Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Demokrasi nöbeti 16. gününde

        Fatih Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı 7 hastanenin mevcut kadrosunda bulunan yüzlerce doktor, 15 Temmuz darbe girişimini protesto etti.

        Fatih Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı, Arnavutköy Devlet Hastanesi, Bayrampaşa Devlet Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde mevcut kadrosunda çalışan yüzlerce doktor akşam darbe girişimini protesto etti. Akşam 21.00 sıralarında Saraçhane Meydanı'ndaki Demokrasi nöbetine beyaz önlükleriyle gelen yüzlerce doktor, ellerindeki bayrak ve dövizlerle darbe girişimini kınadı. Bazı doktorların ise ailesi ve yakınlarıyla meydana geldikleri görüldü.

        Doktorlar adına konuşma yapan Fatih Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Hamza Müslümanoğlu: " Yedi hastanemin gece ve gündüz çalışanları dışında burada darbeye karşı olduğumuzu, 14 Mart'ın devamı olarak hekimler olarak burada oluşumuzda temsil etmek istedik. Biz iyilik oluşturmaya çalışan bir grubuz. Bir meslek grubuyuz. Hastalıklara karşı bu darbede ise onlara da karşı olarak buradayız. Var gücümüzle başkomutanımızın emriyle buradayız. İkinci bir emre kadarda burada nöbet tutmaya devam edeceğiz. Hastanemizdeki nöbetlerimiz devam ediyor onlarda bir eksikliğimiz yok. Her akşam hastanede nöbetlerde olmayanlarla sokaklardayız. Üç yüz elliye yakın doktorla buradayız. 15 Temmuz gecesinde de gazilerimize hizmet etmek noktasında canla başla herkes çalıştı. Saraçhane ve Vatan Caddesi benim hastane bölgemin içindeydi. Acildeki ve diğer hekim arkadaşların buradan şükranlarımızı ifade ediyoruz" dedi.

        Doktorlar demokrasi nöbetini gece geç saatlere kadar devam ettirdi.

        İSTANBUL'DA MEYDANLARA AKIN

        İstanbulluların Taksim Meydanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kısıklı'daki evinin önü ve Saraçhane'deki İBB binası önü olmak üzere birçok meydanda "Demokrasi nöbeti" devam ediyor. Darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "sokağa çıkın" çağrısı üzerine vatandaşlar meydanları doldurmaya devam ediyor. Darbe girişimine tepki gösteren binlerce İstanbullu akşam saatlerinden itibaren Taksim Meydanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Üsküdar Kısıklı'daki evinin önü ve Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Binasının önü başta olmak üzere birçok ilçe meydanına akın etti. Meydanlarda toplanan binlerce vatandaş, sloganlar atarak, çalınan marşlara ve şarkılara eşlik etti. Ay yıldızlı Türk Bayrağı'nı taşıyan vatandaşlar meşaleler yakarak darbe girişimine tepkilerini dile getirdi.

        "HESAP VERECEKLER"

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Saraçhane Meydanı'nda demokrasi nöbetini sürdüren vatandaşlara hitap etti.

        15 Temmuz’dan bu yana Saraçhane Meydanı’nda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara teşekkür eden Kurtulmuş, “Siz burada büyük bir destan yazıyorsunuz. 15 Temmuz akşamında burada, canlarını feda ederek vatan için, Allah için, millet için gözünü kırpmadan giden şehitlerimizi rahmetle anıyorum." ifadesine yer verdi.

        Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Bir zavallı, o katliamdan sonra yalvarıyor. ‘Beni bu kadar kullandınız, sakın ha, milletin eline vermeyin, Türkiye’ye göndermeyin. Beni kullandınız, size kul köle oldum, size köpeklik yaptım, ne olur beni koruyun’ diye yalvarıyor. Bu millet, bu destanı boşuna yazmadı. Bunları yapanlar, bu maşaları kullananlar, hepsi gelecekler ve hesap verecekler. Bundan hiç şüpheniz olmasın. O hainler, o hain çeteler en ağır şekilde cezalarını bulacak, bundan hiç şüpheniz, kuşkunuz olmasın. Her şeyleri vardı. Aynen Çanakkale’de, bu ülkeyi işgal etmeye gelenlerin her şeyi olduğu gibi. Uçakları vardı, tankları vardı, makineli, tüfekleri vardı, her türlü güçleri vardı, medyaları vardı, paraları vardı ve bu garip milletin elinde hiçbir şey yoktu. Aynen Çanakkale’deki gibi. Unuttukları bir şey vardı Bu millet, Allah’tan başkasının önünde eğilmeyen bir millettir.”

        ALBAYRAK: 15 TEMMUZ'DA ZİRVEYE ÇIKTI

        Kısıklı'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evinin önünde "demokrasi nöbeti" tutan vatandaşlara hitap eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "15 Temmuz'da yapılan darbe girişiminin süreci yeni başlamadı. Bu süreç son 10 yıldır, her yıl farklı olaylar üzerinden yapıldı. Son 10 yıldır yapılmak istenen darbe girişimleri 15 Temmuz'da zirveye çıktı." dedi.

        RİZELİLER TAKSİM'E YÜRÜDÜ

        Beyoğlu Rizeliler Derneği'nin ev sahipliğinde ve Rize Dernekler Federasyonu'nun katkılarıyla, Kasımpaşa İskele Meydanı'nda bir araya gelen vatandaşlar, "Asla Yalnız Yürümeyeceksin Büyük Usta", Başkomutanın Yanındayız Milli İrade İçin Yürüyoruz" pankartları ve Türk bayrakları taşıdı. Burada Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

        Rize Dernekler Federesyonu Genel Başkanı Recep Albayrak, FETÖ'nün darbe girişimi kınadığını ve lanetlediğini söyledi. Federasyon olarak milli iradenin ve seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını belirten Albayrak, "Milletimizin liderinin ve onun yanında olanların yanında yer aldık ve yer almaya da devam edeceğiz. Tüm üyelerimizi hemen darbe girişimin karşısında durmaya davet ettik o akşam. Böylesine alçak bir saldırıyı gerçekleştiren ve bunu dış güçlerden destek alarak yapmaya çalışan bu hain şebeke milletimiz ve hükümetimiz tarafından en katı şekilde cezalandırılacaktır. Sivil toplum kuruluşları olarak da bundan sonra da milli iradenin ve milli siyasetin yanında dik durmaya devam edeceğiz." diye konuştu. Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine sokaklara çıktıklarını ve o "evlerinize dönün" diyene kadar sokaklarda olmaya devam edecelerini dile getirdi.

        Beyoğlu Rizeliler Derneği Başkanı Memiş Kızılkaya da, FETÖ'nün emperyalist güçlerin de yardımıyla Türkiye'de darbe girişiminde bulunduğunu hatırlatarak, "Bana göre bu ayaklanma değildi, işgal hareketiydi. Bu memlekette iç savaş çıkartıp kendi emellerine ulaşacaklardı ama başaramadılar. Çünkü başımızda bir başkomutan vardı. Dik duruşuyla, halkına inanan bir başkomutan. O halkı sokağa davet etti, bu darbeyi engelledi. Biz de onun isteğiyle sokaklara indik ve sokaklarda durmaya devam edeceğiz. Rizelilerin yoğun yaşadığı Kasımpaşa'dan Taksim'e yürüyeceğiz." ifadesini kullandı.

        Konuşmaların ardından, AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş'un da eşlik ettiği Rizeliler, Taksim'e yürüdü.

        ÇAVUŞOĞLU: RESTORASYON ZAMANI

        Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda süren demokrasi nöbetine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz gecesi darbeyi püskürttüklerini dile getirirken, artık zamanın restorasyon zamanı olduğunu ifade etti.

        "Türkiye'yi ikinci sınıf bir ülke gibi görmeye çalışanların hepsine gereken cevabı verdik" dedi.

        BAKAN EROĞLU İZMİR'DE: AKILLARINI 1 DOLARA SATMIŞLAR

        Demokrasi nöbetini tutan binlerce İzmirliyle buluşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Onlar bir şeyi hesaplayamadılar. 'Biz darbe yaparız millet de evde kalır' dediler. Ama milletin ferasetini, kahramanlığını unuttular. Neticede onlar teslim alındı ve layık oldukları ceza da en ağır şekilde verilecek" dedi.

        merak etmeyin' dedi.

        Türkiye'de gerek Osmanlı gerek Cumhuriyet tarihinde pek çok darbe girişimi olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, "Bugüne kadar böylesine alçak kanlı darbe girişimini Türkiye yaşamdı. Bu tarihimize en alçak darbe teşebbüsü olarak geçmiştir. Ama onlar bir şeyi hesaplayamadılar. 'Biz darbe yaparız millet de evde kalır' dediler. Ama milletin ferasetini, kahramanlığını unuttular. Neticede teslim alındı ve layık olduğu ceza da en ağır şekilde verilecek. Millete ihanet etmenin cezası büyüktür. Bu darbe girişimi hükümete değildi, planlar çok büyüktü. Hedef Türkiye Cumhuriyeti'nin tamamen yıkmak, Suriye'ye çevirerek parçalamaktı. Gözü dönmüş hainler akıllarını 1 dolara Pensilvanya'daki haine satmışlar, bir haine inanarak böyle bir teşebbüse giriştiler. Hiçbir darbe girişiminde meclis bombalanmadı. O bomba genel kurul çatısına isabet etse Allah muhafaza, hepsini öldürmeye kastetmişler. Bunlar bu kadar hain" diye konuştu.

        BAKAN ÇELİK ARTVİN'DE

        Artvin'e gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, saat 22.45 sıralarında Valilik önünde demokrasi nöbeti tutan yaklaşık 2 bin kişiye hitap etti. Tarih boyunca çok ihanetlere uğrayan ülkeden birçok hain çıktığını ifade eden Bakan Çelik, çok sıkıntılı tablolarla karşı karşıya kalan vatanın 15 Temmuz'daki gibi bir ihanetle hiçbir zaman karşılaşmadığını söyledi. Bunu rüyasında bile görse inanamayacağını ifade eden Bakan Çelik, "Rüyada bile olması düşünülemeyen bir tabloyla karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz akşamı TBMM'yi, Genelkurmay Başkanlığı'nı, Polis Özel Hareket Merkezi'ni, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü vuranlar ve 237 kardeşimizi şehit edenler insan olabilir mi? Bunlar Türk olabilir mi? Bu milletin evladı olabilir mi? Bunlar Müslüman olabilir mi? Kimse hayvanlara haksızlık yapmasın. Birileri, ‘bunlar hayvan olabilir' diyebilir. Bunların hayvan olması hayvanlara en büyük hakarettir. Bunlar hayvandan çok aşağı mahluklardır" diye konuştu.

        KİLİS'TE SEMAZEN GÖSTERİSİ

        Kilis'te demokrasi nöbeti 16. gününde sürerken, Semazen gösterisi yapıldı. Şehitler için okutulan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Semazenler gösteri sundular. Çeşitli etkinliklere sahne olan meydanda vatandaşların yoğun ilgisini gördü. Demokrasi nöbetine katılanlara Dere Yemek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kızılay ve Kilis Belediyesi tarafından ikramlarda bulundu. Cumhuriyet Meydanındaki nöbete Kilis Valisi İsmail Çataklı, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Gökhan Şahin, İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş, daire amir ve müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

        SİVAS'TA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN DUA EDİLDİ

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) içerisinde bulunan FETÖ mensubu bir grup askerin gerçekleştirdiği darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara çıkan Sivas halkı demokrasi nöbetini 16'ıncı gününde de sürdürdü. Yaklaşık 10 bin kişi, Valilik binası önünde toplanırken, Kur'an'ı Kerim okunmasının ardından darbe girişiminde hayatı kaybedenler için dua edildi. Vatandaşlar FETÖ'ye tepki gösterdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ise sevgi gösterilerinde bulundu. Kent meydanına çadır kuran vatandaşlar demokrasi nöbetini sürdürdü.

        ERZURUM'DA BAYRAK YÜRÜYÜŞÜ

        Erzurum Büyükşehir Belediyesince düzenlenen organizasyonla meşaleler eşliğinde 500 metre uzunluğundaki bayrakla "Bayrak yürüyüşü" düzenlendi. Narmanlı Camii önünden başlayan yürüyüş Havuzbaşında son buldu. 500 metre uzunluğundaki bayrakla yürüyen binlerce Erzurumlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meydanlara çıkma çağrısına büyük destek verdi. 15 Temmuz darbe kalkışmasını kınayan Erzurumlular, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganıyla ülkenin birlik bütünlüğünü bozmaya çalışan hainlere meydan okudu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, hiç kimsenin bu ülkenin birlik bütünlüğünü bozmaya, parçalamaya gücünün yetmeyeceğini ifade ederek, hainlere Erzurum'dan en güzel cevabın bu akşam bayrak yürüyüşüyle verildiğini söyledi. Bayrak yürüyüşünün ardından Yakutiye Kent Meydanında toplanan kalabalık demokrasi nöbetine devam etti.

        ORDU'DA MEHTER TAKIMI GÖSTERİ SUNDU

        Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişimini protesto etmeyi sürdürdü. Din görevlileri, yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Kurulan ekrandan darbe girişimine ilişkin görüntülerin yansıtıldığı protestoda, mehter takımı da gösteri sundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, meydanları boş bırakmayan Ordululara teşekkür etti. Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarına değinen Yılmaz, şehit haberleri karşısında üzüntü duyduklarını dile getirdi. Türk milletinin günlerdir meydanlarda gösterdiği mücadeleyle tarih yazdığını ifade eden Yılmaz, bu durumun her millete nasip olmayacağını söyledi. Yılmaz, 15 Temmuz'da vatanına sahip çıkmak için canını feda eden şehitlerle ilgili bir düzenleme yapıldığına işaret ederek, "Demokrasi için şehit olan kardeşlerimiz, Türkiye'de şehit olan polis ve askerlerimizle aynı haklara sahip olacak." dedi. Türkiye'ye yapılmak istenen kalleş saldırının karşılıksız kalmayacağını vurgulayan Yılmaz, "Vatan, millet ve bayrak sevgisi olduğu sürece kimse bizi mağlup edemeyecek. Allah, bu ülkede birliğimizi daim etsin." ifadelerini kullandı. Öte yandan, Ordu Şoförler ve Otomobilciler Odası demokrasi nöbetine destek vererek Altınordu ilçesinde yürüyüş düzenledi.

        GİRESUN'DA SERGİ AÇILDI

        Giresun'da vatandaşlar Atatürk Meydanı'nda ellerinde Türk bayraklarıyla demokrasi nöbetini sürdürüyor. Kentteki çeşitli sivil toplum kuruluşları da kurdukları çadırlarda demokrasi nöbeti tutuyor. AK Parti Giresun İl Başkanlığının desteğiyle sosyolog Ebubekir Çavuşoğlu tarafından derlenen 15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı direnen vatandaşların fotoğraflarının yer aldığı meydandaki sergi de ilgi görüyor.

        ÇANAKKALE'DE KAN BAĞIŞI ALINDI

        Çanakkale'de, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine karşı vatandaşların "demokrasi nöbeti" devam ediyor. İskele Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla slogan atarak, darbe girişimine tepki gösterdi. Şehitler için saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı okuyan vatandaşlara, hayırseverler tarafından pilav, ayran, lokma ve su ikram edildi. Alanda Türk Kızılayı tarafından kurulan stantta kan bağışı alındı. Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş, İskele Meydanı'na getirdiği bir kamyon şeftaliyi vatandaşlara dağıttı. Demokrasi nöbetine katılan 84 yaşındaki Sadettin Sürücü, 15 Temmuz gecesinden bu yana alanlara geldiğini söyledi. Darbe girişiminin çok sayıda kişinin canını yaktığını ifade eden Sürücü, eşiyle birlikte alanlarda olmaya devam edeceğini dile getirdi. Şaziye Sürücü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Evlerinize dönebilirsiniz" diyene kadar her akşam nöbete geleceğini belirtti. Mine Söylemez de eşi ve çocuklarıyla nöbete katıldığını anlatarak, herkesi demokrasiye ve vatana sahip çıkmaya çağırdı. Lapseki ilçesinden gelen Nazmiye Demir, 15 Temmuz'un Türkiye için dönüm noktası olduğunu söyledi. Darbe girişiminin "büyük Türkiye" olma yolunda ilerlemeyi engelleyemediğine dikkati çeken Demir, Türk milletinin desteğinin önemini vurguladı.

        MALATYA'DA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

        Malatya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından milli irade nöbeti tutan vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor. Malatya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, 15 Temmuz'da FETÖ tarafından yapılan darbe girişimi sonrasında Hükumet Meydanında milli irade nöbeti tutan vatandaşlara sağlık hizmeti veriyor. Yeni Cami önüne kurulan stantlarda vatandaşların tansiyon, nabız, boy ve kilo ölçümleri yapılırken, vatandaşlara ayrıca diş macunu ve diş fırçası dağıtılıyor. Malatya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hilmi Ataseven ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener'in katılımı ile açılan stantlar milli irade nöbeti boyunca vatandaşlara sağlık hizmeti verecek.

        YILMAZ ERDOĞAN DEMOKRASİ NÖBETİNDEYDİ

        Yılmaz Erdoğan da İstanbul Kısıkla’daki “demokrasi nöbeti”nde yerini aldı. Tolunay Kafkas ile Pascal Nouma’nın da katıldığı demokrasi nöbetinde Erdoğan sahneye çıkarak bir konuşma yaptı. “Darbeye hayır” diyen sanatçı, “Seçtiğine sahip çıkan ve bu uğurda canını vermekten çekinmeyen büyük bir halkın sıradan bir ferdi olarak hepinizi saygıyla selamlıyorum. Cesaretin tam olarak anlamına kavuştuğu bu günler çok tarihi günlerdir. Bu sanıyorum yeni demokratik Türkiye’nin kuruluş bayramı. Bu uğurda canını verenlerin şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliyorum. Hepinizin kahramanlıkları için önünüzde eğilmekten gurur duyuyorum” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa