Erkek kısırlığının önemli nedenlerinden biri de şapkasız spermler
Akrozom şapkasının gelişmemesinin genetik nedenlerden kaynaklanabileceğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, şapkasız spermlerin kısırlık üzerindeki etkisini anlattı
ABONE OLYakınlarda yapılan çalışmalar, eşlerini gebe bırakamayan erkeklerde spermlerin şapkalarını kaybettiklerini ortaya çıkardı.
Sperm şapkasının tahlillerde “akrozom” olarak ifade edildiğini belirten Prof. Dr. Kaan Aydos, "Ayrıntılı bir sperm tahlili yapılırsa, böyle erkeklerin sonuç raporunda akrozomsuz ya da küçük akrozomlu sperm sayılarının arttığı görülür. Akrozom, aynen şapka gibi sperm başının yarısını kaplayan küçük bir keseciktir. Önceleri bunun sadece yumurtayı çevreleyen zarları delerek spermin içeri girmesini sağlayan bazı enzimleri içerdiği sanılırdı. Oysa yeni araştırmalar ortaya çıkardı ki; akrozom şapkasının üzerinde, yumurtanın bölünmesini başlatarak embriyonun gelişmesini de sağlayan bazı yapı taşları yani proteinler bulunmakta. Şayet akrozom yeterli gelişmemişse, bu proteinler de olmayacağından yumurta döllenemez ve gebelik görülmez. İşte izah edilemeyen kısırlık olgularında sperm başının şeklinin detaylı incelemesi bu tür bozuklukları ortaya çıkarabilir.