi olmaz." dedi. Seçimlerde "devlet ile milletin yarıştığına" işaret eden Özel, "Bu ülkede insanlar devleti severler, askere giderler, canlarını vermeyi göze alırlar, devletlerine laf söyletmezler ama devlet karşılarına geçerse de gereğini yaparlar." ifadesini kullandı. Özel, partisinin erken seçim talep edip etmeyeceği sorusuna da yanıt verdi.

    CHP Merkez Yönetim Kurulu toplandı

    Gündem, 03 Nisan 2024

    CHP Merkez Yönetim Kurulu toplandı

    CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı. MYK'da seçim sonuçlarının değerlendirileceği öğrenildi

    CHP İstanbul İl Başkanı Çelik'ten seçim sonuçlarına itiraz açıklaması

    Gündem, 03 Nisan 2024

    CHP İstanbul İl Başkanı Çelik'ten seçim sonuçlarına itiraz açıklaması

    CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, seçim sonuçlarına itirazlara ilişkin, "Biz de Arnavutköy'de, Bahçelievler'de, Fatih'te, Pendik'te, Ümraniye'de ve Zeytinburnu'nda oyların yeniden sayılmasına yönelik itiraz gerçekleştirdik. Ancak Ümraniye'de oyların yeniden sayılmasına yönelik Cumhuriyet Halk Partisi olarak itirazımızı reddetmiş. Şimdi burada bir çifte standart var" dedi

  • 4 yıl önce siyasete girdi, 47 yıl sonra CHP'ye seçim kazandırdı

    Gündem, 02 Nisan 2024

    4 yıl önce siyasete girdi, 47 yıl sonra CHP'ye seçim kazandırdı

    Burdur'un Bucak ilçesinde aile işletmesinde çalışırken 4 yıl önce siyasete atılan, geçen yılki seçimlerde milletvekili adayı olan 28 yaşındaki Hülya Gümüş, 31 Mart'taki yerel seçimlerde hem kendisi hem de CHP adına ilklere imza atarak belediye başkanı seçildi. Bucak'ta 47 yıl sonra CHP'ye seçim kazandıran Gümüş, hem Burdur'un en genç başkanı hem de ilk kadın başkanı oldu. Hülya Gümüş, "Hamurumuzu da yoğuracağız, yufkamızı da açacağız, yemeğimizi de yapacağız, işimize de bakacağız" dedi.

  • Emekliler seçimi ne kadar etkiledi?

    Sosyal Güvenlik, 02 Nisan 2024

    Emekliler seçimi ne kadar etkiledi?

    Yerel seçimlerde emeklilerin etkisinin olduğu çok tartışılıyor. Türkiye’de 37 ilde emeklilerin o ildeki toplam nüfus içindeki payı yüzde 20 ve üzerinde, 6 ilde ise yüzde 19-20 arasında yer alıyor. AK Parti’den CHP’ye geçen 10 kentten 7’sinde, MHP’den CHP’ye geçen 5 kentin de tamamında emekliler il nüfusunun yüzde 20’den fazlasını oluşturuyor. MHP'den CHP’ye geçen Bartın'da 71 bin 233 seçmene karşılık 56 bin 426 emekli bulunuyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberi

  • 4 vekil belediye başkanlığı yarışını kazandı

    Gündem, 01 Nisan 2024

    4 vekil belediye başkanlığı yarışını kazandı

    Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek için dün 81 ilde sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre yerel seçim yarışına katılan 26 milletvekilinden CHP'li 4 isim belediye başkanlığını kazandı. CHP'nin milletvekili sayısı da 125'e düşecek. İşte 31 Mart yerel seçimlerinde aday olup da seçim yarışını kazanan ve kaybeden milletvekilleri...

    İlklerin seçimi! 2024 Yerel seçimi sürprizleri

    Gündem, 01 Nisan 2024

    İlklerin seçimi! 2024 Yerel seçimi sürprizleri

    Türkiye, yerel yöneticilerini belirlemek için dün sandık başına gitti. 2024 yerel seçimlerinde sürpriz sonuçlar ortaya çıktı. CHP, il olduğundan beri hiç seçim kazanamadığı 3 ilde birinci parti oldu. CHP, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yaşadığı Üsküdar'ı da AK Parti'den aldı. Ankara'dan da sürpriz sonuçlar geldi. Yıllardır MHP'nin yönettiği Etimesgut ilçesini oyuncu yönetmen Erdal Beşikçioğlu kazandı.İşte 2024 yerel seçimin sürprizleri...

    Ardahan’da AK Parti’den itiraz

    Gündem, 01 Nisan 2024

    Ardahan’da AK Parti’den itiraz

    Ardahan'da resmi olmayan sonuçlara göre CHP'nin adayı Faruk Demir, en yakın rakibi AK Parti adayı Yunus Baydar'dan 158 oy fazla aldı. AK Parti yönetimi tarafından Çıldır ilçesindeki seçim sonuçlarına itiraz edildi.

  • Kılıçdaroğlu: Partimize gerekli desteği verdik

    Gündem, 31 Mart 2024

    Kılıçdaroğlu: Partimize gerekli desteği verdik

    Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, oy kullanmasının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Oyumuzu kullandık, partimize gerekli desteği verdik. Böylesine güzel bir günde oy kullanmak da güzel bir şey. Hepinize teşekkür ediyorum." dedi.

  • Oyunu kullanan İmamoğlu'ndan ilk açıklama

    Seçim, 31 Mart 2024

    Oyunu kullanan İmamoğlu'ndan ilk açıklama

    CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü'nde Emin Yükseloğlu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde oyunu kullandı. İmamoğlu oyunu kullandıktan sonra baın mensuplarına açıklama yapan İmamoğlu, seçimin problemsiz geçmesini dileyerek, "Bugün biraz benim için duygusal bir gün. Çünkü 5 yıllık emeğin helalleşme anı. Birinin kalbini kırmışsam elbette af dilerim." ifadelerini kullandı.

  • CHP'li belediye meclis üyesi sandık başında fenalaştı, hayatını kaybetti

    Gündem, 31 Mart 2024

    CHP'li belediye meclis üyesi sandık başında fenalaştı, hayatını kaybetti

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, görevli olduğu sandık başında kalp krizi geçiren CHP'den belediye meclis üyesi adayı Hüseyin Çakır, hayatını kaybetti.

    Hüseyin Köksal ifade verdi

    Gündem, 29 Mart 2024

    Hüseyin Köksal ifade verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, iş insanı Hüseyin Köksal’ın "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alındı.