Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna'da muhalefetin tepkisi sürüyor | Dış Haberler

        28 Ekim'de düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından, oy sayım işlemi devam ediyor.

        Muhalafet cephesi seçimlere hile karıştığı iddiasıyla, Ukrayna Seçim Kurulu önünde gösteri düzenledi.

        Gösteri, tutuklu eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun Vatan Partisi'nin de içinde bulunduğu Birleşik Muhalefet Koalisyonu, Özgürlük Partisi ve Reform için Demokratik Ukrayna Platformu'nun (UDAR) desteğiyle gerçekleştirildi.

        Üç parti yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, yönetimin seçim sonuçlarına yönelik soruşturma başlatmaması ve çalınan oylarının ortaya çıkartılmaması durumunda parlamentoya girmeme ihtimalini değerlendirebileceklerini açıkladı.

        Timoşenko'nun seçimlerin adil yapılmadığı iddiasıyla başlattığı açlık grevi de beş gündür devam ediyor.

        OY SAYIM İŞLEMİ HALA TAMAMLANMADI

        Ukrayna'da düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından oy sayma işlemi henüz sonuçlanmadı.

        Ukrayna Merkez Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, 28 Ekim'de düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından oy sayım işleminin yüzde 99.95'i tamamlandı. Bazı bölgelerde teknik sorunlar nedeniyle sonuçların gecikmeli geldiği ve oy sayım işlemine ara verildiği açıklandı.

        Resmi olmayan sonuçlara göre, İktidardaki Bölgeler Partisi yüzde 30'luk oy oranıyla seçimlerden birinci parti olarak çıkmak üzere.

        Tutuklu eski başbakan Yuliya Timoşenko'nun Vatan Partisi'nin de aralarında bulunduğu Birleşik Muhalefet Koalisyonu ise yüzde 25.53'lik oranla seçimlerden ikinci sırada yer alıyor.

        Ünlü boksör Vitaliy Kliçko'nun Reform içi Ukrayna Demokratik Platformu (UDAR) yüzde 13.96'lük oranla üçüncü, Komünist Parti ise yüzde 13.18'lik oy oranıyla dördüncü sırada bulunuyor.

        Parlamento'ya girmeye hak kazanan son partinin ise yüzde 10.44'lik oranla aşırı sağcı-milliyetçi Özgürlük Partisi olacağı görünüyor.

        SANDALYE DAĞILIMI

        450 milletvekilinden oluşan Ukrayna Parlamentosu'nda 225 milletvekili parti listelerinden, 225 milletvekili ise tek koltuklu seçim bölgelerinden seçiliyor.

        Tek koltuklu seçim bölgelerinde partiler kendi adaylarını gösterebiliyor ancak yalnızca bir aday parlamentoya girmeye hak kazanıyor.

        Ayrıca tek koltuklu bölgelerden bağımsız adaylar da seçimlere katılabiliyor.

        Bu sonuçlara göre Bölgeler Partisi'nin parti listesinden 73, tek koltuklu seçim bölgelerinden ise 114 olmak üzere 187 milletvekili ile parlamentoda temsil edilmesi bekleniyor.

        Birleşik Muhalefet Koalisyonu'nun elde edeceği sandalye sayısı ise parti listesinden 61, tek koltuklu seçim bölgelerinden ise 42 olmak üzere 103 olarak gösteriliyor.

        Üçüncü sıradaki UDAR'ın parti listesinden 34, tek koltuklu seçim bölgelerinde ise elde edeceği 6 sandalye ile 40 milletvekili tarafından temsil edileceği görünüyor.

        Aşarı sağcı-milliyetçi Özgürlük Partisi'nin son sırada bulunmasına rağmen, tek koltuklu seçim bölgelerinden elde ettiği 12 milletvekiliyle 37 sandalye elde etmesi ve dördüncü sıradaki Komünist Parti'den daha fazla temsil hakkı kazanması bekleniyor.

        Milletvekili sayısında son sırada ise parti listelerinden elde ettiği 32 sandalyeyle Komünist Parti yer alıyor.

        44 milletvekilinin de bağımsız olarak parlamentoya gireceği tahmin ediliyor.

        ABD VE RUSYA'DAN TEPKİLER

        Ukrayna'daki parlamento seçimlerini ABD ve Rusya da yakından izledi.

        ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton seçim sonuçlarını ''Ukrayna demokrasisi için geriye doğru atılmış bir adım'' olarak değerlendirerek, Ukrayna halkının daha iyisini hakettiğini belirtti.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise,''Ukrayna bir kez daha hukuk devleti demokrasi normlarına bağlı olduğunu gösterdi'' ifadeleri yer aldı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa