Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD bu yüzden geri adım attı | Dış Haberler

        ABD yönetimi, Suriye’ye karşı bir askerî operasyon için parmağı tetikte beklerken, ABD'de kimyasal katliamı Esad'ın yaptığına inanmayanlar var

        Sert söylemlerle tepki gösteren ABD ve Avrupa'nın söylemlerini yumuşatmasının sırrı çözüldü. New York Times gazetesi, Obama ’ya “Saldırının arkasında Esed’in olduğuna dair kanıt nerede” diye sordu. ABD’li bir istihbarat yetkilisi ise “Elimizdeki kanıtlar yetersiz” itirafında bulundu.

        ABD yönetimi, Suriye ’ye karşı bir askerî operasyon için parmağı tetikte beklerken, elinde olduğunu iddia ettiği “Şam yönetiminin kimyasal silah kullandığını gösteren kanıtlar” üzerindeki sır perdesi hâlâ kalkmış değil. Taraf'ın haberine göre, 16 istihbarat kuruluşunu biraraya getiren Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nün hazırladığı belgelerin Başkan Barack Obama’ya sunulduğu belirtildi. Ancak bu belgelerin içeriği henüz kamuoyuna açıklanmadı. ABD Dışişleri’ne yakınlığıyla bilinen Foreign Policy dergisi, kanıtların “Suriyeli bir komutan ile Savunma Bakanlığı yetkilisi arasında dinlemeye takılan bir konuşma” olduğunu öne sürmüştü.

        ABD’nin en etkili gazetesi New York Times’ın bugünkü başyazısında Washington’ın önümüzdeki günlerde düzenlemeyi planladığı Suriye operasyonu sert bir dille eleştirildi. “Suriye’de daha fazla cevaba ihtiyaç var” başlıklı yazıda, “Şişirilmiş tehditlere ve hızlanan askerî hazırlıklara karşın Başkan Obama henüz Suriye’ye yönelik askeri operasyon konusunda ikna edici bir hukuki ve stratejik savunma ortaya koyabilmiş değil. Geçen hafta yüzlerce sivili öldüren kimyasal silah saldırısına karşı bir çeşit uluslararası yanıt verilmesi gerekse de Obama henüz bu cevabın kimyasal silahların gelecekteki kullanımını nasıl caydırabileceğini açıklamadı” yorumu yapıldı. Gazete “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in saldırıyı gerçekleştirdiğinin kanıtı nerede” sorusunu yöneltti. Yazıda ABD’li, İngiliz, Fransız ve Türk yetkililerin saldırı konusunda Esed’i suçlamak yönünde tereddüt etmediği ve Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kontrol edemediği düşünüldüğünde bu durumun olası olduğu da ifade edildi. Ancak iddiayı destekleyen bir kanıt olmadığının altı çizilerek, “Eğer Obama yönetiminin elinde böyle bir kanıt varsa hemen kamuoyuyla paylaşılmalı. Amerika’nın Irak’taki büyük başarısızlığı düşünüldüğünde kanıtlarla ilgili standartlar şu an çok yüksek. Aynı zamanda bölgede incelemeler yapan Birleşmiş Milletler denetçilerinin ulaştığı sonuçları da duymak istiyoruz. Dün de Suriye hükümeti geçtiğimiz hafta yaşanan ve daha önce açıklanmayan üç kimyasal saldırıyla ilgili isyancıları suçlayarak ortalığı biraz daha bulandırdı. Bu iddialar da soruşturulmalı” denildi.

        CIA ESAD'I DOĞRULADI

        CIA, "Esad’ın kimyasal kullandığı yönündeki istihbarat hiç de güçlü değil, ‘not a slam dunk’, yani ‘smaç basket değil’" deyince, dün başlaması beklenen operasyon bir hafta ertelendi.

        Suriye’deki kimyasal saldırının ardından hem İngiltere Başbakanı David Cameron hem de ABD Başkanı Barack Obama olayın hemen ardından yaptıkları açıklamalarda Suriye yönetimini sorumlu tuttu ve bu tezi destekleyecek istihbarat bilgilerine sahip olduklarını da ilan etti.

        Liderler köşeye sıkıştı Ancak dün AP ajansına isim vermeden konuşan ABD’li istihbaratçılar, ‘Elimizdeki istihbarat hiç de güçlü değil’ (not a slam dunk ‘smaç basket değil’) diyerek liderleri köşeye sıkıştırdı. Buna göre CIA’in elinde Esad’ın askerlerinin kimyasal silahların bulunduğu bir merkezden silah sandıklarını çıkarırken görüntüleri var. Ancak silahların olay yerine götürüldüğüne dair bir görüntü yok.

        Saldırı sonrasında ise Suriyeli yetkililer ile alt düzey bir subay arasında geçen telefon konuşması kimyasal katliamın Esad’ın işi olduğu sonucunu gündeme getiriyor.

        EKSİK NOKTALAR VAR

        ABC’ye konuşan üst düzey bir istihbarat yetkilisi ise “Elimizde yeterince kanıt yok” itirafında bulundu. Adı açıklanmayan yetkili, ellerinde bulunan belgelerde “kimyasal saldırı emrinin Beşar Esed ya da yakın çevresi tarafından verildiğine dair bir delil olmadığını” belirtti. Yetkiliye göre, Suriye’nin elindeki kimyasal silahların bir bölümünün kontrolünün kimde olduğuna dair yanıtsız kalan sorular da var.

        14 KEZ KULLANDI

        İngiliz istihbaratınını hazırladığı raporda ise “Sonuçların saldırının Esed yönetimi tarafından yapıldığına işaret ettiği” ifade edildi. Rapora göre, kullanılan kimyasal madde hükümet dışında hiçbir grubun elinde yok. Ayrıca Esed’in 2 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta 14 kez kimyasal silah kullandığı öne sürüldü.

        ‘TÜRKİYE MÜTTEFİK, ÜRDÜN DOST

        OBAMA, Türkiye için sadece “Müttefikimiz” ifadesini kullandı: “Suriye istikrarsız bir bölgedeki istikrarsız bir ülke. Suriye’ye komşu müttefiklerimiz var.

        İNGİLTERE’DEN ‘HAYIR’ KARARI

        İngiltere Parlamentosu’ndaki Suriye oylaması sona erdi. Konuyla ilgili yapılan oylamada 272 “Evet” oyuna karşı 285 “Hayır” oyu çıktı. Yapılan oylamanın nihai karar olmadığı vurgulanırken, oylamanın sadece askeri müdahaleyi prensipte onaylama oylaması olduğu belirtildi. İngiltere’nin askeri müdahale emrini verecek asıl kararın ikinci oylamada belli olacağı kaydedildi. İkinci oylama ile alınacak nihai kararın Birleşmiş Milletler (BM) denetim raporu sonucu açıklandıktan sonra gerçekleştirileceği bildirildi. İkinci oylamanın ne zaman yapılacağına dair tarih belirtilmedi.

        FRANSA ‘SİYASET’ DEDİ

        Operasyonun bir diğer ortağı olması beklenen Fransa’nın cumhurbaşkanı Hollande ise “Siyasi çözüm için gereken ne varsa yapılması gerekiyor. Uluslararası camianın kimyasal silah kullanan Şam rejiminin şiddetini durdurması şart” dedi ancak askeri operasyon taahhüdünde bulunmadı.

        'KAHRAMANMARAŞ'TAKİ PATRİOTLAR KULLANILMAYACAK

        Almanya’da Türkiye’ye gönderilen Patriotların geri çekilmesi tartışmaları büyüyor. Sol Parti’nin ardından Sosyal Demokrat Parti de (SPD) meclisten yeni yetki alınmasını talep etti. SPD, Kahramanmaraş’ta konuşlu Alman Patriot füzelerinin kaldırılmasını istedi. Hükümet sözcüsü Seibert, “salt savunma amaçlı görevinde” bir değişiklik olmadığını belirtti. Savunma Bakanı Maiziere de Patriotların şu an için Suriye krizinde kullanılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa